Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Psihiatrie


Tulburarile somatoforme

Ce sunt tulburarile somatoforme?
Autor: Dr. Alina Mandragiu
In acest articol:
  1. Ce sunt tulburarile somatoforme?
  2. Care sunt tulburarile somatoforme?
  3. Ce au in comun tulburarile somatoforme?
Tulburarile somatoforme reprezinta un grup de boli cu manifestari somatice ce sugereaza o etiologie medicala care insa nu sunt explicate pe deplin de conditia medicala respectiva, de uzul de substante sau de alta tulburare mentala..

Astfel de tulburari sunt frecvent intalnite in clinicile de medicina interna iar aparitia acestor entitati faciliteaza diagnosticul diferential al unor conditii psihiatrice in care problema prioritara de diagnostic deriva din mimarea unei conditii somatice.

Traiectoria pe care o parcurge pacientul in cautarea alinarii suferintei sale oscileaza intre mai multe specialitati, cu investigarea lor paraclinica pentru a ajunge in final la cabinetul de psihiatrie. Deasemenea, psihiatrul poate trimite pacientul pentru diverse investigatii pentru a face corect un diagnostic diferential.

Simptomele acestor tulburari apar involuntar si se datoreaza in general, unor conflicte sau situatii apasatoare. Este de fapt vorba despe o suferinta psihica in care nu predomina simptomele psihice, ci o preocupare excesiva pentru pretinse boli somatice.

Aceste acuze somatice sunt acompaniate in mod evident de stari subiective penibile, neplacute sesizate de pacient, care le percepe in mod corect, ca trairi interioare, subiective, sau care sunt consecinta unor conflicte exterioare a caror punct de pornire se afla tot in modul in care acesta isi prezinta simptomele. Desi aceste stari ii provoaca prejudicii, neplaceri, pacientul refuza sa accepte originea psihica a tulburarii sale, dimpotriva, daca nu reuseste sa-i convinga pe medici de realitatea pretinsei organicitati a simptomelor sale, poate adopta deseori un comportament de tip histrionic, prin intermediul caruia incearca sa manipuleze relatia cu acestia in sensul acceptarii acuzelor sale.Pagini: (1) 2 3 »
<< Agorafobia Tulburarea de somatizare (Sindromul Briquet) >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007