Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Aparatul respirator


Astmul

Ce este astmul ?
Autor: Dr. Dorin Rosca
In acest articol:
 1. Ce este astmul ?
 2. Cine face astm ?
 3. Care sunt cauzele astmului ?
 4. Care sunt semnele si simptomele astmului ?
 5. Cum se trateaza astmul ?
 6. Autoingrijire
 7. Retineti

Astmul este o inflamatie cronica a cailor respiratorii care duce la umflarea sau ingustarea (constrictia) cailor respiratorii. Rezultatul este respiratia cu dificultate. Ingustarea bronhiilor este de regula total sau cel putin partial reversibila cu tratamente.

Sunt trei caracteristici  majore ale astmului :

 • Obstructia cailor respiratorii. In timpul respiratiei normale, muschii care inconjoara caile respiratorii sunt relaxati, iar aerul se misca liber. Dar la persoanele cu astm, substantele cauzatoare de alergii si declansatorii din mediu fac ca muschii care inconjoara caile respiratorii sa se stranga iar aerul nu se poate misca liber. Lipsa de aer face ca persoana sa simta ca nu poate respira iar aerul care se misca prin caile respiratorii ingustate produce un suierat cunoscut sub numele de wheezing [uiizing]. Din fericire, aceasta ingustare a cailor respiratorii este reversibila, o trasatura care distinge astmul de alte boli de plamani cum sunt bronsita cronica sau emfizemul.
 • Inflamatia. Persoanele cu astm au tuburile bronsice rosii si umflate. Aceasta inflamatie contribuie in mare masura la deteriorarea pe termen lung pe care astmul o poate cauza plamanilor. Prin urmare tratarea acestei inflamatii este cheia pentru gestionarea astmului pe termen lung.
 • Iritabilitatea cailor respiratorii. Caile respiratorii ale persoanelor cu astm sunt extrem de sensibile. Caile respiratorii tind sa reactioneze puternic si se ingusteaza chiar la cei mai slabi stimuli declansatori cum sunt polenul, par de animal, praf sau fum.

Astmul nu este o tulburare psihologica. Totusi, stimuli de natura emotionala pot provoca crizele de astm.

Astmul nu trece cu varsta. La  aproximativ 50% din copiii cu astm, boala poate deveni inactiva in adolescenta. Simptomele, totusi, pot reaparea oricand la maturitate.

Nu exista tratament de vindecare in astm dar boala poate fi controlata la majoritatea pacientilor cu o buna ingrijire medicala. Boala trebuie luata in serios deoarece astmul netratat poate duce la spitalizare de urgenta si posibil la moarte.

Aveti sansa de 6% de a face astm daca nici unul din parinti nu au boala, o sansa de 30% daca unul din parinti o are si de 70% daca ambii parinti au astm.

Astmul nu este contagios.

Schimbarea mediului poate imbunatati temporar simptomele astmului dar nu poate vindeca astmul. Dupa un numar de ani in noua locatie, multe persoane devin sensibile la noul mediu si simptomele astmului pot reveni cu aceeasi intensitate sau chiar mai puternic decat inainte.

Inotul este un sport ideal pentru astmatici. Pe de alta parte practicarea sportului in aer uscat si rece poate declansa astmul la unele persoane.

Astmul se tine cel mai bine sub control cu un plan de ingrijire elaborat de medic care sa includa medicamentele folosite pentru reducerea rapida a simptomelor si cele pentru tinerea bolii sub control.

Medicamentele pentru astm nu dau dependenta.

Atacurile de astm nu pot fi simulate.

Astmul afecteaza in mod diferit oamenii. Fiecare individ este unic in privinta gradului in care reactioneaza la agentii de provocare din mediul inconjurator. Aceasta influenteaza evident tipul si dozele de medicatie prescrise, care pot varia de la un individ la altul.
Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 7 »
<< Negii genitali (condiloamele) Sifilisul >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007