Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Urologie


Insuficienta renala

Ce sunt rinichii?
Autor: Dr. Dorin Rosca
In acest articol:
  1. Ce sunt rinichii?
  2. Care sunt cauzele?
  3. Care sunt simptomele?
  4. Cum se diagnosticheaza insuficienta renala?
  5. Cum se diagnosticheaza insuficienta renala?
  6. Cum se trataeaza insuficienta renala?
  7. Care este prognosticul?
Rinichii joaca un rol cheie in functionarea organismului, nu numai prin faptul ca filtreaza sangele si curata deseurile, dar si prin faptul ca echilibreaza nivelul de electroliti in organism, mentin controlul tensiunii arteriale si stimueaza producerea de celule rosii in sange.

Rinichii sunt situati in abdomen in partea din spate, in mod normal, cate unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Ei primesc alimentarea cu sange prin artere renale direct din aorta si trimit sangele inapoi la inima prin intermediul venelor renale la vena cava.

Rinichii au capacitatea de a monitoriza cantitatea de lichid a corpului, cum ar fi concentratiile de electroliti de sodiu si potasiu, si echilibrul acido-bazic al organismului.

Ei filtreaza produsele reziduale ale metabolismului corpului nostru, cum ar fi ureea din metabolismul proteinelor si acidul uric din defalcarea ADN-ului.

Doua categorii de deseuri din sange pot fi cuantificate: ureea si creatinina. Cand sangele ajunge la rinichi acestia sunt cei care determina ce cantitate de deseuri trebuie eliminata prin urina si determina totodata cantitatea de electroliti.

De exemplu, daca o persoana este deshidratata de la efort sau in urma unei boli, rinichii vor pastra cat mai multa apa posibil, iar urina devine foarte concentrata.

Cand apa este prezenta in organism in cantitati suficiente, urina este mult mai diluata si devine mai limpede.

Acest sistem este controlat de renina, un hormon produs de rinichi, care face parte din sistemul de regalare a tensiunii si lichidelor din corp.

Rinichii sunt, de asemenea, sursa de eritropoietina in organism, un hormon care stimuleaza maduva osoasa pentru a produce celulele rosii din sange.

Anumite celule speciale din rinichi monitorizeaza concentratia de oxigen in sange. In cazul in care nivelul de oxigen nu este optim, rinichii cresc productia de eritropoietina si corpul incepe sa produca mai multe globule rosii. Dupa ce sangele este filtrat de rinichi, urina este eliminata prin ureter, un tub subtire care il conecteaza la vezica urinara. Aceasta este apoi stocata in vezica urinara si este eliminata din corp prin uretra.Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 7 »
<< Cancerul de prostata Incontinenta urinara >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007