Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Sange


Hemofilia

Coagularea
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
 1. Ce este hemofilia ?
 2. Hemofilia de-a lungul timpului
 3. Coagularea
 4. Genetica - notiuni generale
 5. Tipuri de hemofilie si grade de severitate
 6. Semnele si simptomele hemofiliei A si B
 7. Analizele diagnostice pentru hemofilia A si B
 8. Tratamentul hemofiliei A si B
 9. Hemofilia C
 10. Semnele si simptomele hemofiliei A si B
 11. Analize diagnostice pentru hemofilia C
 12. Tratamentul hemofiliei C

Coagularea sanguina este procesul prin care o sangerare este oprita. Acest proces presupune participarea a mai mult de 20 de proteine plasmatice diferite, printre care si substantele numite factori ai coagularii. (Plasma este portiunea lichida a sangelui, care contine nutrienti, saruri dizolvate, proteine, hormoni, factori de coagulare, gaze).
 Sangerarea determina un efect biologic de tip domino, in care procesul se desfasoara intr-o secventialitate bine stabilita. Activarea secventiala a factorilor de coagulare se numeste cascada coagularii. Sunt 13 factori ai coagularii, care se noteaza cu litera F si care se numeroteaza in sistem roman (FI, FII, FIII etc).
 Simplist, putem considera ca factorii de coagulare se caracterizeaza prin doua functii: calitate si cantitate. In conditii normale, adica la o persoana la care aceste functii nu sunt afectate, in urma unei sangerari au loc succesiv urmatoarele evenimente:

 • Vasele de sange se ingusteaza astfel incat o cantitate cat mai mica de sange sa se piarda;
 • La locul sangerarii se aduna celulele sanguine numite trombocite (plachete sanguine);
 • Factorii plasmatici ai coagularii, trombocitele, ionii de calciu si alte substante eliberate in mod reactiv de tesuturile afectate actioneza impreuna si formeaza cheagul de fibrina. Acest cheag se poate asemana cu o plasa cu rolul de a intari zona afectata. Odata ce trombocitele se strang in ochiurile acestei plase, cheagul devine stabil si sangerarea se opreste.

Cand insa anumiti factori ai coagularii sunt absenti sau in cantitate redusa,  coagularea este afectata si perioada necesara formarii cheagului stabil creste, crescand implicit si timpul necesar opririi sangerarii.
Pagini: « 1 2 (3) 4 5 6 7 ... 12 »
Boala von Willebrand >>
Legat de acest subiect
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007