Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Cancer


Cancerul pulmonar

Cum se pune diagnosticul de cancer pulmonar?
Autor: Mihaela Merisor
Studenta a Facultatii de Medicina Generala
UMF "Carol Davila", Bucuresti
In acest articol:
  1. Ce este cancerul pulmonar?
  2. Care sunt factorii de risc pentru cancerul pulmonar?
  3. Care sunt semnele si simptomele de cancer pulmonar?
  4. Cum se pune diagnosticul de cancer pulmonar?
  5. Care sunt stadiile cancerului pulmonar?
  6. Cum se apreciaza prognosticul cancerului pulmonar?
  7. Cum se trateaza cancerul pulmonar?
  8. Ce trebuie sa retinem?
  9. Bibliografie
Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este capitala pentru imbunatatirea sanselor de supravietuire. Se folosesc o serie de teste, de la simplul examen clinic la metode imagistice sofisticate:

Examenul clinic - este important pentru evidentierea semnelor de boala. Trebuie facur un examen clinic general care sa cuprinda toate aparatele si sistemele. De exemplu, examenul toracelui cuprinde: inspectie, palpare, percutie, auscultatie.

Radiografia toracica este cea mai simpla metoda ce poate ridica suspiciunea de cancer pulmonar. Poate arata prezenta unei tumori sub forma unei pete de diverse dimensiuni intr-unul din plamani. Radiografia normala nu exclude insa prezenta unei tumori mici, ascunse in spatele inimii, de exemplu. Uneori poate aparea o pleurezie (acumulare de lichid in torace), care poate fi o complicatie a cancerului pulmonar.

Computertomografia (CT) – permite atat aprecierea extensiei tumorale, cat si detectia eventualilior ganglioni mariti de volum. De asemenea, evidentiaza tumorile de dimensiuni mici si ajuta la stabilirea indicatiei operatorii, in functie de gradul de invazie locoregionala si la distanta (metastaze).

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) – prezinta avantaje superioare CT pentru investigarea tumorii Pancoast. Este investigatia de electie la pacientii care au contraindicatie pentru utilizarea substantei de contrast. RMN este contraindicata la purtatorii de pace-maker.

Bronhoscopia - permite vizualizarea corecta a arborelui bronsic cu ajutorul unui aparat si recoltarea de tesut pentru examenul anatomo-patologic (biopsie). Adica se poate "ciupi" un mic fragment din zona modificata, care se trimite la laboratorul de anatomie patologica. Aici se poate spune daca tesutul recoltat este canceros (malign) si din ce tip de celule este alcatuit.

Examenul sputei – poate fi efectuat atat pentru depistarea celulelor tumorale, cat si pentru identificarea markerilor tumorali. Aceasta metoda necesita o tehnica laborioasa, are specificitate redusa si, din aceasta cauza, nu este indicata ca metoda investigationala.

Punctia pleurala - este indispensabila cand tumora pulmonara este insotita de o pleurezie. Lichidul poate fi adesea hemoragic. Analiza celulelor din lichid poate evidentia celule canceroase.

Pot fi utile si alte investigatii: ecografia abdominala poate evidentia metastaze hepatice, scintigrafia osoasa pe cele osoase etc.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-scan) este o metoda noua, sofisticata, cu unele avantaje fata de TC sau RMN.

Diagnosticul de cancer este cert atunci cand se gasesc celule canceroase in biopsia bronsica sau in secretiile aspirate in timpul bronhoscopiei sau in lichidul pleural.Pagini: « 1 2 3 (4) 5 6 7 8 9 »
<< Mielomul multiplu Tumorile cerebrale la adulti >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007