Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Primul ajutor
Primul ajutor in intoxicatii
Primul ajutor in intoxicatii

Actiunea rapida este esentiala daca suspectati ca cineva este victima unei intoxicatii acute cu substante otravitoare.

Daca o victima este inconstienta, are convulsii sau respira cu dificultate mai intai sunati la salvare sau duceti-o la cel mai apropiat spital, la camera de garda. Daca persoana pare stabila si nu are simptome dar suspectati o otravire sunati la 112.

Pregatiti sa dati urmatoarele informatii :

 • varsta si greutatea copilului
 • descrierea continutului si alte elemente inscrise pe cutia produsului sau pe sticlele de medicamente
 • ora la care se poate sa se fi produs otravirea
 • numarul dvs de telefon

In anumite cazuri de otravire, primul ajutor de baza se poate da imediat. Daca substantele otravitoare au fost improscate pe piele sau in ochi, zona afectata poate fi curatata prin clatire cu apa rece timp de 15 minute. Niciodata nu incercati sa deschideti ochiul pentru a face acest lucru. Trebuie de asemenea sa inlaturati orice obiect de imbracaminte pe care a ajuns otrava. Daca o otrava a fost inhalata, scoateti victima la aer sau asigurati-i aer curat prin deschiderea de usi si ferestre, apoi sunati la 112.

In alte cazuri, totdeauna sunati la 112 si nu incercati nici un fel de tratament decat daca sunteti sfatuiti sa procedati astfel de catre centrul de dispecerat pentru otraviri. Actiunea prompta poate salva viata unei persoane victima a unei otraviri. Daca nu sunteti sigur ca a avut loc o otravire, sunati totusi - niciodata nu asteptati sa vedeti daca simptomele se imbunatatesc sau se agraveaza.

Semne si simptome ale otravirii

Daca vedeti o sticla cu pastile sau cu alt produs periculos stand deschisa sau partial imprastiata, probabil copilul dvs a umblat la ea si s-a otravit. Simptomele neobisnuite ce pot insoti otravirea includ :

 • somnolenta chiar daca nu este ora de somn
 • incapacitatea de a va urmari cu ochii
 • arsuri sau pete in jurul gurii
 • respiratie cu miros ciudat, respiratie care miroase a substante chimice cum este benzina sau diluantul pentru vopsea
 • arsuri sau roseata in jurul gurii si buzelor ceea ce poate rezulta din ingerarea anumitor otravuri
 • arsuri, pete si mirosuri pe haine sau mobile, podea, covoare sau alte obiecte din zona inconjuratoare
 • sticle goale de medicamente sau pastile imprastiate
 • voma, dificultate in respiratie, somnolenta, confuzie sau alte semne neasteptate

Ce trebuie facut in timp ce se asteapta ajutorul

 • Daca persoana a fost expusa la fumuri otravitoare cum este monoxidul de carbon, scoateti persoana imediat la aer curat.
 • Daca otrava suspectata este un detergent de casa sau alt produs chimic, cititi eticheta si urmati instructiunile pentru otravirea accidentala. Daca produsul este toxic, eticheta este posibil sa va indice sa sunati la Centrul de Dispecerat pentru Otraviri Toxapel 021 2106183 021 2106282 http://www.gahospita.go.ro/toxapel.html din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu. De asemenea, sunati la acest numar daca nu puteti identifica otrava, daca este medicament sau daca nu exista instructiuni.
 • Urmati indicatiile de tratament care sunt date de centrul de dispecerat pentru otraviri.
 • daca otrava a ajuns pe hainele persoanei, pe piele sau in ochi, inlaturati hainele. Clatiti abundent pielea sau ochii cu apa rece sau calduta, cum ar fi de exemplu folosind un dus timp de 20 de minute sau pana cand soseste ajutorul.
 • Luati cu dvs la spital obiectul in care a fost otrava (sau orice sticle cu pilule) .

