Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Menopauza


Osteoporoza

Ce este osteoporoza?
Autor: Dr. Dorin Rosca
In acest articol:
 1. Ce este osteoporoza?
 2. Care sunt simptomele osteoporozei?
 3. Care sunt cauzele?
 4. Care sunt factorii de risc?
 5. Cum este diagnosticata osteoporoza?
 6. Am nevoie de un test al densitatii osoase?
 7. Care este tratamentul osteoporozei?
 8. Complicatii
 9. De cat calciu am nevoie?
 10. Sfaturi pentru a-ti pastra oasele puternice
 11. Ingrijire personala
 12. Retineti

Osteoporoza este o tulburare metabolica frecventa a osului caracterizata prin pierderea progresiva a densitatii osoase.

Afecteaza predominant zonele toracica si toraco-lombara ale coloanei vertebrale si este un factor de risc in fracturile de sold. Osteoporoza face ca oasele sa devina fragile, slabe si susceptibile la fracturi. Aceasta poate determina o scadere in inaltime, cifoza si dureri severe. In majoritatea cazurilor slabirea osului apare cand exista nivele scazute de calciu, fosfor si alte minerale din os.

Osteoporoza poate fi insotita si de tulburari endocrine sau poate fi consecinta utilizarii abuzive a medicamentelor cum ar fi corticosteroizii. Desi uneori este numita o afectiune a femeilor, osteoporoza poate afecta si barbatii. Nici copii nu sunt imuni la aceasta. Niciodata nu e prea devreme sa faci ceva in privinta osteoporozei.

Toata lumea poate face ceva pentru a pastra oasele puternice si sanatoase pe parcursul vietii. Aparitia osteoporozei depinde de fragilitatea din tinerete a oaselor sau de starea generala de sanatate, mod de viata sau activitate fizica mai tarziu in viata.

Osul-tesut viu
Din timpul copilariei si adolescentei corpul construieste propria rezerva de os pentru a putea fortifica arhitectura scheletica din timpul maturitatii. De aceea o nutritie corespunzatoare, exercitiile si un mod de viata sanatos sunt necesare pentru a da organismului in crestere toate avantajele. Desi majoritatea adultilor ajung la maturitate osoasa in jurul varstei de 30 de ani, multi factori influenteaza acest lucru acestia incluzand ereditatea si sexul. In timpul maturitatii, oasele se reinnoiesc singure prin inlocuirea osului vechi cu unul nou. Osteoclastele absorb portiuni ale osului vechi iar osteoblastele formeaza o matrice organica minerala care devine os nou. Bineinteles, exista si alte schimbari chimice care sustin acest ciclu ( de exemplu hormonii ). Osteoporoza apare cand acest echilibru este afectat si eliminarea osului vechi e mai rapida decat inlocuirea cu cel nou. In timp aceasta inlocuire poate conduce la afectarea serioasa a integritatii structurale a osului.

Ce factori determina taria osului ?
Masa osoasa ( densitatea osoasa ) reprezinta cantitatea de os prezenta in structura scheletica. Cu cat densitatea e mai mare cu atat osul e mai puternic. Densitatea osoasa e influentata puternic de factori genetici care uneori sunt influentati de factorii de mediu si de medicamente. De exemplu barbatii au o densitate osoasa mai mare decat a femeilor. In mod normal densitatea osoasa acumulata in timpul copilariei atinge un maxim in jurul varstei de 25 de ani. Aceasta densitate este mentinuta timp de aproximativ 10 ani. Dupa varsta de 35 de ani atat barbatii cat si femeile pierd in mod normal 0.3-0.5% din densitatea osoasa in fiecare an ca parte a procesului de imbatranire.
Estrogenul este foarte important in mentinerea densitatii osoase la femei. Cand nivelele de estrogen scad dupa menopauza e accelerata scaderea densitatii osoase. In timpul primilor 5-10 ani dupa menopauza femeile pot suferi o scadere a densitatii osoase pana la 2-4 % pe an. Aceasta poate duce la o scadere pana la 25-30% din densitatea osoasa in timpul acelei perioade. Accelerarea scaderii densitatii osoase dupa menopauza este o cauza majora a osteoporozei la femei.

Ce mentine osul sanatos ?
Trei factori sunt esentiali in pastrarea sanatatii osului de-a lungul vietii:

 • exercitii regulate
 • aport adecvat de calciu
 • aport adecvat de vitamina D care e esentiala in absorbtia calciuluiPagini: (1) 2 3 4 5 ... 12 »
<< Obezitatea Varicela >>
Legat de acest subiect

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007