Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Psihiatrie


Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie

Medicamente si modalitati de administrare
In acest articol:
  1. Cauze si diagnostice
  2. Diagnostice si teste
  3. Terapii si tratamente
  4. Medicamente si modalitati de administrare
  5. Riscurile adminstrarii de medicamente
  6. De retinut!
Ce medicamente sunt utilizate in prezent pentru tratarea ADHD?

Cele mai studiate si recomandate medicamente sunt cele psihostimulatoare cum ar fi metilfenidatul (Ritalin, Metadate si Concerta), amfetamina (Dexedrine, Vyvanse, si Adderall) si atomoxetina (Strattera, comercializata ca un "non-stimulant," desi mecanismul sau de actiune si posibilele efecte secundare sunt, in esenta, echivalente cu cele ale psihostimulatoarelor). Numeroase studii pe termen scurt au stabilit siguranta si eficacitatea de stimulentelor si a terapiei comportamentale ca si tratamente utilizate nu numai pentru atenuarea simptomelelor de ADHD, dar si pentru imbunatatirea capacitatii copilului de a urma regulile si de a-si imbunatati relatiile cu colegii si parintii. Institutul National American de Sanatate Mintala (NIMH) sustine ca exista doua tratamente mai eficiente pentru copiii ADHD, acestea fiind un tratament medicatie monitorizat cu atentie sau un program care combina medicamentele cu terapia comportamentala. Stdudii efectuate asupra a 600 de copii arata ca in situatia a 9 din 10 copii aceste tratamente au avut efectul scontat.

Pot ifi utilizate de asemenea si medicamente antidepresive, „antidepresivele triciclice” cum ar fi imipramina, desipramina, si nortriptilina dar si bupropiona (Wellbutrin). Acestea s-a dovedit in timp ca au avut un efect pozitiv asupra tuturor celor trei componente majore ale ADHD: neatentie, impulsivitate , si hiperactivitate. Pentru copiii care au o combinatie de ADHD si conditii comorbide cum ar fi depresia, tulburari de anxietate sau tulburari ale starii de spirit, medicamente stimulatoare pot fi combinate cu un medicament antidepresiv.


Exista doze standard pentru aceste medicamente?

Pentru majoritatea copiilor, medicamentele stimulante sunt foarte sigure si extrem de eficiente. Cercetarile au aratat ca pana la 80% din copii cu ADHD au dat un foarte bun raspuns la aceste medicamente. Imbunatatirile in modaliatatile de achizitionare pentru aceste medicamente in ultimii ani au permis copiilor sa ia frecvent o singura doza pe zi, si evita o situatie jennta pentru copil cum ar fi o "excursie la biroul asistentei" pentru o doza la ora pranzului la scoala. Recent a aparut un plasture de piele (Daytrana, un sistem de metilfenidat transdermic), care, atunci cand se aplica zilnic, ofera medicamente la o rata atent controlata. Medicul va lucra cu copilul si familia sa pentru a gasi cele mai bune medicamente, dozele potrivite, programul de luare a medicamentelor si moalitatilor de achizitionare. Acest lucru necesita o cercetare individuala atenta a fiecarui copil, deoarece unii copii raspund mai bine la un tip de stimulent decat la altul iar nevoile zilnice ale fiecarui si programul sunt variabile.


Cat timp trebuie administrate aceste medicamente?

Durata estimasta a tratamentului s-a prelungit pe parcusul deceniului trecut, daca inainte se luau medicamente doar in copilarie, acum se ajunge si in adolescenta sau chiar la maturitate. Utilizarea de medicamente in timpul adolescentei poate ridica unele probeleme. Rebeliunea specifca varstei si dorinta de independenta poate face ca copilul sa refuze sa mai ia medicamente. Insa nevoie de medicament poate intari starea de anxietate, care este comuna in perioada adolescentei si conduce copilul catre o atitudine de genul „eu sunt diferit”. Ca atare parintii si medicii trebuie sa fie hotarati si sa devina mai degraba niste parteneri pentru copil decat niste oameni care il obliga sa faca ceva. In anumite circumstante, ar putea fi chiar necesar ca adolescentul sa fie lasat sa sufere consecintele pentru a se convinge singur. Este de asemenea frecvent cazul in care medicamentele vor fi necesare si la maturitate iar perioada dintre adolescenta este foarte important pentru ca individul trebuie sa invete sa-si gestioneze ratia de medicamente ca de asemenea si alte probleme care pot aparea de la ADHD.

Daca se utilizeaza si stimulente, nu risca sa intervina consumul in exces?

Desi este cu siguranta adevarat ca prescrierea de medicamente stimulatoare a crescut puternic in ultimii 15 ani, statisticile arata ca aceasta crestere coincide cu numarul mare de cazuri diagnosticate in mod legitim la nivel mondial de ADHD. Medicii, si populatia in general, au atins un grad mult mai mare de constientizare si de acceptare a naturii biologice a acestei boli, precum si eficienta dar si nevoia unui tratament.


De ce sunt stimulente utilizate atunci cand problema este hiperactivitatea?


Amintiti-va ca cele trei simptome cheie ale ADHD sunt neatentia, impulsivitatea, si hiperactivitatea. In timp ce gradul exact de tulburare la nivelul creierului, a celulelor nu poate fi complet elucidat, se considera ca este utila administrarea medicamentelor pentru stimularea celulelor creierului pentru a produce mai multe substante chimice (neurotransmitatori), care trimit mesaje de la o celula creierului la alta. Acest sistem imbunatatit mareste capacitatea creierului de a acorda atentie, de constrol al comportamentului si stapaneste impulsurile.Pagini: « 1 2 3 4 (5) 6 7 »
<< Dependenta de nicotina Amnezia >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007