Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Psihiatrie


Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie

Riscurile adminstrarii de medicamente
In acest articol:
  1. Cauze si diagnostice
  2. Diagnostice si teste
  3. Terapii si tratamente
  4. Medicamente si modalitati de administrare
  5. Riscurile adminstrarii de medicamente
  6. De retinut!
Care sunt riscurile cand se utilizeaza medicamente, stimulante si alte tratamente?

Medicamente de acest tip au fost folosite cu succes pentru a trata pacientii cu ADHD de mai bine de 50 de ani. Aceasta categorie de medicamente, atunci cand sunt utilizate sub supraveghere medicala adecvata, au un efect excelent. In general, efectele secundare ale medicamentelor stimulente sunt usoare, de multe ori temporare si potential reversibile dar pot fi controlate prin ajustarea dozelor sau marind intervalul de administrare. Incidenta efectelor adverse este mai mare atunci cand este administrat la copiii prescolari . Reactiile adverse frecvente includ lipsa poftei de mancare, tulburari de somn si pierderea in greutate. Reactii adverse mai putin frecvente includ o crestere a frecventei cardiace, a tensiunii arteriale, dureri de cap si modificari emotionale (retragere sociala, nervozitate, si toane). Pacientii tratati cu plasturele metilfenidat (Daytrana) pot dezvolta o sensibilitate a pielii la locul de aplicare. Aproximativ 15% -30% din copiii tratati cu medicamente stimulatoare dezvolta ticuri minore (contractii musculare involuntare ale fetei sau ale gatului si a muschilor umerilor). Acestea sunt aproape intotdeauna de scurta durata si dispar fara sa stopam utilizarea de medicamente.

Un studiu recent a cercetat o eventuala legatura intre administrarea de stimulente pentru tratarea ADHD si eventuale efecte secundare cardiovasculare. Studiul s-a axat pe o posibila asociere intre aceste medicamente si afectiuni precum atac de cord, schimbari ale ritmului cardiac si riscul accident vascular cerebral. La momentul scrierii acestui articol, nu exista nicio certitudine in ceea ce priveste relatia cu aceste afectiuni (inclusiv moarte subita), atunci cand medicamentul este utilizat de o persoana fara astfel de probeleme in prealaibil. Un istoric familial pozitiv pentru anumite conditii (cum ar fi disfunctionalitatea ritmului inimii), poate fi considerat un factor de risc.

Copii care iau aceste medicamente rissca sa devina dependenti de droguri?


Desi este asociata cu ADHD adictia la nicotina sau la droguri, nu pare a avea nicio legatura cu medicamentele pe care copilul le ia, acestea aparand mai degraba din cauza bolii in sine. Intr-un studiu finantat in comun de NIMH si Institutul National privind Abuzul de droguri, baietii care sufera de ADHD si care au fost tratati cu stimulatoare, au fost semnificativ mai putini cei care au consumat droguri sau alcool, atunci cand au ajuns mai in varsta. Este necesara o precautie, totusi, ca dovada fiind faptul ca persoanele cu ADHD sunt predispuse sa devina dependenti de droguri sau de alcool la maturitate.. Deoarece unele studii au ajuns la concluzii contradictorii, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege aceste fenomene. Indiferent, avand in vedere constatarile substantiale, bine stabilite ale efectelor nocive ale unui tratament inadecvat sau neaplicarea niciunui tratament pentru un copil cu ADHD, parintii nu ar trebui sa fie descurajati sa caute tratamente eficiente din cauza teoriilor interpretate in mod eronat sau exagerate despre riscurile de abuz de substante.


Care este relatia dintre ADHD si alte tulburari, cum ar fi dificultati de invatare, tulburari de anxietate, tulburarea bipolara sau depresie?

