Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Afectiuni digestive


Ulcerul gastroduodenal

Ce este ulcerul gastroduodenal?
Autor: Mihaela Merisor
Studenta a Facultatii de Medicina Generala
UMF "Carol Davila", Bucuresti
In acest articol:
 1. Ce este ulcerul gastroduodenal?
 2. Care sunt factorii de risc si cauzele ulcerului gastroduodenal?
 3. Care este mecanismul de aparitie a ulcerului?
 4. Care sunt simptomele ulcerului gastroduodenal?
 5. Cu ce se poate confunda ulcerul gastroduodenal?
 6. Cum se diagnosticheaza ulcerul gastroduodenal?
 7. Care sunt complicatiile ulcerului gastroduodenal?
 8. Ce tratamente sunt disponibile pentru ulcerul gastroduodenal?
 9. Ulcerul gastroduodenal pe scurt
 10. Bibliografie
Ulcerul se defineste ca fiind o leziune la suprafata pielii sau a mucoaselor tubului digestiv, care nu prezinta tendinta de vindecare si care este insotita adesea de inflamatie. La nivelul pielii se poate dezvolta ulcerul varicos, iar la nivelul tractului gastrointestinal poatea aparea ulcerul aftos (in cavitatea bucala), ulcerul esofagian, ulcerul gastric, ulcerul duodenal.

In continuare se va discuta ulcerul gastroduodenal, ca o entitate clinica ce inglobează ulcerul gastric și ulcerul duodenal, dat fiind asemanarea manifestarilor.

Ulcerul gastroduodenal reprezinta o leziune cu diametru mai mare de 5 mm, mai mult sau mai putin profunda la nivelul mucoasei gastrice (se refera la stomac), respectiv duodenale (duodenul este primul segment al intestinului subtire, leaga stomacul de jejun), determinata de actiunea acizilor, a pepsinei sau a bilei.
ulcer gastric, duodenal
Ulcerul gastric este de 4 ori mai putin frecvent decat cel duodenal, apare la maturitate, intre 55-65 ani si se poate maligniza (canceriza). Cei cu grupa de sange A sunt mai predispusi, ca si in cazul celor cu rude de gradul intai suferinde de ulcer gastric.

Ulcerul duodenal apare aproape de 2 ori mai frecvent la barbati decat la femei si se produce de obicei in jurul varstei de 25 ani pana la maxim 45 ani, la barbati, iar la femei apare dupa 45 de ani. Ulcerul duodenal nu se malignizeaza aproape niciodata. Persoanele cu grupa sanguina 0 fac mai usor ulcer duodenal, dupa cum si cele care au antecedente in familie.Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 10 »
<< Cancerul anal Boala Addison >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007