Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Oase si muschi


Tulburarile de mers la copil

Articol pus la dispozitie de RECOVER - recuperare medicala www.recover.com.ro
Autor: Dr. Alexandru Thiery

Medic specialist ortopedie pediatrica
"fellow in spinal surgery" al UZ Gent, Belgia
alexandru.thiery@emedonline.ro

Conform DEX mers = deplasare, miscare dintr-un loc in altul. Din punct de vedere medical mersul reprezintă maniera (stilul) de deplasare (conform Farlex free dictionary).

Ciclul mersului se divide in două faze:
1. faza de sprijin (60%) – piciorul este in contact cu solul, suportand greutatea corpului
2. faza oscilantă (40%) – piciorul avansează deasupra solului; in timpul acestei faze greutatea corpului este suportată de membrul inferior contralateral (adică de celălalt picior)
In cazul copilului mic cadenta pasului este superioară celei a adultului dar in acelasi timp lungimea pasului este mult mai mică; cu alte cuvinte copilul mic “tropăie cu pasi mici dar rapizi”. Pe măsură ce acesta creste cadenta pasului scade si creste lungimea acestuia. Se consideră că mersul specific adultului se dobandeste intre 4 si 7 ani.

Unghiul de progresie al pasului este unghiul făcut de axul piciorului in faza de sprijin cu directia de mers; la adultul normal acest unghi este extern +15º (este “pozitiv”), adică varful piciorului este orientat extern.

Principalele tulburări de mers ale copilului:
1. mersul antalgic: datorită durerii se scurtează faza de sprijin pentru membrul inferior afectat. Cauzele mersului antalgic sunt multiple, de la foarte severe (tumori, infectii osteoarticulare) pană la cauze simple (sinovita tranzitorie de sold) si chiar banale (incăltăminte inadecvată)
!!! semne care ar trebui să alarmeze părintii: durere nocturnă sau care trezeste copilul din somn, simptome generale (febră de cauză necunoscută, scăderea in greutate); acestea, asociate unei schiopătări, pot sugera o cauză malignă.
mers antalgic
2. tulburări ale unghiului de progresie a pasului:
- unghi de progresie al pasului negativ: copilul merge cu varfurile picioarelor orientate spre interior (“in-toeing”); acest tip de mers reprezintă principalul motiv de consultatie de ortopedie pediatrică in SUA, dar este un mers absolut normal la copilul pană la 4-5 ani, datorită torsiunii interne fiziologice a membrelor inferioare, specifică la această varstă. Există totusi cauze patologice de mers de tip “in-toeing”: sechele de metatarsus varus sau de picior varus equin, torsiune gambieră sau femurală internă la copilul cu infirmitate motorie de origine cerebrală, maladie Blount, boli neuromusculare (de ex. Charcot), displazie scheletală, etc.
- unghi de progresie al pasului > +15º; apare destul de rar, fiind determinat de cele mai multe ori de o cauză severă: picior valg sever, torsiune femurală externă apărută ca sechelă de epifizioliză neglijată, infirmitate motorie de origine cerebrală, torsiune gambieră externă
!!! semne care ar trebui să alarmeze părintii: tulburare unilaterală (unghiul de progresie al pasului modificat intr-o singură parte), tulburare evolutivă in timp, istoric semnificativ (copil prematur, sarcină cu evolutie dificilă, copilul a avut probleme la nastere), alte tulburări asociate.
tulburari de progresie a pasului
3. mersul in equin (mersul pe varfuri): desi poate fi considerat normal la copilul mic, este obligatorie excluderea unor cauze severe cum ar fi: sechele de picior varus equin, mersul equin spastic, mersul equin din miopatia Duchenne, etc.
mers pe varfuri - equin
4. mersul de tip Trendelemburg: mers patologic datorat insuficientei muschiului fesier mijlociu din luxatia congenitală de sold, coxa vara congenitală, maladia Legg-Calve-Perthes, epifizioliză, distrofia musculară Duchenne. Datorită insuficientei fesierului mijlociu, in timpul fazei de sprijin a mersului bazinul basculează de partea opusă; in incercarea de reechilibrare copilul apleacă toracele de partea afectată.

Cauze specifice in functie de grupa de varstă
1. 1-3 ani
Mersul normal la această grupă de varstă este total diferit de mersul copilului mare sau al adultului. Copilul merge avand o bază de sprijin largă, cu genunchii si soldurile in usoară flexie, cu fază de sprijin bipedă. Principalele cauze de tulburări de mers la această varstă: displazia congenitală de sold, inegalitatea de membre inferioare, infirmitatea motorie de origine cerebrală, mai rar diverse traumatisme
2. 4- 10 ani
In jurul varstei de 4 ani copilul are un mers suficient de bine dezvoltat, cu viteză normală; la varsta de 7 ani se poate spune că mersul este acela al adultului. In general, la această varstă copilul “nu minte”, in sensul că este foarte interesat de joacă, astfel incat orice simptom descris de acesta, care il determină să se oprească din joc, ar trebui luat in serios. Principalele cauze de schiopătare sunt: sinovita tranzitorie de sold (extrem de frecventă, reprezintă o inflamatie a sinovialei soldului in context viral, se vindecă in cateva zile fără tratament), osteoartritele, maladia Legg-Perthes-Calve, diverse traumatisme, rar tumori.
3. 11-15 ani
La această varstă mersul s-a maturizat, ajungand la faza adultă. Cauzele pot varia de la traumatice la cauze maligne (osteosarcomul fiind tumora osoasă ce afectează in mod deosebit această grupă de varstă).
<< Polidactilia - degete in plus Luxatia congenitala de sold >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007