Hepatita C pe scurt
Autor: Dr. Dorin Rosca
- Virusul hepatitei C este unul dintre virusurile (A, B, C, D, si E) care pot produce hepatita (inflamatia ficatului). Virusul hepatitei C este deosebit fata de aceste alte virusuri.
- Una din problemele majore cu virusul hepatitei C este ca majoritatea persoanelor care sunt initial infectate cu VHC vor deveni infectate cronic. Aproximativ o treime din indivizii infectati cronic cu VHC vor progresa spre ciroza.
- Virusul hepatitei C este transmis prin sange. Abuzul de droguri intravenoase este modul cel mai frecvent de transmitere, in timp ce riscul de a dobandi virusul hepatitei C prin contact sexual este destul de scazut.
- In general, pacientii nu dezvolta simptome pana cand nu au progresat spre ciroza avansata. Anumite persoane, totusi pot avea oboseala si alte simptome nespecifice in absenta cirozei. O minoritate de pacienti cu hepatita C pot avea simptome de la implicarea altor organe in afara de ficat.
- Hepatita C este diagnosticata prin testarea anticorpilor anti-hepatita C, diagnostic confirmat apoi de testul pentru virus bazat pe acidul nucleic. Cantitatea de virus din sange (incarcatura virala) nu se coreleaza cu severitatea bolii.
- O biopsie hepatica este practicata pentru stabilirea gradului de afectare hepatica (lezarea celulei hepatice si cicatrizarea), care pot fi importante in determinarea prognosticului si planificarea tratamentului.
- Tratamentul este recomandat pentru pacientii cu ARN viral detectabil care au teste hepatice persistent crescute si carora li s-a evidentiat cicatrizarea si cel putin inflamatia moderata la biopsia hepatica, dar nu au semne de insuficienta hepatica.