Pentru otravirea prin inghitire :
l. Verificati si monitorizati aerul respirat de persoana respectiva, respiratia si pulsul. Daca este necesar, incepeti respiratia de salvare si resuscitare.
2.Incercati sa aflati daca persoana a fost intr-adevar otravita. Poate fi greu de spus uneori. Unele semne includ respiratie care miroase a substante chimice, arsuri in jurul gurii, respiratie dificila , voma sau mirosuri neobisnuite la persoana respectiva. Daca este posibil, identificati otrava.
3. Provocati persoana sa elimine (vomite) otrava daca centrul de dispecerat va spune sa procedati asa.
4. Daca persoana vomita, curatati caile respiratorii, infasurati o carpa in jurul degetelor dvs inainte de a-i curata gura si gatul. Daca persoana s-a imbolnavit de la vreo parte dintr-o planta, pastrati ceea ce a vomitat. Aceasta ii poate ajuta pe experti sa stabileasca ce medicament se poate folosi pentru a ajuta la neutralizarea otravii.
5. Daca persoana incepe sa aiba convulsii, se da primul ajutor pentru convulsii.
6. Tineti persoana in pozitie confortabila. Persoana respectiva trebuie sa fie intoarsa pe stanga si sa ramana asa in timp ce primeste sau asteapta ajutor medical.
7. Daca otrava a ajuns pe hainele persoanei, se scot hainele si se clateste abundent pielea cu apa.

Pentru otravirea prin inhalare:

 • Se suna dupa ajutor de urgenta. Nu incercati niciodata sa salvati o persoana fara sa-i anuntati pe altii mai intai.
 • Daca este sigur sa procedati astfel, salvati persoana de pericolul gazului, emanatiilor sau fumului. Deschideti ferestrele sau usile pentru a inlatura emanatiile.
 • Respirati de cateva ori aer curat si apoi tineti-va respiratia cand intrati. Tineti o carpa uda la nas si la gura.
 • Nu aprindeti vreun chibrit si nu folositi bricheta deoarece unele gaze pot lua foc.
 • Dupa ce ati salvat persoana de pericol, verificati si monitorizati caile respiratorii ale persoanei, respiratia si pulsul. Daca este necesar, incepeti respiratia de salvare si resuscitare.
 • Daca este necesar, acordati primul ajutor pentru leziuni locale ( urgente oculare) sau convulsii.
 • Daca persoana vomita, curatati-i caile respiratorii, infasurati o carpa in jurul degetelor dvs inainte de a trece la curatarea gurii si gatului.
 • Chiar daca persoana pare a se simti perfect, solicitati ajutor medical.

Contraindicatii
NU-I dati unei victime inconstiente nimic pe gura.
NU induceti voma decat daca vi s-a spus sa faceti acest lucru de catre un medic sau de cineva de la 112. O otrava puternica care arde traiectul de la gat in jos va avea acelasi efect si cand parcurge drumul inapoi in sus.
NU incercati sa neutralizati otrava cu suc de lamaie sau otet sau cu vreo alta substanta decat daca vi se spune de catre Centrul de Dispecerat pentru Otraviri sau de catre un medic.
NU utilizati nici un antidot de tip „bun la toate”.
NU astepati ca simptomele sa ia amploare daca suspectati ca cineva a fost otravit.

Mentinerea unui mediu sigur si bun pentru copii
Pentru a fi siguri ca eforturile dvs de a face ca totul sa fie ferit de accesul copiilor este o idee buna sa va asezati in patru labe in fiecare camera din locuinta dvs pentru a vedea lucrurile din perspectiva copilului dvs. Trebuie sa cunoasteti mediul in care se invarte copilul dvs si sa observati ce ar putea fi periculos.
Daca optati pentru accesul minim al copiilor la diverse lucruri, puteti inchide usile ( si instalati acoperitoare pentru manerele usilor ) la orice camera unde copilul dvs nu trebuie sa intre pentru a impiedica ca acesta sa rataceasca prin locuri care nu au fost adecvat aranjate impotriva accesului copiilor.
Acoperitoarele pentru manerele de usi si inchizatorile de siguranta pentru usile glisante sunt si ele bune pentru ca cei mici sa nu poata iesi din casa. Desigur, cat de mult sau cat de putin faceti casa dvs sigura privind accesul copiilor la diverse lucruri, depinde de dvs. Supravegherea este cel mai bun mod de a ajuta la impiedicarea copilului dvs de a se rani. Totusi, nici cel mai atent parinte nu poate sa-si tina copilul in siguranta 100% tot timpul.
Daca aveti un copil foarte mic, mic sau scolar, casa dvs trebuie sa fie micul dvs paradis sigur unde acesta poate explora in conditii de siguranta. La urma urmei, atingerea, apucatul, cataratul si explorarea sunt activitati care dezvolta corpul si mintea copilului dvs.
De la fertilizatori la antigeluri, medicamente si cosmetice, exista o serie de substante otravitoare amplasate prin casele dvs. Iata cateva masuri importante pe care le puteti lua pentru a-l impiedica pe copilul dvs sa ingereze o substanta otravitoare.
Puteti ajuta la impiedicarea otravirilor din copilarie identificand otravurile din casa dvs si asigurandu-va ca ele sunt depozitate in loc sigur.

