Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Inima si vase de sange


Hipertensiunea arteriala

Ce este hipertensiunea?
Autor: Dr. Dorin Rosca
In acest articol:
  1. Ce este hipertensiunea?
  2. Factori de risc
  3. Semne si simptome
  4. Care sunt tipurile de hipertensiune si care sunt cauzele fiecaruia?
  5. Ce modificari ale stilulului de viata sunt benefice?
  6. Cum se diagnosticheaza hipertensiunea?
  7. Tratament
  8. Complicatii
  9. Retineti

Hipertensiunea este definita ca o crestere a presiunii sangelui peste limita normala si care poate cauza afectiuni ale inimii, creierului, rinichilor si ochilor. Tensiunea crescuta a sangelui (HTA) este numita ucigasul tacut deoarece o poti avea ani la rand fara a fi constient de ea. Cu alte cuvinte boala poate evolua fara simptome –in liniste - ca in final sa dezvolte unul sau mai multe potentiale complicatii severe sau fatale cum ar fi infarctul sau atacul cerebral. Dar inainte de a intelege HTA trebuie inteles modul in care functioneaza tensiunea sangelui.

Tensiunea sangelui se schimba din minut in minut si este influentata nu numai de activitate sau repaus ci si de temperatura, dieta, stare emotionala, postura si medicamente. Dar ce este mai exact tensiunea sangelui? Este tensiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor vaselor de sange in ritmul batailor inimii. Tensiunea este mai crescuta atunci cand inima se contracta si este mai scazuta atunci cand inima se relaxeaza dar exista intotdeauna o anumita presiune in artere. Tensiunea sangelui provine din 2 forte fizice - una este creata de catre inima in momentul in care aceasta pulseaza sange in artere si catre intregul sistem circulator iar cea de a 2-a forta provine din artere, din rezistenta acestora la fluxul de sange.

Determinarea presiunii sangelui cuprinde 2 valori : sistolica si diastolica. Valoarea sistolica reprezinta presiunea sangelui asupra peretilor arteriali din momentul in care inima tocmai a terminat de pompat (contractia). Reprezinta primul numar al citirii tensiunii sangelui. Valoarea diastolica reprezinta presiunea sangelui asupra peretilor arteriali intre 2 batai ale inimii, in momentul in care inima este relaxata si se umple cu sange. Reprezinta al doilea numar al citirii tensiunii sangelui.

Tensiunea sangelui la adulti se clasifica astfel :
Tensiune normala
. Tensiunea sangelui e normala doar daca este sub 120/80 mmHg desi noile date descoperite certifica valori de 115/75 mmHg ca valori standard. Odata ce tensiunea sangelui creste peste aceasta valoare riscul bolilor cardiovasculare poate incepe sa creasca .
prehipertensiune. Prehipertensiunea reprezinta o tensiune sistolica cuprinsa intre 120 si 139 mmHg sau o tensiune diastolica intre 80 si 89 mmHg. Daca tensiunea sangelui este exact la 120/80 aveti prehipertensiune  -tensiunea sangelui nu e normala sau optima

Stadiul 1 de hipertensiune
. Acesta include o tensiune sistolica intre 140-159 mmHg sau o tensiune diastolica intre 90-99 mmHg.

Stadiul 2 de hipertensiune
- cea mai severa hipertensiune, care include o tensiune sistolica de 160 mmHg sau mai mare sau o tensiune diastolica mai mare de 100 mmHg.

Desi se credea ca o crestere a presiunii diastolice reprezinta un risc mult mai important decat cresterea presiunii sistolice, astazi este stiut ca la persoanele peste 50 de ani hipertensiunea sistolica reprezinta un mare risc.
Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 9 »
<< Depresia Chelia (alopecia) >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007