Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Afectiuni digestive


Ulcerul gastroduodenal

Care sunt simptomele ulcerului gastroduodenal?
Autor: Mihaela Merisor
Studenta a Facultatii de Medicina Generala
UMF "Carol Davila", Bucuresti
In acest articol:
 1. Ce este ulcerul gastroduodenal?
 2. Care sunt factorii de risc si cauzele ulcerului gastroduodenal?
 3. Care este mecanismul de aparitie a ulcerului?
 4. Care sunt simptomele ulcerului gastroduodenal?
 5. Cu ce se poate confunda ulcerul gastroduodenal?
 6. Cum se diagnosticheaza ulcerul gastroduodenal?
 7. Care sunt complicatiile ulcerului gastroduodenal?
 8. Ce tratamente sunt disponibile pentru ulcerul gastroduodenal?
 9. Ulcerul gastroduodenal pe scurt
 10. Bibliografie
In majoritatea cazurilor de ulcer, simptomele sunt foarte clare. Numai la un mic procent de bolnavi se dezvolta un „ulcer silențios”, adica fara simptome evidente, ca durerea sau indigestia; netratat, acesta poate determina complicații grave.

Simptomul clasic și cel mai obisnuit este durerea, localizata in epigastru (in partea centrala superioara a abdomenului, imediat sub torace). Din unele studii rezulta ca durerea se intalneste aproape la toti pacientii. In altele, incidenta durerii este apreciata la 70% din cazurile de ulcer duodenal si 50% in cele de ulcer gastric.

Multi medici arata ca bolnavii isi descriu durerea ca fiind una intensa, ca pe o arsura sau ca pe o foame permanenta si dureroasa. Aparitia durerii este mai probabila in ulcerul duodenal decat in cel gastric. Durerea incepe sa apara cam la trei ore după masa. Este posibila revenirea ei in miez de noapte, adeseori intre orele 1 și 3, determinand trezirea bolnavului. Spre deosebire de ulcerul gastric, in cel duodenal durerea poate fi mai frecvent calmata prin ingestia unui aliment sau a laptelui, de asemenea cu ajutorul medicamentelor antiacide; alteori se calmeaza prin varsatura.

Exista cateva deosebiri intre ulcerul gastric si cel duodenal. Durerea este prezenta in doar 50% din cazurile de ulcer gastric, fiind localizata, de obicei, in aceeasi zona ca si in ulcerul duodenal. Potolirea durerii prin ingestie de hrana, de lapte sau antiacide, este mai rara. De obicei, durerea revine cam la 30 de minute după masa, dar in unele cazuri, intervalul fara dureri se poate prelungi pana la cateva ore. Asadar, ritmicitatea alimentara a durerii este mult mai putin evidenta. La unii bolnavi, ingestia de alimente intensifica durerea.

Ulcerul duodenal poate avea si alte simptome insotitoare, dintre care cele mai obisnuite sunt pirozisul (arsuri), greata, varsaturile, pierderea in greutate, uneori prezenta sangelui in scaune (melena). Ulcerul gastric este mai rar insotit de alte simptome ca greata , varsaturile, pirozisul. Totusi, inapetenta (lipsa poftei de mancare) este de 2 ori mai frecventa la bolnavii cu ulcer gastric si apare cam la doua treimi din pacienti.Pagini: « 1 2 3 (4) 5 6 7 8 ... 10 »
<< Cancerul de stomac (gastric) Pancreatita acuta >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007