Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Aparatul respirator


Pneumotoraxul

Cum evolueaza si cum se poate complica pneumotoraxul?
Autor: Mihaela Merisor
Studenta a Facultatii de Medicina Generala
UMF "Carol Davila", Bucuresti
In acest articol:
 1. Ce este pneumotoraxul?
 2. Ce tipuri de pneumotorax exista?
 3. Cum apare pneumotoraxul?
 4. Cum se manifesta pneumotoraxul?
 5. Cum se pune diagnosticul de pneumotorax?
 6. Cu ce se poate confunda pneumotraxul?
 7. Cum evolueaza si cum se poate complica pneumotoraxul?
 8. Cum se trateaza pneumotoraxul?
 9. Ce trebuie sa retinem?
 10. Bibliografie
In functie da marimea pneumotoraxului, acesta poate evolua spre vindecare sau complicatii.
Cel de mici dimensiuni se poate vindeca spontan, prin resorbtia aerului si expansiunea plamanului (revenirea la normal). Cronicizarea este o alta alternativa de evolutie si se considera constituita, atunci cand, dupa 3 saptamani de tratament, plamanul nu revine la normal.

Pneumotoraxul cu supapa - reprezinta o complicatie destul de frecventa, mai ales a pneumotoraxului traumatic. Simptomatologia in acest caz este dramatica, reprezentand o urgenta medico-chirurgicala. In pneumotoraxul cu supapa, aerul patrunde in cavitatea pleurala, dar nu mai poate iesi din cauza unei clape tisulare care joaca rol de supapa (se deschide intr-un singur sens).

Hemotoraxul– este o complicatie ce consta in acumularea de sange in cavitatea pleurala. Sangele provine din ruperea aderentelor dintre cele doua foite pleurala in timpul colabarii plamanului. Revenirea plamanului la normal duce la „tamponarea” zonelor hemoragice si oprirea pierderilor de sange.

Pneumomediastinul
– complica rar un pneumotorax. Presupune patrunderea aerului in mediastin (regiunea toracica aflata intre cei doi plamani).

Pneumotoraxul bilateral – apare atunci cand sint afectati ambii plamani. Este mai mult o forma clinica decat o complicatie. Apare mai frecvent succesiv decat concomitent. In ultima situatie este o urgenta absoluta.

Hidropneumotorax – presupune aparitia unei cantitati de lichid la nivelul cavitatii pleurale afectate de pneumotorax. In situatia in care se infecteaza, se transforma intr-un piopneumotorax.

Recidiva – presupune reaparitia simptomatologiei de pneumotorax dupa o aparenta vindecare. Este o complicatie la distanta care poate sa apara in primii doi ani.Pagini: « 1 ... 3 4 5 6 (7) 8 9 10 »
<< Sarcoidoza Sindromul de apnee in somn >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007