Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Inima si vase de sange


Atacul ischemic tranzitor (AIT)

Ce este atacul ischemic tranzitor?
Autor: Mihaela Merisor
Studenta a Facultatii de Medicina Generala
UMF "Carol Davila", Bucuresti
In acest articol:
 1. Ce este atacul ischemic tranzitor?
 2. Care sunt factorii de risc pentru atacul ischemic tranzitor?
 3. Cum se manifesta clinic atacul ischemic tranzitor?
 4. Cum se diagnosticheaza atacul ischemic tranzitor?
 5. Cu ce se poate confunda atacul ischemic tranzitor?
 6. Ce complicatii poate avea atacul ischemic tranzitor?
 7. Cum se poate preveni atacul ischemic tranzitor?
 8. Cum se trateaza atacul ischemic tranzitor?
 9. Ce trebuie sa retinem?
 10. Bibliografie
Accidentul vascular cerebral ischemic este un sindrom clinic caracterizat prin instalarea brusca a unui deficit neurologic din cauza scaderii fluxului sangvin īntr-o anumita regiune crerebrala.
Daca aceasta scaderea a fluxului este tranzitorie si nu produce necroza (distrugere) a tesutului cerebral, vorbim despre un atac ischemic tranzitor (AIT).
Dimpotriva, daca aceasta scadere a fluxului este importanta si dureaza suficient astfel īncāt sa produca necroza, apare un accident vascular cerebral ischemic (AVC) constituit (infarct cerebral).
Vascularizatia creierului are doua surse majore: sistemul carotidian (doua artere carotide) si sistemul vertebro-bazilar (doua artere vertebrale care fuzioneaza si formeaza trunchiul bazilar). Creierul primeste aproximativ 20% din debitul cardiac (desi creierul cāntareste numai 2% din greutatea corpului) si functiile cerebrale normale depind de aportul fiziologic de oxigen si substante nutritive, care se pot realiza numai īn conditiile unui flux sangvin cerebral adecvat.

Procesul care sta la baza AIT este scaderea temporara a fluxului de sange intr-o regiune cerebrala precis delimitata care are ca efect inhibarea reversibila (cu posibilitatea revenirii la normal) a activitatii neuronilor (celulele nervoase), fara a declansa moartea acestora.
Incidenta AIT se situeaza global intre 80 si 200 cazuri la 100000 locuitori. Rasa neagra este semnificativ mai afectata decat rasa caucaziana si sexul masculin mai afectat decat sexul feminin.Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 10 »
<< Deformarile la nastere ale piciorului Hepatita A >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007