Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Psihiatrie


Tulburari psihice legate de consumul de alcool

Efectele alcoolului
Autor: Dr. Alina Mandragiu
In acest articol:
 1. Efectele alcoolului
 2. Metabolizarea alcoolului
 3. Personalitatea alcoolicilor
 4. Afectiuni psihice asociate consumului de alcool
 5. Aspecte clinice
 6. Intoxicatia alcoolica acuta
 7. Toleranta
 8. Dipsomania
 9. Intoxicatia alcoolica idiosincrazica
 10. Dependenta cronica
 11. Sevrajul
 12. Tratament
 13. Tratamentul sevrajului
 14. Tulburari amnestice persitente induse de alcool
 15. Alte complicatii
 16. Bibliografie
Alcoolul este substanta de abuz cu cea mai larga disponibilitate si cea mai acceptata cultural.

In secolul al XVIII-lea si inceputul sec XX alcoolul facea parte din viata sociala comunitara, fiind folosit ca bautura in cele mai variate situatii de viata dar si ca metoda de tratament. La sfarsitul sec XIX-lea alcoolul era considerat « bautura diavolului » iar alcoolismul un viciu.

90% din oameni consuma alcool intr-un moment al vietii, iar problemele legate de alcool apar la aprox 30% dintre bautori.

Inainte de a-si dovedi toxicitatea, cosumul de alcool a generat o dependenta intai psihica si apoi organica dar inainte de a fi dependent, pacientul aderase la placerea consumului (fie hedonica, anxiolitica ori antidepresiva).

Intai ca o cautare pentru regasirea binelui, apoi practicand tot mai insistent « starea de bine », pacientul parcurge mai multe etape. Asadar : aderarea la placerea consumului, practicarea (afundarea) tot mai toxica (intensiva) a placerii in ciuda oricaror riscuri, dependenta organica si in final, consecintele toxice ale consumului cu diferite aspecte de complicatii patologice.

Prevalenta ridicata a consumului si abuzului de alcool face ca evaluarea uzului de alcool sa faca parte esentiala a evaluarii psihiatrice sau medicale. Aproape orice problema clinica cu care se prezinta pacientul poate fi legata de consumul de alcool, de abuz, dependenta, intoxicatie sau sevraj.

Definitia alcoolismului se refera la dovezi de afectari repetate datorate consumului de alcool in domenii multiple in pofida carora persoana respectiva revine la consumul de bauturi alcoolice.

Efectele alcoolului asupra creierului :
Alcoolul modifica fluiditatea membranelor intercelulare, intercaland in mod negativ functionarea receptorilor, canalelor sau proteinele membranare. Alcoolul influenteaza centrii placerii (mediati de dopamina), ceea ce explica in parte instalarea dependentei de alcool, actioneaza asupra receptorilor benzodiazepinici, efect care sta la baza tratamentului alcoolismului cu benzodiazepine. Deasemenea, el actioneaza asupra producerii de alcaloizi opioizi ceea ce explica efectul antialgic.

Efectele comportamentale ale alcoolului :
Alcoolul este un deprimant central iar ingestia de alcool este urmata de somnolenta care este dependenta de doza ; consumat in timp, alcoolul modifica arhitectura somnului, scazand perioadele REM de somn profund si crescand numarul de treziri care fragmenteaza somnul. Efectul anxiolitic al alcoolului este binecunoscut si explica utilizarea lui de catre o gama larga de indivizi in momentele tensioate, alcoolul oferindu-le scurte perioade de relaxare, confort psihic.

Alcoolul are un efect inhibitor asupra activitatii neuronale, deasemenea el produce sedare intr-o masura mai mare decat benzodiazepinele si barbituricele cu care are o oarecare toleranta si dependenta incrucisata. La o concentratie de 0,05% sunt diminuate gandirea si judecata, cenzura este redusa sau chiar pierduta. La 0.4-0,5 % se instaleaza coma cu afectarea centrilor respiratori si care controleaza ritmul cardiac, moartea fiind rezultatul direct al deprimarii respiratorii sau aspirarii varsaturilor. Concentratiile de alcool care produc astfel de efecte sunt mult mai mari decat in cazul persoanelor cu un trecut indelungat de consum de alcool.

