Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Psihiatrie


Schizofrenia

Cum se diagnosticheaza schizofrenia ?
Autor: Dr. Alina Mandragiu
In acest articol:
 1. Ce este schizofrenia ?
 2. Care sunt cauzele schizofreniei ?
 3. Care sunt simptomele schizofreniei ?
 4. Cum se diagnosticheaza schizofrenia ?
 5. Forme de schizofrenie
 6. Schizofrenia la copil
 7. Ce boli trebuie excluse cand punem diagnosticul de schizofrenie ?
 8. Evolutia si prognosticul schizofreniei
 9. Care este tratamentul schizofreniei ?
 10. Bibliografie

Diagnosticul de schizofrenie se pune pe baza unor criterii de diagnostic DSM-IV

A. Simptome caracteristice : doua sau mai multe dintre urmatoarele simptome , fiecare reprezentand o portiune semnificativa de timp in cursul unei perioade de o luna (sau mai putin daca sunt tratate cu success):
1.idei delirante;
idei delirante= -o judecata eronata care stapaneste , domina constiinta bolnavului si modifica in sens patologic comportamentul lui
                      -este de obicei impenetrabila la contraargumente si inabordabila confruntarii in ciuda contradictiilor cu realitatea
                      -bolnavul este lipsit de capacitatea de a sesiza in mod constient esenta ei patologica.
2.halucinatii;
halucinatii - auditive - vocile care se adreseaza direct bolnavului, converseaza cu el, comenteaza actiunile sale si uneori chiar ii spun ce sa faca
                - tactile - impresia de atingere a pielii (arsura, senzatie de curent electric, intepatura)
                - corporale - senzatia existentei unei fiinte in corp sau a schinbarii pozitiei unor organe, a obstruarii sau perforarii lor, senzatii de orgasm , viol direct sau la distanta)    
3.limbaj dezorganizat (de ex. Deraieri frecvente sau incoerenta);
4.comportament catatonic sau flagrant dezorganizat;
comporament catatonic=reducere marcata a reactivitatii la ambianta, mentinerea unei pozitii rigide si rezistenta la eforturile de a fi mobilizat (rigiditate catatonica) uneori atingand gradul extrem de inconstienta completa( stupor catatonic), luarea unor posturi inadecvate sau bizare ori activitate motorie excesiva, fara scop sau stimul declansator (excitatie catatonica). Poate apare si in alte tulburari mentale, afectiuni medicale generale, tulburari de miscare date de medicamente ( vezi parkinsonismul indus de neuroleptice)
5.simptome negative (aplatizare afectiva, alogie sau avolitie)
alogie=saracirea maracata a vorbirii sau saracirea continutului gandirii
avolitie=anergie, inconsecventa la scoala
aplatizare afectiva=golirea emotionala, incapacitatea de a mai simti placerea
nota: este necesar numai un singur simptom de la criteriul A, daca ideile delirante sunt bizare sau halucinatiile constau intr-o voce care comenteaza continuu comportamentul sau gandurile persoanei, ori doua sau mai multe voci care converseaza intre ele.

B.Disfunctie sociala/profesionala : serviciul, relatiile interpersonale, ori autoingrijirea sunt considerabil sub nivelul atins anterior debutului pe o portiune semnificativa de timp, sau , cand debutul are loc in copilarie ori adolescenta, incapacitatea de a atinge nivelul asteptat de realizari interpersonale, scolare sau profesionale)

C.Durata: cel putin 6 luni care trebuie sa includa cel putin o luna (sau mai putin daca sunt tratate cu succes) simptome ce satisfac criteriul A si poate cuprinde si simptome reziduale si prodromale.
In cursul acestor perioade prodromale sau reziduale semnele perturbarii se pot manifesta numai prin simptome negative ori doua sau mai multe simptome mentionate la criteriul A, intr-o forma mai atenuata (convingeri stranii, experiente perceptuale insolite)

D. Excluderea tulburarii schizoafective si a tulburarii afective:
Acestea au fost excluse daca nu au survenit episoade depresive majore, maniacale sau mixte concomitent cu simptomele fazei active ori daca episoadele au survenit in timpul fazei active, durata lor totala a fost mai scurta in raport cu durata perioadelor, active si reziduale.

E.Excluderea unei situatii medicale generale sau abuz de drog sau medicament

F.Relatia cu o tulburare de dezvoltare pervaziva : daca exista un istoric de tulburare autista sau alta tulburare de dezvoltare pervaziva, diagnosticul de schizofrenie este pus numai daca idei delirante sau halucinatii proeminente sunt prezente cel putin o luna sau mai putin, daca sunt tratate cu succes.

Initial, sistematizarea simptomelor schizofreniei a fost facuta de K.Schneider in simptome de rang I (ecoul gandirii, furtul gandirii si intreruperea gandirii, gandire impusa, raspandirea gandurilor, halucinatii, sentimente impuse sau controlate) si simptome de rang II ( intuitie deliranta, alte tulburari de perceptie, oscilatii ale dispozitiei, saracirea afectiva).
ecoul gandirii =bolnavul aude propriile gaduri in cap
furtul gandirii si intreruperea gandirii=bolnavul relateaza ca alti oameni ii fura sau ii intrerup gandurile
raspandirea gandurilor= bolnavul relateaza ca gandurile sale nu ii apartin numai lui ci sunt cunoscute de toata lumea.
intuitie deliranta=reprezinta o varianta a delirului, constituita din reprezentari, idei, care apar brusc, incarcate de o semnificatie nemotivata si se refera la propria persoana dar si la alte persoane sau lucruri.

Ulterior, simptomele s-au impartit in pozitive si negative de catre J.H.Jackson, clasificare unanim acceptata azi, cu valoare deosebita in delimitarea formelor clinice ale bolii si in evaluarea prognostica.
Simptomele pozitive: reflecta distorsionarea sau exacerbarea functiilor psihice care sunt in mod normal. Acestea sunt: halucinatiile, delirele, tulburari marcate ale formei gandirii ( incoerenta, deraiere, tangentialitate, ilogicitate), comportament bizar, dezorganizat.
Simpomele negative sunt: alogia (saracia marcata a vorbirii sau saracirea continutului vorbirii), aplatizarea afectiva, anhedonie (inabilitatea de a trai, simti placerea pe care multi bolnavi o descriu ca pe o golire emotionala, ca pe o neputinta de a se bucura in situatii care alta data ii produceau placere) asociabilitate, avolitie (lipsit de vointa) si apatie (anergie, inconsecventa la scoala sau la locul de munca), precum si afectarea atentiei. Aceste simptome sunt cele mai invalidante si mai greu de influentat terapeutic.

Nici un test de laborator nu poate diagnostica schizofrenia. Diagnosticul se bazează pe prezența simptomelor tipice descrise mai sus, cu condiția ca acestea să aibă o durată de cel puțin șase luni. Simptome similare pot fi induse de anumite droguri sau, foarte rar, de alte probleme medicale (cum ar fi o tumoră cerebrală). Insă anamneza detaliată, examinarea clinică și, la nevoie, o serie de investigații, vor facilita excluderea acestei afectiuni.
Pagini: « 1 2 3 (4) 5 6 7 8 ... 10 »
<< Boala (maladia) Alzheimer Agorafobia >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007