Medicamente si vitamine
Este posibil ca un copil sa moara din afectarea ficatului dupa ce a inghitit nu mai mult de cinci vitamine intaritoare pentru adulti, care contin fier. Copiii pot de asemenea sa inceapa sa vomite sange sau sa aiba diaree cu sange la mai putin de o ora de la ingerarea chiar a catorva suplimente cu fier.
Nu va bazati pe ambalaj ca sa va protejeze copilul - ambalajele rezistente la copii nu inseamna ca sunt sigure pentru acestia.
Niciodata nu dati medicamente unui copil pe intuneric : puteti da doza gresita sau chiar un medicament gresit.
Niciodata nu lasati sticle cu vitamine, cu aspirina sau alte medicamente pe mesele de bucatarie, pe dulapuri, noptiere sau comode. Copiii mici pot decide sa incerce sa imite adultii si sa ia si ei din acestea.
Niciodata nu spuneti unui copil ca medicamentul este bomboana.
Depozitati toate medicamentele – date cu sau fara reteta- intr-un dulap incuiat, departe de a fi la indemana copiilor. Chiar substantele ce par inofensive, cum este pasta de dinti, pot fi extrem de daunatoare daca se ingereaza in cantitati mari de catre copii. Doar pentru ca dulapurile sunt sus, asta nu inseamna ca ei nu pot pune mana pe ce este in interiorul lor - copiii se vor sui ( folosind toaleta si blaturile) pentru a ajunge la ceea ce este in dulapul de medicamente.

Asigurati-va ca gentile si posetele dvs si ale musafirilor, care pot contine lucruri otravitoare cum sunt medicamentele, nu sunt la indemana copiilor nici un moment.
Totdeauna pastrati pilulele si lichidele in ambalajul lor original.

Medicamentele pentru adulti care sunt in mod special periculoase pentru copii includ :

 • pilule de slabit si alti stimulenti
 • decongestionantele
 • antidepresivele
 • medicamente pentru tensiune
 • suplimente cu fier

Alcoolul
Cand copiii inghit alcool, ei pot avea convulsii, pot intra in coma si chiar pot muri. Si sunt multe tipuri de alcool - fiecare folosit in diferite produse de curatenie domestica.
De exemplu, metanolul este utilizat in antigel, lichide de spalat parbrizul, dizolvant pentru vopsele, emailuri si serlac. Alte tipuri de alcool sunt utilizate in apa de gura, in demachiante, aftershave, colonii si sapunuri lichide antibacteriene.
Nu lasati bauturi alcoolice in locuri unde copiii pot ajunge la ele. Aveti grija deosebita in timpul petrecerilor - musafirii pot sa nu isi dea seama unde si-au lasat bauturile. Curatati totul imediat dupa petrecere.
Pastrati sticlele cu alcool intr-un dulap incuiat astfel incat copiii sa nu poata ajunge la ele.
Tineti apa de gura intr-un loc unde copiii nu pot ajunge la ea. Multe ape de gura contin cantitati importante de alcool.
Extractele alimentare cum sunt esenta de vanilie si cea de migdale pot contine alcool si pot fi daunatoare pentru copii.

Detergentii si combustibilii menajeri
Dizolvantii pentru tevi infundate, detergentii pentru toalete, dizolvantii pentru rugina si substantele de curatat cuptoarele pot cauza arsuri chimice care adesea lezeaza tesutul la fel de tare ca si flacara. Sapunul lichid pentru vase, inalbitorii si amoniacul, toate sunt toxice daca sunt ingerate. Daca inalbitorul si amoniacul sunt amestecate, ele produc un gaz otravitor. Amoniacul se gaseste si sub forma de capsule cu saruri mirositoare care pot fi luate in mod gresit drept bomboane.
Substantele de lustruit mobila sunt o categorie foarte larga (hidrocarburi) care include benzina, kerosen, ulei lampant, ulei de motor, combustibil pentru brichete si diluant de vopsele. Hidrocarburile sunt printre cele mai importante cauze de moarte prin otravire la copii.
Niciodata sa nu puneti produse de curatat in sticle vechi de apa minerala sau in containere ce au fost candva folosite pentru alimente.
Niciodata nu puneti praf de gandaci sau otrava de sobolani pe podelele din casa.
Depozitati detergentii si sprayurile din gospodarie intr-un dulap foarte inalt unde nu se poate ajunge.
Nu pastrati produse de curatat, inclusiv detergent si lichid de vase, sub chiuveta.
Utilizati zavoare sigure la toate dulapurile care contin substante periculoase.
Pastrati produsele pentru gradina si masina intr-un loc incuiat sigur (ideal in garaj, daca aveti)
Cand curatati sau folositi produse chimice de gospodarie, niciodata nu lasati sticlele nesupravegheate in prezenta unui copil mic.

