Semnele si simptomele sifilisului pot aparea in patru stadii - primar, secundar, latent si tertiar.
Sifilisul primar
Sifilisul primar se manifesta dupa o perioada de incubatie de 10-90 de zile (media este de 21 de zile) cu o iritatie primara. In timpul perioadei initiale de incubatie, indivizii sunt asimptomatici. Iritatia, denumita sancru, este o ulceratie a pielii, dura si nedureroasa, ce apare intr-o zona expusa sexual cum ar fi pe penis, in gura sau in regiunea anala. Uneori sunt prezente multiple ulceratii. Glande inflamate, nedureroase (noduli limfatici) sunt adesea prezente in regiunea sancrului, cum ar fi in zona genitala a persoanelor cu leziuni pe penis. Leziunea primara poate persista timp de 4-6 saptamani si apoi se vindeca spontan numai pentru ca boala sa reapara cateva luni mai tarziu ca sifilis secundar daca cel primar nu este tratat.
Sifilisul secundar
Sifilisul secundar este un stadiu sistemic al bolii insemnand ca poate implica diverse sisteme de organe ale corpului. Semnele si simptomele sifilisului secundar pot incepe la 2-10 saptamani dupa ce apare sancrul si pot include :
- o iritatie de culoare rosie sau brun-roscata, o eruptie de marimea unei monede mici oriunde pe corp inclusiv pe palme si talpi. In zonele umede ale corpului, iritatia se transforma in leziuni albicioase late si plate numite condylomata lata.
- febra
- oboseala si un vag sentiment de disconfort
- usturimi si mancarime (prurit)
Plagi ale mucoasei pot aparea si pe organele genitale si in gura. Un pacient cu sifilis este cel mai contagios cand are sifilis secundar. Alte simptome frecvente in acest stadiu includ durere in gat, indispozitie, pierdere in greutate, anorexie , dureri de cap, inflamatii ale meningelui si ganglioni limfatici mariti. Rar apar : o meningita acuta care se manifesta la aproximativ 2% din pacienti, hepatita , boala renala , gastrita hipertrofica , proctita , colita ulceroasa , formatiuni rectosigmoidale , artrita , periostita , neurita oftalmica , irita si uveita . Aceste semne si simptome pot dispare in cateva saptamani sau pot apare si dispare in mod repetat timp de un an.
Sifilisul latent
La unele persoane, stadiul secundar poate fi urmat de o perioada numita sifilis latent –in care nu este prezent nici un simptom. Semnele si simptomele pot sa nu mai revina niciodata sau boala poate progresa catre un stadiu tertiar.
Sifilisul tertiar
Apoi, cu sau fara un stadiu latent, care poate dura 20 de ani sau mai mult, se poate dezvolta stadiul tertiar al bolii.
Sifilisul tertiar este tot un stadiu sistemic al bolii si poate cauza o varietate de probleme in tot corpul inclusiv :
o dilatare anormala a vasului care pleaca de la inima (aorta), ceea ce duce la probleme coronariene ;
dezvoltarea de noduli mari ( inflamatii) in diferite organe ale corpului ;
infectia creierului care conduce la accident vascular cerebral , confuzie mentala , meningita , probleme de simt sau slabiciune (neurosifilisul) ;
implicarea ochilor, conducand la deteriorarea vederii
implicarea urechilor conducand la surditate
Deteriorarea inregistrata de organism in timpul stadiului tertiar al sifilisului este severa si poate fi mortala.
Unele persoane cu sifilis nu au nici un semn al infectiei. La alte persoane, semnele pot fi foarte usoare. Aceste persoane ar putea chiar sa nu stie ca au sifilis. Dar, chiar daca nu au semne, sau semnele dispar de la sine, germenii totusi sunt vii. Ei pot cauza serioase probleme de sanatate multi ani mai tarziu.