Desi recunoasterea si intelegerea ADHD a avansat foarte mult, este inca frecvent confundata sau nerecunoscuta de catre parinti sau medici, fiind confundate simptomele de ADHD cu alte boli, in conditiile in care 50% -60% dintre copiii au ADHD. Multe dintre aceste conditii coexistente au de multe ori aceleasi simptome cu ADHD, si aceste simptome sunt deseori primele semne de probleme la copii sub 5 ani. La momentul primei evluari si cand se da diagnosticul de ADHD, dar si pe parcursul intregii vieti apaientului ADHD,trebuie urmarite urmatoarele conditii:

Tulburari perturbatoare de comportament (in pana la 35% dintre copiii cu ADHD) includ tulburari de opozitie, sfidatoare la adresa celor din jur (ODD) si tulburari de comportament (CD).In aceste situatii comportamentele trec de limita obisnuita a copilariei sau adolescentei. Pacientii cu ODD demonstreaza in mod repetat sfidare majora si ostilitate fata de persoane cu autoritate, refuzul de a respecta regulile, pierderea frecventa a cumpatului, enervare deliberata a altor persoane si, in general este furios, razbunator, temperamental si are resentimente. Tulburarea de comportament este extrema si este definita ca "un model repetitiv si persistent de comportament in care drepturile fundamentale ale altora sau majoritatea normelor adecvate varstei sociale sunt incalcate." Tulburarile de compartament se extind in acte grave de violenta impotriva persoanelor sau animalelor, absenteismului scolar, fuga, vandalism sau furt. Persoana cu tulburari de comportamentl este adesea etichetata drept "un delincvent" si are potential pentru probleme serioase cu legea. S-a demonstrat ca introducerea precoce a medicatiei imbunatateste nu numai simptomele ADHD de baza, dar, de asemenea, si simptomele ODD sau CD. Frecvent, masuri suplimentare sunt necesare, de asemenea, in special in categoria tulburarilor comportamentale. Acestea pot include terapie de comportament profesionala, consiliere terapeutica in salile de clasa speciale pentru gestionarea comportamentului mai intens.

Tulburarile de dispozitie (se remarca la 15% -20% dintre copiii cu ADHD) si prezinta simptome cum ar fi depresia si tulburarea bipolara, care sunt adesea mai greu de recunoascut decat tulburarile perturbatoare de comportament . Multi copii cu ADHD sunt iritabili, capriciosi, usor frustrati sau imaturi emotional. Cand aceste simptome devin suficient de severe pentru a domina viata copilului, tulburarile de dispozitie trebuie sa fie luate in considerare. Copiii cu ADHD combinat care au si tulburari de dispozitie (in special tulburare bipolara mai severa) prezinta un risc mai mare pentru abuzul de droguri si sinucidere. Copiii din aceasta categorie necesita adesea un ajutor medical de la un psihiatru,pentru ca exista o varietate metode de psihoterapie impreuna cu medicamente suplimentare, care pot fi foarte utile.

Tulburarile de anxietate (remarcate la pana la 25% dintre copiii cu ADHD) implica adesea simptome care sunt in mare parte interne si, din nou, mai greu de recunoscut imediat. Aceste simptome pot fi frica extrema, griji si sentimentele de panica asociate cu constatarile fizice cum ar fi probelemele de inima, tensiune musculara, greata, varsaturi, sau, transpiratie extrema. Aceste crize de anxietate sunt severe, in curs de desfasurare, si frecvente (cel putin trei-cinci ori pe saptamana si dureaza peste o ora). Utilizarea de medicamente stimulante pot ajuta atat pentru simptomele ADHD dar si pentru simptomele de anxietate. Daca nu, terapia comportamentala sau medicamentele suplimentare administrate in familie cum ar fi antidepresive triciclice sau inhibitor selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) sau medicamente precum Celexa, Zoloft, Lexapro, si Prozac, pot fi foarte utile.

Dificultati de invatare: sunt sincope care pot interveni chiar daca copilul are anumite competente specifice, cum ar fi matematica sau limba materna. Aceste sincope pot fi probleme auditive, probleme vizuale sau altele. Scoala ar trebui sa efectueze teste pentru aceste tulburari specifice de invatare. In functie de tipul de dificultati pe care copilul le intampina in procesul de invatare, modificarea tehnicilor de predare poate pentru a consolida zonele de slabiciune ale copilului si a utiliza alte cai de invatare care pot fi extrem de utile.Pagini: « 1 2 3 4 5 (6) 7 »
<< Dependenta de nicotina Amnezia >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007