Efectele fizice ale alcoolului :
Cele mai frecvente complicatii ale consumului de etanol sunt la nivelul ficatului. Un consum de lunga durata, de cateva saptamani, determina acumularea de grasimi si proteine care duce la "ficatul gras "evidentiat cu ocazia examenului obiectiv. Consumul indelungat de bauturi alcoolice concentrate determina frecvent esofagita, gastrita, aclorhidrie si ulcer gastric.Varicele esofagiene reprezinta o complicatie de temut prin faptul ca deseori ele se rup provocand hemoragii severe care se pot solda cu moartea prin exsanghinare.

Pancreatita si cancerul pancreatic sunt alte suferinte obisnuite ale alcoolicilor, alcoolul putand interveni in procesul normal de digestie si absorbtie al alimentelor care se asciaza nutritiei precare si contribuie la serioase carente, mai ales in ceea ce priveste vitaminele si aminoacizii.

Efecte asupra aparatului cardiovascular:
Sunt grave prin consecintele lor care pot periclita viata. Hipertensiunea arteriala, tulburarile ritmului cardiac, riscul crescut de infarct miocardic si de accident vascular cerebral sunt cele mai frecvente. Cardiomiopatia alcoolica se constituie dupa o perioada de peste 10 ani de consum de alcool, are o evolutie severa, dar care poate fi ameliorata de abstinenta.

Afectarea neurologica :
Polineuropatia toxica cu parestezii in ciorap sau in soseta, diminuarea reflexelor ; afectarea mersului pacientilor devenind caracteristic cu baza larga de sustinere, nesigur si provocand suferinta. Un alt efect pe termen lung al consumului este mielinoliza pontina centrala, boala Marchiava-Bignami.

Tulburari metabolice induse de consumul indelungat de etanol sunt in primul rand dereglarea lipoproteinelor si trigliceridelor care la randul lor constituie factor de risc pentrui infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale, tulbuarile metabolismului glucozei sunt periculoase in primul rand diabeticilor dependenti de etanol ;hipoglicemia indusa de alcool care este frecventa in cadrul intoxicatiei acute, poate determina moarte subita in cazul in care ea nu este recunoscuta. Se mai citeaza insuficienta renala care apare la marii consumatori de bere.

Tulburari neurocutanate secundare consumului de alcool- acropatia ulceromutilanta nefamiliala Bureau-Barriere- afecteaza persoanele de sex masculin cu varste de peste 50 ani care prezinta traumatisme sau degeraturi ale picioarelor, iar examenul neurologic evidentiaza disociatia termo-algezica in soseta sau in ciorap ca si in siringomielie cu sau fara tulb vasomotorii (transpiratii, cianoza), amputatii ale unor falange.

Tulburari endocrinologice :
Alcoolul are efect asupra sistemului limbic si axului hipofizo-hipotalamo-cortical astfel ca la barbati afectarile legate de alcool mergand pana la impotenta sunt frecvente generand si agravand conflicte intrafamiliale care exista oricum datorita efectelor comportamentale ale alcoolului. Uneori acestea vin in sprijinul delirelor de gelozie. Acestor tulburari le sta la baza un dublu mecanism : pe de o parte are un efect direct asupra erectiei, pe de alta parte intervine in metabolismul steroidic generata de suferinta hepatica, producandu-se atrofii testiculare. Valorile relativ crescute ale estrogenilor sunt responsabile de ginecomastie si caderea parului de pe corp la alcoolici. Femeile pot prezenta tulburari ale ciclului.

Tulburari neurovegetative :
Aparitia lor indica existenta dependentei fata de alcool (alaturi de alte simptome) ; este vorba despre tremorul specific al alcoolicilor, un tremor fin, afectand mai ales extremitatile distale ale membrelor superioare, prezent mai ales dimineata, imediat dupa trezire si se amelioareaza dupa ingestia unei cantitati mici de alcool.

Tulburari hematologice :
Alcoolul afecteaza functia imunitara favorizand aparitia cancerului cu diferite localizari, mai ales digestive.

Tulburarile psihice asociate cu alcoolismul se pot clasifica in trei grupe:
(1) Legate de efectele directe ale alcoolului asupra creierului (intoxicatia, sevrajul, deliriumul, halucinoza alcoolica),
(2) Tulburari legate de comportamentul care se asociaza cu alcoolul (abuzul si dependenta de alcool),
(3) Tulburari cu efecte persistente (tulburarea amnestica persistenta, dementa, encefalopatia Wernike si sd Korsakoff, induse de alcool)Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 16 »
<< Transplantul de inima Zona zoster (herpes zoster) >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007