Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Alergii


Socul anafilactic

Ce este socul anafilactic?
Autor: Sabina Ibanescu
Studenta a Facultatii de Medicina Generala
UMF "Carol Davila" Bucuresti
In acest articol:
  1. Ce este socul anafilactic?
  2. Care sunt cauzele socului anafilactic?
  3. Care sunt factorii care pot declansa socul anafilactic?
  4. Care sunt simptomele anafilaxiei?
  5. Cum se pune diagnosticul de anafilaxie?
  6. Care este tratamentul pentru socul anafilactic?
  7. Cum se poate preveni socul anafilactic?
  8. Concluzii
  9. Bibliografie
Exista doua tipuri de reactii alergice similare, care au aceleasi simptome si raspund la acelasi tratament. In literatura de specialitate se face distinctia intre anafilaxia "adevarata", mediata de imunoglobulinele E (IgE) si pseudoanafilaxia, cauzata de alti factori. In continuare ne vom ocupa de anafilaxia "adevarata". Anafilaxia (de la cuvintele grecesti "ana" = impotriva si "phylaxis" = protectie) este o reactie alergica de hipersensibilitate tip I, potential fatala.

Se declanseaza la contactul organismului cu o cantitate foarte mica de alergen, contact ce se poate realiza prin ingestia, inhalarea, injectarea sau prin simpla apropiere de substanta alergena. Cea mai severa forma a anafilaxiei este socul anafilactic, care apare ca urmare a declansarii unui raspuns imun puternic, cuplat cu eliberarea unor cantitati ridicate de mediatori imunologici (histamina, prostaglandine, etc.).

Efectele acestor mediatori au consecinte nefaste asupra organismului: vasodilatatia sistemica duce la o cadere brusca a tensiunii arteriale, iar edemizarea mucoasei bronhiale determina bronhoconstrictie asociata cu dificultati in respiratie.

Nefiind o boala propriu-zisa, nu exista statistici referitoare la prevalenta anafilaxiei. Cu toate acestea, orice persoana care prezinta alergii la una sau mai multe substante se afla in categoria de risc, surse neoficiale sustinand ca 3 din 10.000 de indivizi sufera anual un soc anafilactic.

Nu exista diferente notabile intre sexe( s-a inregistrat aproximativ acelasi numar de cazuri) si desi alergiile sunt mai frecvente in randul copiilor, anafilaxia poate aparea la orice varsta.Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 9 »
<< Rinita alergica Muscaturile de purici >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007