Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Oase si muschi


Scolioza

Tratamentul scoliozei
Autor: Dr. Dorin Rosca
medic specialist ortopedie pediatrica
dorin.rosca@emedonline.ro
In acest articol:
 1. Ce este scolioza ?
 2. Care sunt cauzele scoliozei ?
 3. Care sunt simptomele scoliozei ?
 4. Care sunt factorii de risc pentru scolioza ?
 5. Diagnosticul scoliozei
 6. Tratamentul scoliozei
 7. Care sunt complicatiile scoliozei ?
 8. Ce trebuie retinut ?
Decizia de a trata scolioza se bazeaza pe mai multi factori. Desi exista indicatii clare pentru cuburile usoare, moderate si severe, decizia de a incepe tratamentul se face individual. Deciziile de tratament depid de varsta copilului, maturitate, sex, istoricul familial, marimea curburii pe radiografii si cat mai are de crescut.

Corsetul
Daca pacientul are o curbura de 25-40 de grade si mai are de crescut, doctorul poate recomanda un corset. Corsetul nu va vindeca scolioza dar previne de obicei progresia curburii anormale. Cele mai multe corsete se poarta tot timpul, zi si noapte. Corsetele pentru scolioza pot preveni progresia si nevoia de tratament chirurgical in pana la 90% din cazuri. Ca multe tratamente, corsetele sunt eficiente cand sunt purtate conform recomandarii. Atat copilul cat si familia trebuie sa inteleaga importanta purtarii corsetului.

Copiii care poarta corset pot participa de obicei la cele mai multe activitati, si au putine restrictii. Copiii isi pot scoate corsetul pentru a putea participa la sporturi sau alte activitati fizice.

Odata ce scheletul este matur – in jurul varstei de 15-16 ani la fete si 17-18 ani la baieti – sau daca scolioza este prea mare – mai mult de 40-45 de grade, corsetul nu ajuta.

Corsetele nu sunt folositoare in tratamentul scoliozei congenitale deoarece curbura este cauzata de forma anormala a vertebrelor.

Orteza toracolombosacrala. Acest corset este aproape invizibil sub haine, se fixeaza la subbrat si in jurul toracelui, la spate si solduri. Pot fi facute la comanda pentru a plasa forte corectoare in anumite puncte sau poate fi prefabricat si se adauga pelote in zonele unde este necesar.

Corsetul este eficient doar daca este purtat asa cum a fost prescris. La inceput corsetul se simte ciudat si inconfortabil. Dupa o perioada initiala de ajustare purtatul corsetului devine obisnuit. Copilul poate avea nevoie de ajutor in construirea unei atitudini positive in ceea ce priveste purtatul corsetului si pastrarea unei imagini sanatoase.

Chirugia
Daca curbura este mai mare de 40-50 de grade, doctorul va recomanda cel mai probabil interventia chirugicala pentru ca o scolioza de acesta marime are tendinta sa se agraveze pe durata vietii copilului. Operatia include tehnici de a suda vertebrele de-a lungul curburii. Operatia se face de cele mai multe ori printr-o incizie de-a lungul coloanei vertebrale. Pentru curbe rigide sau severe s-ar putea sa fie necesare si alte incizii pe lateralul corpului.

Sudare inseamna “lipirea” a doua parti impreuna. In tratamentul scoliozei sudarea inseamna conectarea a doua sau mai multe vertebre prin grefa osoasa. Procesul este similar cu cel care se petrece atunci cand se vindeca un os rupt. Pana la urma vertebrele se sudeaza prevenind astfel progresia curburii anormale. Doctorii pun si tije metalice, carlige, suruburi si sarme pentru a tine vertebrele lipite pana se sudeaza. Implantele sunt lasate acolo, chiar dupa sudarea vertebrelor, pentru a evita o alta operatie. Aceste implante nu pot fi vazute sau simtite. In plus, pentru a ajuta zona sudata, implantele aplica o forta coloanei vertebrale pentru a ajuta la corectarea deformarii.

Operatia de scolioza este o procedura chirugicala ortopedica complicata. Operatia dureaza cateva ore. Spitalizarea dureza de la cinci la sapte zile iar activitatea fizica este restrictionata cateva luni dupa operatie. Rezultatele intreventiei chirurgicale sunt de obicei foarte bune, cu imbunatatirea imprtanta a marimii curburii anormale.

Complicatiile pot include sangerarea, infectarea, durerea, afectarea nervilor sau lipsa vindecarii oaselor. Rareori este necesara o alta interventie chirurgicala daca prima operatie nu reuseste sa rezolve problema.

Alte tratamente care au fost studiate pentru tratamentul scoliozei includ:
 • Stimularea electrica a muschilor
 • Kinetoterapie
 • Exercitii fizice
Nu exista dovezi ca una din aceste metode previne progresia curbarii coloanei vertebrale. Desi exercitiile fizice singure nu pot opri scolioza, acestea ar putea avea beneficiul de a imbunatati starea generala de sanatate si de bine.Pagini: « 1 2 3 4 5 (6) 7 8 »
<< Reumatismul articular acut Deformarile la nastere ale piciorului >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007