Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Pediatrie


Rujeola (pojar)

Complicatii
Autor: Dr. Dorin Rosca
In acest articol:
 1. Ce este pojarul?
 2. Cum se raspandeste rujeola ?
 3. Semne si simptome
 4. Evolutia rujeolei
 5. Vaccinarea
 6. Cine are risc crescut pentru rujeola ?
 7. Complicatii
 8. Diagnostic
 9. Tratament
 10. Rujeola pe scurt

Rujeola dureaza de regula aproximativ 10-14 zile. In unele parti ale lumii, boala este severa, chiar mortala. In tarile occidentale nu este, de regula, cazul. Oamenii cu rujeola se pot imbolnavi rau, dar majoritatea isi revin complet. Totusi, complicatiile pot include :

 • Infectii ale urechii. Rujeola cauzeaza o infectie a urechii la aproape unul din fiecare 10 copii.
 • Encefalita. Aproximativ una din 1000 de persoane cu rujeola dezvolta encefalita, o inflamatie a creierului cauzata de o infectie virala, care poate cauza voma, convulsii si, rar, coma. Encefalita poate urma imediat rujeolei, sau poate aparea ani mai tarziu, in timpul adolescentei, ca rezultat al unei infectii lente cu virus. Forma tarzie, numita encefalita Dawson este rara.
 • Pneumonia. Unul din 20 de copii cu rujeola face pneumonie, care le poate ameninta viata.
 • Diareea sau voma. Aceste complicatii sunt mai frecvente la sugari si la copiii mici.
 • Rujeola poate reactiva si inrautati tuberculoza
 • Bronsita, laringita sau crupul. Rujeola poate conduce la inflamarea laringelui sau inflamarea peretilor interiori care captusesc principalele cai respiratorii ale plamanilor (bronhiile).
 • Pacientii cu imunodeficienta pot dezvolta o pneumonie progresiva grava, fara eruptie
 • Probleme cu sarcina. Femeile gravide trebuie sa ia masuri speciale pentru a evita rujeola deoarece boala poate cauza avort spontan, travaliu prematur sau nou-nascuti subponderali.
 • Numar scazut de trombocite (trombocitopenie). Rujeola poate conduce la o scadere a trombocitelor - tipul de celule albe care sunt esentiale pentru coagularea sangelui sau chiar la purpura trombocitopenica acuta.
 • Virusul rujeolei cauzeaza panencefalita sclerozanta subacuta, o boala cronica a creierului la copii si adolescenti, care apare la luni, sau adesea ani, de la un atac de rujeola, cauzand convulsii, anomalii motrice, retard mental si, de obicei, moartea.
Pagini: « 1 ... 3 4 5 6 (7) 8 9 10 »
<< Scarlatina Intoleranta la lactoza >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007