Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Sange


Hemofilia

Hemofilia de-a lungul timpului
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
 1. Ce este hemofilia ?
 2. Hemofilia de-a lungul timpului
 3. Coagularea
 4. Genetica - notiuni generale
 5. Tipuri de hemofilie si grade de severitate
 6. Semnele si simptomele hemofiliei A si B
 7. Analizele diagnostice pentru hemofilia A si B
 8. Tratamentul hemofiliei A si B
 9. Hemofilia C
 10. Semnele si simptomele hemofiliei A si B
 11. Analize diagnostice pentru hemofilia C
 12. Tratamentul hemofiliei C
O boala de sange mostenita in randul membrilor de sex masculin apare descrisa inca din secolul al II-lea dC, fiind mentionata in Talmud. Albucosis, un medic arab din secolul al XI-lea dC descrie ca intr-o familie, barbatii au murit dupa traumatisme minore.
 Istoria moderna a hemofiliei incepe insa abia in anul 1803, cu descrierea bolii (o predispozitie la sangerare existenta in cadrul anumitor familii, ereditara si care afecteaza barbatii, fara a o denumi hemofilie) de catre medicul englez John Otto. Denumirea de „hemofilie” apare pentru prima data in 1828 in scrierile lui Hopff, de la Universitatea din Zurich. In 1893, in laborator, se demonstreaza existenta unor defecte de coagulare.
 In istoria recenta a inceputului de secol XX, este binecunoscut faptul ca fiul reginei Victoria a Marii Britanii, Leopold, a avut hemofilie, iar cele  doua fiice ale reginei, Alice si Beatrice au fost purtatoare. Prin cele doua printese britanice, hemofilia a ajuns la Curtea Regala a Spaniei, Germaniei si in Imperiul Rus. Fiul tarului Nicolae al II-lea, tareviciul Alexei Nikolaevici este cel mai celebru copil cu aceasta boala.
 Abia in 1937, doctorii de la Harvard Patek si Taylor au identificat factorul VIII si l-au denumit factorul antihemofilic. In 1950 au aparut si determinarile biologice, desi relatia dintre factorul VIII si factorul von Willebrand inca nu era cunoscuta. Factorul von Willebrand este o proteina din sange importanta pentru functionarea normala a trombocitelor, care circula atasat de factorul VIII si pe care se presupune ca il stabilizeaza si il aduce la locul sangerarii (fiind carausul factorului VIII). In 1960 factorii de coagulare sunt identificati si denumiti, iar in 1964 apare un articol in revista „Nature” in care procesul coagularii este detaliat descris. Interactiunile dintre factorii coagularii au dus la aparitia denumirii generice a procesului drept „cascada coagularii”.
In anul 1962, hemofilia B a fost descrisa si denumita boala Christmas dupa numele primului pacient examinat in detaliu. Boala era diferita de „hemofilie” deoarece amestecand plasma unui pacient cu „hemofilie adevarata” cu plasma unui pacient cu boala Christmas, timpii de coagulare se corectau. Astfel se diferentiau hemofilia A si hemofilia B.
Hemofilia C a fost descrisa pentru prima data in 1950 la doua surori si unchi de pe linia materna intr-o familie americana de descendenti Ashkenazi (de origine evreiasca). Toti trei au sangerat dupa extractii dentare, si, in plus, cele doua surori si dupa excizia amigdalelor.
In anul 1960 crioprecipitatul era primul tratament disponibil pentru pacientii cu hemofilie. Introducerea preparatelor liofilizate (inghetate si uscate) a imbunatatit semnificativ calitatea vietii pacientilor si pregatirea lor pentru interventii chirurgicale si ingrijirea la domiciliu.
In anii 1980, riscul contaminarii virale prin concentratele plasmatice cu Factor VIII creste semnificativ si devine cunoscut. Pe la jumatatea anilor 80 foarte multi dintre pacientii cu hemofilie severa au fost expusi virusurilor hepatitice B si C si infectiei virale cu HIV/SIDA .
Noi tehnici care distrug virusurile s-au dezvoltat intre timp, fiind eficiente in distrugerea si limitarea expunerii pacientilor la virusurile hepatitice si HIV.Pagini: « 1 (2) 3 4 5 6 ... 12 »
Boala von Willebrand >>
Legat de acest subiect
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007