Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Psihiatrie


Tulburarea conversiva

Ce este tulburarea conversiva?
Autor: Dr. Alina Mandragiu
In acest articol:
  1. Ce este tulburarea conversiva?
  2. Care sunt simptomele tulburarii conversive?
  3. Terapie
Mai este denumita si isteria de conversie, reactie conversiva, psihonevroza isterica de tip conversiv.

Elementul esential al conversiei este prezenta simptomelor sau a deficitelor afectand functionarea motorie voluntara sau senzoriala, care sugereaza o conditie medicala generala.

Simptomele sau deficitele motorii includ alterarea coordonarii sau echilibrului, paralizia sau deficitului motor localizat, afonia, dificultatea de deglutitie sau senzatie de nod in gat si retentie urinara. Simptomele senzoriale sunt pierderea senzatiei tactile, sau durerea, diplopia, cecitatea, surditatea si halucinatiile.
Simptomele mai pot include, deasemenea,, crize epileptice sau convulsii. Simptomele de conversie nu se conformeaza cailor anatomice si mecanismelor fiziologice cunoscute, ci urmeaza in schimb conceptualizarea de catre individ a conditiei medicale respective. O paralizie poate implica incapacitatea de a efectua o anumita miscare sau de a misca o intreaga parte a corpului, mai curand decat un deficit corespunzator patternului de inervatie motorie. O extremitate “paralizata” va fi miscata neglijent cand individul se imbraca ori atentia ii este indreptata in alta parte. Cand este ridicat bratul paralizat deasupra capului, acesta nu va cadea pe cap ci isi va mentine pentru putin timp pozitia dupa care va cadea in laturi. Pot fi puse in evidenta forta musculara nerecunoscuta in muschii antagonisti, tonusul muscular normal si reflexe intacte. Electromiograma va fi normala, dificultatea de inghitire va interesa in egala masura lichidele si solidele.O criza epileptica va fi variabila iar pe EEG nu se evidentiaza nicio activitate paroxistica.

Elaborarea simptomelor de conversie trebuie sa aduca persoanei respective un castig primar, in acest fel evita confruntarea cu situatia conflictuala (de exemplu, cecitatea unei sotii care surprinde o scena adulterina, exprima ca nu vrea sa vada realitatea inconvenabila).

Aceasta solutie aparenta de compromis este mai usor de tolerat, chiar in prezenta simptomelor de conversie. Conversia aduce si un castig secundar: din partea anturajului (atentie sporita,afectiune).
Prin invatare subiectul pune in joc acelasi tip de simptome in situatii similare.Pagini: (1) 2 3 »
<< Hipocondrioza Tulburarea algica >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007