Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Sange


Boala von Willebrand

Tratament
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
 1. Ce este boala von Willebrand ?
 2. Tipuri
 3. Semne si simptome
 4. Analize diagnostice
 5. Tratament

In cazul sangerarilor minore si epistaxisului usor, nu se intervine terapeutic. In cazul sangerarilor serioase, se vor administra o serie de medicamente care cresc nivelul si activitatea factorului von Willebrand.
 Scopul tratamentului este de a corecta defectul de adeziune plachetara, prin cresterea nivelului factorului von Willebrand eficient si corectarea defectului de coagulare, prin cresterea nivelului de factor VIII necesar unei hemostaze adecvate. La pacientii cu hemoragii severe, tratamentul adecvat si prompt este important pentru evitarea posibilelor complicatii.
 In ultimii ani, desmopresina a fost tratamentul standard in boala von Willebrand. In doze adecvate, desmopresina poate determina o crestere a nivelului plasmatic al factorului von Willebrand si factorului VIII la persoanele neafectate de boala si la pacientii cu boala von Willebrand responsivi. Poate fi folosita ca tratament al complicatiilor hemoragice sau pentru profilaxia sangerarilor din cadrul interventiilor chirurgicale.
 In general, determinarea responsivitatii unui pacient la desmopresina trebuie facuta inainte de utilizarea ei. O data determinata si prezenta, responsivitatea este consistenta de-a lungul timpului si in aceiasi familie.

Desmopresina
 Este analogul sintetic al hormonului antidiuretic (vasopresina, cu rol in reabsorbtia apei la nivel renal). Efectul de eliberare al factorului von Willebrand din zonele de depozit (endoteliul vascular) a determinat considerarea desmopresinei drept optiunea terapeutica standard la pacientii cu boala von Willebrand usoara. Se poate administra injectabil intravenos, subcutanat sau intranazal.
 Ca efecte secundarea se descriu:

 • Eritem facial
 • Dureri de cap
 • Obisnuirea organismului la repetarea tratamentului (tahifilaxie)
 • Retentie de apa cu hiponatremie secundara (scaderea nivelului de sodiu din sange). Aceasta poate evitata prin restrictia aportului de apa pe parcursul tratamentului

Produsi plasmatici
 Produsii plasmatici de tipul derivatilor plasmatici de factor VIII, care contin si factor von Willebrand, numiti Complex AntihemofilicFactor von Willebrand se folosesc in cazul pacientilor neresponsivi la desmopresina, in forme severe de boala cu episoade hemoragice grave, in boala von Willebrand tip 2B si tip 3.
 Ca efecte secundare se descriu:

 • Reactii alergice
 • Sindrom nefrotic (aspect clinico-functional din anumite boli renale sau generalizate, caracterizat prin edeme mari, proteinurie – eliminarea proteinelor urinar, hipoproteinemie – scaderea nivelului proteinelor din sange)
 • Infectii virale hepatitice si HIV – exceptional (riscul de transmitere al lor prin concentratele de FVIII a scazut considerabil)
   Crioprecipitatul prezinta riscul transmiterii infectiilor virale, chiar daca scazut in urma tratamentelor chimice si fizice disponibile din ziua de azi si se foloseste daca restul produsilor plasmatici nu sunt disponibili.

Crioprecipitatul se obtine prin dezghetarea lenta  a plasmei proaspat inghetate la 4 grade in 10 – 24 de ore.
Masa trombocitara se administreaza doar la pacientii cu tip 3 de boala von Willebrand neresponsivi la administrarea crioprecipitatului sau concentratelor de FVIII.

Agenti antifibrinolitici (acid tranexamic si acid epsilon aminocaproic)
 Sunt agenti medicamentosi care inhiba transfomarea plasminogenului in plasmina, adica activarea unei enzime cu rol in distrugerea cheagului de fibrina (fibrinoliza). Sunt eficienti in cazul sangerarilor mucoasei bucale, nazale sau tractului genito-urinar si de aceea se administreaza pre-operator, inaintea interventiilor chirurgicale urologice, ginecologice sau intervetiilor stomatologice.
 Ca efecte secundare se descriu:

 • Greata, dureri abdominale, diaree
 • Somnolenta, ameteli

Efectele secundare dispar o data cu scaderea dozelor sau oprirea tratamentului.

Preventia
 Dintre acestea, cel mai la indemana pacientilor sunt restrictionarea usoara a activitatilor sportive, mai ales la pacientii cu tip 3 de boala von Willebrand  si evitarea utilizarii medicamentelor cu efect antiplachetar de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene (Aspirina, Ibuprofen, Naproxen), antihistaminicelor, Dipiridamol, Ticlopidina, antibioticelor de tip Cefalosporine, antidepresivelor triciclice. O lista cat mai completa a medicatiei cu efect antiplachetar va putea fi furnizata pacientilor de catre medicul hematolog curant.
Pagini: « 1 2 3 4 (5)
<< Hemofilia Mielomul multiplu >>
Legat de acest subiect
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007