Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Oase si muschi


Tendinita de genunchi

Durerea de genunchi
Autor: Dr. Alexandru Nitulescu

Tendinita este o inflamatie a tendonului. Tendonul reprezinta o prelungire a muschiului pana la os, prin care acesta se insera si isi exercita actiunea mecanica mobilizand articulatiile. Tendonul poseda proprietati elastice care ii permit sa moduleze actiunea musculara si care diminua riscul de ruptura in caz de contractii violente rapide musculare.
La nivelul genunchiului tendinitele ating tendonul rotulian (tendinita rotuliana), si tendonul cvadricipital (tendinita cvadricipitala). Mult mai rar se intalneste tendinita la nivelul muschilor ischio-gambieri. In sfarsit, sindromul de conflict al fasciei lata face si el parte din tendinitele genunchiului -sindromul de bandeleta iliotibiala.

Cauzele tendinitelor

Activitatea sportiva este cel mai adesea cauza tendinitelor, din diferite motive.  Cel mai adesea solicitarile repetitive si excesive genereaza tendinitele. Aceste tractiuni excesive ale tendonului pot surveni de o maniera brutala, in momentul unei sarituri sau al unui meci de fotbal, sau de o maniera progresiva, prin miscari repetate.

Cateodata cauza este un soc direct la nivelul genunchiului, in mod particular la nivelul tendonului rotulian.

Mai rar, tendinita este in raport cu frecarea tendonului de o structura anatomica vecina: este vorba despre fascia lata, care poate prezenta un conflict cu o proeminenta osoasa situata la nivelul extremitatii inferioare ale femurului.

Tendinita
reprezinta de fapt ruptura partiala a unor fibre tendinoase care se insoteste de un edem local. Evolutia acestor leziuni poate dura mai multe luni, dar, contrar a ceea ce puteti sa credeti, repausul complet al tendonului nu este necesar pentru a cicatriza leziunile.

Manifestarile tendinitei
Tendinitele sunt responsabile de DURERI. Aceste dureri, situate  in regiunea tendonului in cauza, sunt variabile :

  • In modul lor de aparitie - cel mai frecvent progresiv, mai rar brutal
    In intensitatea lor
  • In circumstantele survenirii - de la dureri permanente la dureri care nu apar decat la efort

Evolutia tendinitelor poate dura mai multe luni. O tendinita poate evolua catre vindecarea spontana sau sa persiste si sa devina cronica. Survenirea unei rupturi tendinoase in cadrul unei tendinite este o eventualitate rara, dar grava. Este vorba despre o ruptura a tendonului rotulian sau a tendonului cvadricipital. Ea se manifesta prin dureri extrem de violente la o saritura sau manevra brutala, cu cadere si impotenta functionala totala.

Diagnostic

Diagnosticul tendinitei se bazeaza pe :

  • Caracteristicile durerilor
  • Examenul clinic si in special palparea care poate declansa o durere neta pe tendon, mai ales la nivelul tendonului rotulian la varful rotulei
  • Examenele complementare:

1. Radiografia care poate evidentia o ingrosara a tendonului, calcificari tendinoase
2. Ecografia care poate vizualiza nodulul tendinitei
3. Examenul RMN care este un examen extrem de performant in studiul tendinitelor

Tratamentul
Repausul complet este rareori indicat. De fapt, el prezinta mai multe inconveniente decat avantaje. Repausul complet favorizeaza o atrofie a muschilor si nu scade timpul de recuperare. Se prefera deci repausul relativ adaptat la nivelul durerilor. Mersul cu carje sau o orteza de genunchi pot fi eficace.
Tratamentul medicamentos
Tratamentele antiinflamatorii, necortizonice, au o actiune variabila asupra tendinitelor rotuliene si cvadricipitale. Ele sunt indicate in faza acuta, spre deosebire de faza cronica, unde sunt mai putin eficace. Pot fi utilizate sub forma de comprimate, gel sau patch.
Fizioterapia poate fi foarte eficace si importanta in tratamentul tendinitelor. Se face apel la ultrasunete, curent antalgic, laser, la masaj, etc.
Tratamentul chirurgical este foarte rar. Acesta poate fi necesar in cazurile cronice care nu raspund la tratamentul medical.
<< Tendinita iliotibiala (sindromul de bandeleta iliotibiala) Tratamentul scoliozei >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007