Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
BEZALIP RETARD 400 mg, comprimate filmate

Compozitie:
1 comprimat filmat contine 400 mg Bezafibrat.

Proprietati si actiune terapeutica:
Bezalip retard scade valorile crescute ale lipidelor sanguine (colesterol si trigliceride) si de aceea este indicat pentru tratamentul tulburarilor de metabolism lipidic. In afara de aceasta, Bezalip retard creste nivelul HDL - factor de protectie impotriva infarctului miocardic, raspunzator si de eliminarea surplusului de colesterol din organism. Pe langa tensiune arteriala crescuta si fumat, alti factori de risc, esentiali in producerea aterosclerozei si a urmarilor ei, sunt nivelul crescut al lipidelor sanguine si scaderea HDL. Acestea pot afecta vasele inimii - avand ca urmare aparitia infarctului miocardic - sau pot produce tulburari de circulatie la nivelul membrelor sau creierului. De aceea, riscul unor astfel de imbolnaviri creste odata cu nivelul crescut al lipidelor sanguine. Folosirea Bezalip-ului a dovedit, prin mai multe studii clinice, imbunatatirea circulatiei sanguine si a valorilor glicemiei. La pacientii cu diabet de tip II si la cei cu tulburari circulatorii cardiace, cerebrale, ale membrelor, scaderea lipemiei sanguine poate actiona mai lent asupra vaselor sanguine.

Forma de prezentare:
Comprimate filmate sferice, albe, avand imprimat pe o parte BR.

Indicatii:
Tulburari de metabolism lipidic care nu pot fi corectate suficient nici printr-o modificare de durata a alimentatiei (de minimum 3 luni), nici prin alte modificari (de ex.: activitate fizica, scadere in greutate, diete repetate).Tulburari ale metabolismului lipidic ce insotesc maladii de baza ca diabetul zaharat, guta si altele, si care persista in pofida tratamentului adecvat al acestor maladii.

Posologie si dozare:
Doza si durata tratamentului sunt stabilite numai de catre medic. A nu se modifica in nici un caz doza prescrisa de acesta.1 tableta filmata de Bezalip retard se administreaza zilnic in timpul mesei sau dupa masa (dimineata sau seara), nemestecata, cu o cantitate mica de lichid.

Contraindicatii:
Maladii sau circumstante in care este interzisa administrarea de Bezalip retard fara avizul medicului (vezi “Precautii speciale”). Medicul trebuie informat asupra imbolnavirilor anterioare, asupra bolilor asociate, altor tratamente simultane ca si asupra conditiilor de viata si a obiceiurilor. Informati medicul daca in timpul tratamentului apar noi imbolnaviri. Nu se foloseste Bezalip retard in urmatoarele situatii sau boli: boli hepatice, ale vezicii biliare cu sau fara calculi biliari; tulburari ale functiei renale cu valori ale creatininei serice care depasesc 1,5 mg/100 ml; sarcina si lactatie. Este permisa administrarea numai cu precautii speciale in perioada de crestere.

Reactii adverse:
Pe langa efectul principal dorit, pot sa apara si efecte nedorite. La prima vedere, lista acestora poate parea lunga si ingrijoratoare. Dar aceasta lista contine reactii adverse foarte rare, aparute pe toate meridianele lumii. In general, Bezalip retard este bine tolerat. In timpul tratamentului cu Bezalip retard pot sa apara tulburari gastro-intestinale ca: anorexie, greata, meteorism si diaree, care in general sunt trecatoare si nu necesita intreruperea tratamentului. Ocazional, se observa cefalee, ameteli, slabiciune, oboseala si reactii alergice cutanate ca: prurit, exantem. In cazuri singulare s-au raportat: aparitia unor tulburari de potenta, caderea parului, slabiciune musculara si contractura (mai ales la nivelul membrelor inferioare). In cazuri singulare au fost observate usoare scaderi ale numarului de eritrocite, leucocite si trombocite. Izolat s-au constatat modificari ale parametrilor de laborator indicatori ai functiei hepatice si renale. In general, aceste efecte secundare dispar rapid dupa intreruperea tratamentului cu Bezalip retard. In cazuri foarte rare apar afectari musculare severe (Rabdomioliza). Acestea apar mai ales la o supradozare cu Bezalip retard, in special la pacienti cu functie renala redusa. Bezalip retard modifica compozitia bilei printr-o eliminare crescuta de colesterol. In cazuri singulare s-a raportat formarea de calculi biliari. Corelatia dintre tratamentul de lunga durata cu Bezalip retard (sau alte medicamente cu acelasi mecanism de actiune) si inmultirea calculilor biliari sau cresterea in dimensiuni a calculilor deja existenti, este controversata, caci oricum la pacientii cu tulburari ale metabolismului lipidic exista o incidenta mai crescuta a litiazei biliare.

Interactiuni medicamentoase:
Se informeaza medicul asupra altor medicamente luate simultan, chiar daca sunt luate la ore diferite, deoarece efectul acestora poate fi modificat in conditiile tratamentului cu Bezalip retard. Interactiuni pot sa apara cu: mijloace si medicamente hipoglicemiante; medicamente care influenteaza coagularea sangelui ca: Perhexilin precum si inhibitori de MAO. Intre administrarea simultana de colestiramina (un alt mijloc folosit pentru scaderea valorilor crescute de colesterol) si Bezalip retard trebuie sa existe un interval de cel putin 2 ore, altfel absorbtia Bezalip retard este impiedicata.

Precautii speciale:
Ca un tratament sa fie eficient si pentru a evita reactii adverse, trebuie acordata atentie urmatoarelor aspecte: medicamentele se iau numai dupa prescriptia medicului (dupa o prealabila anamneza). Primele semne de efecte secundare trebuie sa fie comunicate imediat medicului. In caz de supradozare (cu aparitia pregnanta a manifestarilor secundare) trebuie anuntat cat mai repede medicul. Informati medicul asupra bolilor anterioare, sau asupra altor tratamente pe care le urmati simultan, despre sarcina sau lactatie. In caz de tratament cu anticonceptionale sau alte preparate hormonale (estrogeni), anuntati medicul inainte de inceperea tratamentului cu Bezalip retard, aceste substante influentand metabolismul lipidic. Baza terapiei tulburarilor metabolismului lipidic o formeaza o dieta prescrisa de medic. Pacientii supraponderali trebuie sa-si normalizeze greutatea. Terapia medicamentoasa a dislipidemiilor necesita un timp indelungat, lipidele sangvine trebuie sa fie controlate la intervale regulate. Daca in decursul a 3 luni nu se observa un rezultat semnificativ, se intrerupe tratamentul. La controlul lipidelor sanguine trebuie sa se tina seama de variatia zilnica a nivelului seric (felul si ora ultimei mese). Tratamentul cu Bezalip retard nu poate inlocui necesitatea unei diete adecvate si a modificarilor stilului de viata. Trebuie sa se respecte strict interdictiile impuse de medic, ca si controalele regulate ale lipemiei. Trebuie efectuate de asemenea si celelalte controale de laborator recomandate de medic.

Indicatii speciale:
Daca dupa citirea acestor informatii aveti intrebari, nelamuriri, mai ales legate de efectele adverse ale medicamentului, discutati acest lucru cu medicul sau farmacistul. Nu lasati la indemana copiilor!

Producator: F. Hoffmann La Roche

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007