Fragment din carte
Autor: Cristiana Alexandra Levitchi
In acest articol:

- Adică....? întrebă Carmen.
- Nu îi găsiseră nimic organic, deci era psihologic. Când vomezi înseamnă că ceva nu suportă stomacul. Văzând-o pe mama ei care e așa de super-descurcăreață de una singură, fetița comparându-se cu ea, s-ar putea să-și închipuie că niciodată nu va fi ca mama ei. Are activități cât pentru patru copii la un loc, cred și eu că face indigestie.
- Tipa, nu este căsătorită ? - întrebă Bogdana.
- Nu, a divorțat... Și acum spune că își dedică tot timpul pe care îl are în afara serviciului pentru copilă... Eu nu cred însă în sacrificiul de această natură. "Sacrificiul" de sine în ceea ce privește parentalitatea arată mai mult egoism decât iubire pentru copil.
- Cam așa ceva - spusei eu. Cred că mai întâi e necesar să ai timp pentru tine, apoi timp pentru a avea un partener. Copilul are nevoie să vadă părțile acestea din noi înșine. Am destui prieteni psihoterapeuți care spun mereu aceste lucruri și mi se par de bun simț.
- Da... sunt de bun simț până la urmă - spuse Adriana.
Am făcut ocol la maiestuoasa creatură în care goticul flamboaiant se transformase în art nouveau datorită geniului lui Gaudi. Vârfurile se înălțau semețe și mândre în soarele arzător. Seara înarmată cu trepied și alte scule necesare fotografiilor de detaliu am fotografiat-o cu gândul de a îmi servi drept model pentru o sculptură. Aveam de gând să mă apuc cândva și de așa ceva.
............................................................
- Andreea avea vreo cinci anișori. Violetă nu se născuse încă și eu eram mamă singură temporar de vreo trei ani... soțul fiind plecat peste hotare... rațiunea fiind să câștige bani ca să plătească creditul pentru casă. Cu tatăl absent și cu o mamă care nu muncea pe atunci într-un loc care-i plăcea, Andreea se văita de dureri de picioare. Pe atunci nu știam prea multe despre psihoterapie și prima vizită pe care am făcut-o cu ea a fost la medicul generalist. Medicul generalist nu i-a găsit nimic organic, așa am ajuns la terapeut. Tipa, o femeie isteață și blândă, care mi-a devenit prietenă mai apoi, m-a întrebat dacă și pe mine mă dor picioarele. Atunci am avut revelația!
- Și pe mine mă dureau picioarele la servici, unde nu îmi plăcea ceea ce făceam. Eram nevoită să stau în picioare și veneam acasă și mă plângeam că mă dor.
- Deci Andreea preluase de la tine durerea? De ce? - întrebă Alina, prietena lui Corneliu.
- Se plângea ca să îmi atragă atenția. Fără Andrei acasă, ma simțeam neglijată... și aveam eu nevoie de protecție. Nu mai aveam resurse și pentru ea. Chiar dacă nu îmi plăcea la servici, mă străduiam să fac o "treabă bună"... dacă se putea perfect... râse. Dorința aceasta de perfecțiune nebunească mă costa... și Andreea exprima frustrarea mea. Am conștientizat că aveam oboseală cronică și că eram frustrată de situația absenței lui și insatisfacția în muncă. Am decis atunci să-mi găsesc un servici unde să-mi fac meseria. După un an s-a întors și Andrei ... și s-au schimbat lucrurile. Până nu am conștientizat eu că e nevoie să îmi schimb serviciul am continuat să ma plâng de dureri la picioare.
- A, interesant, asta îmi amintește și mie de durerile pe care le aveam în spate mai demult - adăugă Adriana. Culmea - râde ea - ele îmi apăreau atunci când nu aveam chef să fac curățenie în casă... Și mi-am dat seama că mă forțez și mi-am spus că nu e cazul să fac curățenie când nu am chef!
- Corect! - spuse Vali - râzând. Deci, când nu vrei să faci ceva corpul îți spune...
- Da... îți spune - spuse Livia. Știi că atunci când o femeie nu vrea să facă dragoste... își inventează o durere de cap...
Am început toți să râdem.