Pesticide
In timp ce majoritatea otravirilor la copii implica ingerarea de substante toxice, mancate sau baute, otravurile pot patrunde in corp si prin piele sau ochi sau pot fi inhalate.
De exemplu, multe substante chimice utilizate pentru distrugerea gandacilor si alti daunatori pot fi absorbite prin piele sau pot fi inhalate emanatii. Unele din aceste substante chimice afecteaza sistemul nervos si pot face respiratia dificila.

Monoxidul de carbon
Monoxidul de carbon (CO) este un gaz mortal care se produce cand se arde un combustibil. Sursele frecvente de monoxid de carbon includ automobilele, masinile de tuns iarba, furnalele industriale, semineele si gratarele.
Majoritatea articolelor care functioneaza pe baza de combustibil sunt proiectate sa reduca riscul de otravire cu monoxid de carbon dar ele pot functiona defectuos sau pot fi utilizate necorespunzator. De exemplu, oamenii adesea se sinucid lasand masinile sa functioneze in garaje inchise ce permit inhalarea de monoxid de carbon la niveluri mortale.
Respirarea de monoxid de carbon impiedica celulele rosii de sange sa transporte oxigen. Deoarece copiii sunt mai mici, cantitati mai mici de gaz le pot fi daunatoare. In plus la detectoarele de fum, fiecare casa trebuie sa aiba si un detector de monoxid de carbon.

Plante otravitoare
Fructele, semintele sau radacinile multor plante obisnuite sunt otravitoare , incluzand :

 • azaleea
 • narcisa
 • begonia
 • degetelul-rosu
 • ilicea
 • irisul
 • lacramioara
 • merisorul
 • vascul
 • zorelele
 • crinul

Ingerarea oricarei bucati dintr-o ciuperca salbatica pate fi foarte daunatoare. Imediat sunati la salvare. Daca aveti bucati din respectiva ciuperca care a fost ingerata, pastrati-o intr-o punga de hartie groasa. Multe ciuperci otravitoare arata foarte asemanator cu cele comestibile. Diferentele vizibile sunt evidente doar pentru specialisti.

Depozitarea in siguranta
Depozitati substantele de curatenie domestica astfel incat sa nu fie la vedere si sa nu se ajunga le ele. Cele mai bune sunt dulapurile incuiate. Asigurati-va ca medicamentele care vi se dau pe reteta va sunt furnizate cu capace pe care copiii nu le pot deschide. Inchideti cutiile /sticlele imediat dupa folosire.
Pastrati substantele periculoase in ambalajele in care au venit. Astfel se vor pastra informatiile sigure de pe eticheta exact la produdul corespunzator. Nu depozitati aceste produse in cesti, cani, sticle de bauturi racoritoare sau ibrice de lapte. Copiii pot crede ca le pot manca sau bea.
Niciodata nu lasati cosmetice si produse de toaleta la indemana copiilor. Fiti in mod special atenti cu parfumurile, vopseaua de par, lacul de unghii, vopseua de pantofi si acetona.
Tineti copiii departe de plantele de casa – si de cele din curte - care pot fi otravitoare. Fie le puneti in asa fel incat sa nu poata ajunge copiii la ele, sau cumparati numai plante care nu sunt otravitoare. Cateva exemple de plante de casa toxice includ : rododendron, iedera, lacramioarele si plantele de sarbatoare cum sunt vascul si ilicea.
Aruncati bateriile mici uzate ( cum sunt cele de ceas) intr-un loc sigur si depozitati-le pe cele nefolosite intr-un loc inaccesibil pentru copil (substantele alcaline sunt otravitoare).

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007