Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Oase si muschi


Fracturile oaselor afectate de osteoporoza

Ce este osteoporoza?
Autor: Dr. Alexandru Nitulescu
In acest articol:
 1. Ce este osteoporoza?
 2. Anatomia vertebrala si osteoporoza
 3. Care sunt cauzele osteoporozei?
 4. Fracturile vertebrale si osteoporoza
 5. Fractura articulatiei pumnului
 6. Cascada fracturilor in osteoporoza
 7. Osteoporoza, o maladie silentioasa si invalidanta
 8. Care sunt consecintele unei fracturi de col femural?
 9. Osteodensitometria in diagnosticul osteoporozei
 10. Evaluarea riscului de osteoporoza
 11. Tratamentul osteoporozei
Osteoporoza este o boala in care oasele devin fragile, slabe si se rup usor. Densitatea minerala osoasa este scazuta si mineralele cum ar fi calciul nu mai sunt asimilate de os. Osteoporoza este frecvent nedureroasa pana apare o fractura osoasa. De fapt, fracturile pot fi primul semn al osteoporozei. Aceasta maladie este cel mai frecvent intalnita la pacientii varstnici, dar se poate intalni si la cei tineri.

Orice os poate fi osteoporotic, dar oasele coloanei (vertebrele) sunt afectate de osteoporoza mult mai grav. Fracturile vertebrale produc dureri severe de spate si duc la pierderea inaltimii corpului vertebral si la deformarea coloanei vertebrale. Osteoporoza poate duce si la alte tipuri de fracturi, mai ales la fractura de col femural, care este o fractura grava care poate duce la pierderea mobilitatii soldului si imposibilitatea reluarii mersului.

Osteopenia reprezinta pierderea moderata a densitatii minerale osoase. Osteopenia este frecvent precursoarea osteoporozei.
 
Osteoporoza afecteaza frecvent femeile, in special dupa menopauza. Astfel aproxomativ 30-40% dintre femeile aflate in perioada postmenopauza au osteoporoza. Este vorba despre una dintre cele mai frecvente maladii cronice.

Frecventa bolii creste cu varsta astfel:
10% dn femeile de 60 de ani au osteoporoza
20% din femeile de 65 de ani au osteoporoza
40% din femeile de 75 de ani au osteoporoza
In plus, osteoporoza nu afecteaza doar persoanele varstnice, iar fractura de epifiza distala de radius este frecventa la persoanele de 50 de ani!

Osteoporoza afecteaza si populatia masculina cu o frecventa mare. Astfel o treime din fracturile pe os osteoporotic survin la pacientii de sex masculin, cu consecinte dramatice: mortalitatea la 12 luni dupa o fractura de col femural este de doua ori mai mare decat la pacientele de sex feminin!

In 40% din cazuri osteoporoza este datorata imbatranirii. In 60% din cazuri osteoporoza masculina este “secundara”, adica rezultatul unor altor boli preexistente cum ar fi bolile hepatodigestive sau alcoolismul, sau rezultatul unor tratamente pentru anumite boli: tratament prelungit cu corticosteroizi, tratament hormonal al cancerului de prostata, etc.Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 11 »
<< Leziunile de menisc ale genunchiului Cancerul de prostata >>
Legat de acest subiect

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007