Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Oase si muschi


Artrita reumatoida

Cum se diagnosticheaza artrita reumatoida ?
Autor: Dr. Dorin Rosca
In acest articol:
  1. Ce este artrita reumatoida ?
  2. Care sunt cauzele artritei reumatoide ?
  3. Care sunt simptomele artritei reumatoide ?
  4. Cum se diagnosticheaza artrita reumatoida ?
  5. Cum se trateaza artrita reumatoida ?
  6. Autoingrijire
  7. Retineti

Primul pas in dignosticarea artritei reumatoide este o intalnire intre medic si pacient. Medicul trece in revista istoria simptomelor, examineaza articulatiile in privinta inflamarii si deformarii, pielea in privinta nodulilor reumatoizi si alte parti ale corpului in privinta inflamatiei. Se fac anumite analize de sange si radiografii. Diagnosticul se va pune pe baza tabloului clinic, distributiei articulatiilor inflamate si rezultatelor de la analizele de sange si radiografii. Pot fi necesare cateva vizite la medic pana ca acesta sa  poata fi sigur de diagnostic. Un medic specializat in artrita si bolile aferente se numeste reumatolog.

Distributia inflamatiei articulare este importanta pentru medic deoarece il ajuta in diagnosticare. In artrita reumatoida, articulatiile mici ale mainilor, incheietura mainii, picioarele si genunchii sunt de regula inflamate  simetric (afectand ambele parti ale corpului). Cand sunt inflamate doar una sau doua articulatii, diagnosticul de artrita reumatoida devine mai dificil de pus. Medicul poate face atunci alte teste pentru a exclude artrita datorata gutei sau infectiei. Detectarea nodulilor reumatoizi, cel mai adesea in jurul coatelor si degetelor, poate sugera diagnosticul.

La pacientii cu artrita reumatoida se pot gasi anticorpi in sange anormali. Un anticorp numit « factor reumatoid » se poate gasi la 80% din pacienti. Anticorpul « citrulline » (cunoscut si ca anticorpul  anticitrullinic , anticorpul peptidic citrullinat anticiclic si CCP)  este prezent la majoritatea pacientilor  cu artrita reumatoida. Se foloseste in diagnosticarea artritei reumatoide cand se evalueaza pacienti cu inflamatii articulare inexplicabile. Un test pentru anticorpii citrulinici este foarte util in cautarea cauzei artritei inflamatorii nediagnosticate anterior, atunci cand analiza de sange obisnuita pentru artrita reumatoida este negativa, factorul reumatoid nu este prezent. Anticorpii citrulinici au fost considerati a reprezenta stadiile timpurii ale artritei reumatoide in acest demers. Un alt anticorp numit «  anticorpul antinuclear » (ANA) se gaseste si el frecvent la pacientii cu artrita reumatoida.

O analiza de sange numita VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) masoara viteza cu care globulele rosii se depun pe fundul eprubetei. Viteza de sedimentare este folosita ca masurare de baza in inflamatia articulara. VSH-ul  este de regula mai mare in episoadele active si se reduce in remisii. O alta analiza de sange folosita pentru masurarea gradului de inflamare prezent in corp este proteina C-reactiva.

Factorul reumatoid, ANA, viteza de sedimentare si analizele proteinei C-reactive  pot fi  anormale si in alte boli  sistemice autoimune. Prin urmare, doar valorile anormale ale acestor analize de sange nu sunt suficiente pentru un diagnostic ferm de artrita reumatoida. Radiografiile articulatiei pot fi normale sau pot arata doar umflarea tesuturilor moi la inceputul bolii. Pe masura ce boala progreseaza, radiografiile pot arata eroziuni osoase ale articulatiilor tipice pentru artrita reumatoida. Radiografiile pot fi utile si pentru monitorizarea progresului bolii precum si a afectarii articulatiei in timp. Tomografia osoasa, un procedeu de testare prin radiatii,  poate arata articulatiile inflamate.

Medicul poate alege sa efectueze o procedura numita artrocenteza . In aceasta procedura, cu un ac si o seringa sterile, se recolteaza lichid din articulatie pentru analiza de laborator. Analiza lichidului din articulatie, in laborator, poate ajuta la excluderea altor cauze ale artritei, cum sunt infectia si guta. Artrocenteza poate fi de asemenea utila  in reducerea inflamatiei articulatiei si a durerii.

Ocazional, se injecteaza in articulatie medicamente cu cortizon in timpul artrocentezei pentru a reduce rapid inflamatia articulara si pentru a reduce in continuare simptomele.
Pagini: « 1 2 3 (4) 5 6 7 »
<< Osteoporoza Artrita reumatoida juvenila (ARJ) >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007