Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Alergii


Alergia alimentara

Cum functioneaza reactiile alergice la produsele alimentare?
Autor: Dr. Teodora Vlasceanu

Medic primar dermatolog
teodora.vlasceanu@emedonline.ro

In acest articol:
  1. Ce este alergia alimentara?
  2. Cum functioneaza reactiile alergice la produsele alimentare?
  3. Care sunt semnele si simptomele de alergie alimentara?
  4. Alergia alimentara la sugari si copii
  5. Care sunt cele mai comune alergii alimentare?
  6. Care este diagnosticul diferential al alergiilor alimentare?
  7. Cum este diagnosticata alergia?
  8. Cum se trateaza alergia alimentara?
  9. Retineti

Alergenii din mancare sunt acele componente care sunt responsabile de o reactie alergica. Ele sunt proteine care de obicei rezista la caldura din procesul de gatire, la acidul din stomac si la enzimele digestive din intestine. Ca urmare alergenii supravietuiesc trecerii prin mucoasa intestinala, intra in fluxul sangvin si merg la organele tinta cauzand reactii alergice in tot corpul. Mecanismul alergiei alimentare implica sistemul imunitar si ereditatea.

Desi  oamenii pot fi  alergici la orice produs alimentar, cele mai multe alergii alimentare sunt provocate de alunele de padure, arahide, lapte de vaca, oua, soia, peste si crustacee. Produsele alimentare naturale cauzeaza cele mai multe alergii. Studiile au aratat ca unii aditivi alimentari, cum este tartrazina, sau colorantul alimentar galben nr.5 si aspartamul, un indulcitor artificial, creaza probleme unor persoane.

Factorii implicati :

Sistemul imunitar:  O reactie alergica la mancare include doua componente ale sistemului imunitar. O componenta este un tip de proteina, un anticorp, numit imunoglobulina E ( lgE), care circula prin sange. Cealalta este o celula numita mastocita, o celula specializata care se afla in toate tesuturile din corp. Aceasta celula se gaseste maa ales in zonele corpului care sunt locuri tipice de reactii alergice, inclusiv nasul si gatul, plamanii, pielea si tractul gastro-intestinal.

Ereditatea : Tedinta individului de a produce lgE impotriva a ceva aparent inofensiv cum este hrana pare sa fie ereditara. In general, oamenii alergici provin din familii in care alergiile sunt comune, nu in mod necesar cele la alimente, dar poate alergii la polen, blana, pene, sau medicamente. Astfel, o persoana cu doi parinti alergici este mai probabil ca va dezvolta alergii la mancare decat cineva cu un singur parinte alergic

Mecanismul : Alergia alimentara este o reactie de hipersensibilitate asta insemnand ca inainte ca o reactie alergica la un alergen din mancare sa se poata produce, o persoana trebuie sa fi fost in prealabil expusa, adica sensibilizata la mancarea respectiva. La prima expunere, alergenul a stimulat limfocitele ( celulele albe din sange) sa produca anticorpul lgE care este specific pentru alergen. Acest lgE este eliberat apoi si se ataseaza de suprafata mastocitelor din diferite tesuturi ale corpului. Data viitoare cand persoana consuma respectiva mancare, alergenul provoaca anticorpul specific lgE de pe suprafata mastocitelor si face ca celulele sa elibereze substante chimice cum este histamina. In functie de tesutul in care sunt eliberate, aceste substante chimice produc variate simptome de alergie alimentara.




Pagini: « 1 (2) 3 4 5 6 ... 9 »
Alergiile >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007