Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ESTREVA, gel

Compozitie:
Estradiol anhidru: 100 mg/100 g sau estradiol hemihidratat: 103,25 mg/100 g.

Indicatii:
Corectarea carentelor estrogenice datorate insuficientei ovariene primare sau secundare, (menopauza naturala sau artificiala); tulburari vasomotorii, tulburari trofice genito-urinare (atrofie vulvovaginala, dispareunie, incontinenta urinara) si tulburari psihice (tulburari ale somnului, astenie) legate de menopauza.

Posologie si mod de administrare:
Posologia medie este de 1,5 g gel (1,5 mg estradiol) pe zi, adica 3 apasari pe dozator, timp de 24-28 zile. Posologia poate varia in functie de necesitati, de o eventuala productie estrogenica reziduala si de particularitatile farmacocinetice individuale. Posologia va fi eventual readaptata dupa 2 sau 3 cicluri de tratament, in functie de simptomatologia clinica; de stiut ca: diminuarea dozei se face in caz de manifestari de hiperestrogenemie ca: tensiune mamara, meteorism abdominopelvin, anxietate, nervozitate, agresivitate. Cresterea dozei se face in caz de manifestari de hipoestrogenemie, cum ar fi persistenta bufeurilor, uscaciune vaginala, cefalee, tulburari ale somnului, astenie, tendinte depresive. Este recomandata asocierea unui progestativ sau a progesteronului oral in timpul ultimelor 12-15 zile de utilizare a gelului cu estradiol. Aplicarea gelului va fi facuta de pacienta insasi, pe pielea curata, de preferinta dupa toaleta, dimineata sau seara, pe abdomen, coapse, brate sau umeri, cu exceptia sanilor. Gelul nu trebuie aplicat pe mucoase. Masajul este inutil dar se recomanda un interval de 2 minute inainte de imbracare.

Contraindicatii:
Absolute: Tumori maligne de san sau uter; tumori hipofizare; hemoragii genitale nediagnosticata; conectivite; porfirii; otospongioze; sarcina (vezi Sarcina si alaptare).
Relative: boli tromboembolice (in curs de evolutie, recente sau cu sechele); tumori benigne de san si distrofii uterine (hiperplazie, fibrom, endometrioza); galactoree, cresterea nivelului de prolactina; colestaza recurenta sau prurit recidivant in cazul unei sarcini; insuficienta renala; insuficienta hepatica severa. Experienta clinica de utilizare pe termen lung a estradiolului pe cale cutanata fiind inca limitata se recomanda prudenta in: afectiuni cardiovasculare: valvulopatii, tulburari de coagulare; afectiuni cerebrovasculare; patogenie oculara de origine vasculara.

Precautii:
Un examen medical este necesar inainte si periodic in cursul tratamentului; controlul va avea in vedere in mod deosebit: greutatea, tensiunea arteriala, sanii, uterul. O supraveghere atenta trebuie facuta in cazul pacientilor prezentand epilepsie, astm, antecedente familiale de cancer de san, tulburari ale functiilor hepatice, hipertensiune arteriala severa. Riscurile de cancer al endometrului si de patologie mamara cresc datorita administrarii prelungite de estrogeni: este deci recomandata asocierea unui progestativ timp de cel putin 12 zile pe luna.

Interactiuni medicamentoase:
Medicamentele care suscita o inductie a enzimelor hepatice cum ar fi barbituricele, hidantoinele, carbamazepina, meprobamatul, fenilbutazona si rifampicina pot alerta actiunea estrogenilor. Existenta unor astfel de interferente pe cale cutanata nu este cunoscuta.

Sarcina si alaptare:
Contraindicat in mod absolut. In caz de administrare accidentala tratamentul va fi oprit imediat fara o alta masura particulara pentru ca este vorba de o administrare a unui hormon natural iar calea de administrare impiedica obtinerea unui nivel plasmatic ridicat.

Efecte secundare:
Cea mai mare parte a incidentelor grave care sunt mentionate mai jos au fost observate intr-un numar redus de cazuri in cazul estrogenilor artificiali si in cazul administrarii pe cale orala. Totusi, ca masura de precautie este recomandabil a se intrerupe tratamentul daca apare unul din fenomenele urmatoare: accident cardiovascular si tromboembolic; icter colestatic; mastopatie benigna sau maligna, tumora uterina (de exemplu cresterea - dezvoltarea unui fibrom; adenom hepatic: poate favoriza aparitia accidentelor hemoragice intraabdominale; galactoree: la aparitia sa trebuie investigata existenta unui adenom hipofizar. Incidente care apar mai frecvent, dar minore ca importanta, nu impiedica de obicei continuarea tratamentului si conduc la adaptarea posologiei in functie de semnele de supradozare sau de subdozare. Semne de hipoestrogenemie: bufeuri persistente; cefalee banala, migrene; sangerari intermenstruale; uscaciune vaginala. Semne de hiperestrogenemie: greata, tensiune mamara, iritabilitate, edeme ale membrelor inferioare, exacerbare a secretiei glerei cervicale.

Supradozare:
Efectele unei supradozari sunt in general o senzatie de tensiune mamara, meteorism abdominopelvin, nervozitate, anxietate, agresivitate.

Forma de prezentare:
Gel transdermic: Flacon de 50 g pompa dozator (100 apasari).

Producator: LaboratoiresTheramex

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007