Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Cancer


Leucemia

Ce este leucemia ?
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
  1. Ce este leucemia ?
  2. Care sunt factorii de risc ?
  3. Care sunt semnele si simptomele ?
  4. Diagnostic
  5. Tipuri de leucemie
  6. Tratament

Leucemia este o forma de cancer la nivelul organelor implicate in producerea celulelor sanguine: maduva osoasa si sistemul limfatic (splina, timusul, amigdalele, ganglionii limfatici si vasele limfatice). Termenul provine din limba greaca – levko= alb si hema= sange, “sange alb”. Mai exact, leucemia este cancerul cu punct de plecare in celulele albe ale organismului.
Celulele sanguine se formeaza la nivelul maduvei osoase, trecand printr-o serie de procese de diferentiere si maturare. Celulele imature, nediferentiate se numesc celule stem sau celule primordiale, iar celulele usor diferentiate blasti. Maturarea si cresterea majoritatii celulelor sanguine au loc la nivelul maduvei osoase, ulterior formele mature ale celulelor trecand in sange. Celulele stem pot fi mielogene, din ele dezvoltandu-se celulele sanguine sau limfogene, din ele dezvoltandu-se limfocitele, celulele sistemului limfatic.

La nivelul maduvei osoase, din celulele mielogene se produc mai multe tipuri de celule sanguine, avand roluri diferite :

  • Celule rosii sau hematii – cu rol in transportul oxigenului si substantelor nutritive
  • Celule albe sau leucocite – celulele cu rol in apararea organismului impotriva infectiilor
  • Plachete sanguine sau trombocite –  celulele cu rol in controlul sangerarilor

Limfocitele si leucocitele sunt denumite generic celulele albe ale organismului, avand rol in apararea impotriva potentialilor agresori externi.
In leucemie, maduva osoasa produce celule imature (blasti) anormale, numite celule leucemice, care incep sa se inmulteasca rapid, stanjenind producerea si functionarea normala a celorlalte celule sanguine. In plus, aceste celule leucemice sunt transportate prin sange si limfa in restul organismului, avand tendinta de a se acumula in creier, splina, ficat, rinichi plamani, generand o simptomatologie variata. Aceasta proliferare necontrolata a celulelor leucemice este consecinta alterarii informatiei genetice pe care o poarta celulele imature, progenitoare. Studiile recente sustin ca aceasta alterare a informatiei genetice porneste chiar de la celulele stem.
Pagini: (1) 2 3 4 5 6 »
<< Osteoartrita Schizofrenia >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007