Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
CETROTIDE 3 mg, pulbere injectabila

Compozitie:
1 flacon injectabil cu 167,7 mg pulbere contine ca substanta activa 3,12 - 3,2 mg cetrorelix acetat, echivalentul la 3 mg cetrorelix. In plus pulberea contine manitol ca excipient. 1 seringa pre-umpluta contine 3 ml apa pentru injectii.

Forma de prezentare:
Cetrotide 3 mg este o pulbere pentru solutie injectabila. Este disponibil in ambalaje cu 1 flacon injectabil. In plus cutia plianta contine pentru fiecare flacon injectabil: o seringa pre-umpluta cu solvent (apa pentru injectii) pentru dizolvarea pulberii din flacon, pentru administrare parenterala; un ac de seringa marcat cu galben, pentru injectarea apei in flacon si extragerea solutiei din flacon; un ac de seringa marcat cu cenusiu pentru injectarea solutiei; doua tampoane cu alcool pentru dezinfectia tegumentului la locul injectarii si a dopului de cauciuc al flaconului.

Grupa farmacoterapeutica:
Cetrotide 3 mg inhiba efectele hormonului natural numit factor de eliberare a hormonului luteinic (LHRH). LHRH regleaza secretia unui alt hormon, numit hormonul luteinic (LH), care induce ovulatia in timpul ciclului menstrual. Cetrotide 3 mg inhiba ovulatia prematura, care in timpul tratamentului hormonal de stimulare ovariana nu este indicata, deoarece doar celulele oului matur sunt favorabile pentru fertilizare.

Indicatii:
Cetrorelix 3 mg este utilizat pentru prevenirea ovulatiei premature, pe perioada unei stimulari ovariene controlate, urmata de preluarea oocitelor si de tehnici de reproducere asistata. In studiile clinice Cetrotide 3 mg s-a utilizat impreuna cu gonadotropina menopauzala umana (HMG), totusi experienta limitata cu hormonul de stimulare foliculara (FSH) sugereaza o eficacitate similara. HMG si FSH sunt hormoni care stimuleaza maturarea oului.

Contraindicatii:
Cetrotide 3 mg nu se administreaza daca: sunteti alergic la cetrorelix acetat, manitol sau hormoni exogeni peptidici (medicamente similare cu Cetrotide 3 mg); sunteti in perioada de sarcina sau alaptare; sunteti in menopauza; aveti afectiuni renale sau hepatice moderate sau severe.

Precautii in administrare:
In timpul sau dupa stimularea hormonala a ovarelor poate sa se manifeste un sindrom de hiperstimulare ovariana. Acest proces este urmarea stimularii cu gonadotropine (hormoni care induc maturarea oului). Pentru simptomatologie si masurile care se impun, cititi informatiile de utilizare ale medicamentului ce contine gonadotropine si care a fost prescris pentru Dumneavoastra. Faza de protectie luteala (o metoda de protectie pentru instalarea sarcinii) trebuie sa fie in acord cu practica centrului medical de reproducere. Pana in prezent exista o experienta limitata in ceea ce priveste administrarea de Cetrotide 3 mg in timpul procedurilor repetate de stimulare ovariana. De aceea Cetrotide 3 mg se va administra numai dupa o evaluare atenta de catre medic a raportului riscuri / beneficii.

Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule:
Pana in prezent nu s-a dovedit ca Cetrotide 3 mg influenteaza capacitatea de conducere a autovehiculelor sau de manuire a utilajelor. Cetrotide 3 mg nu se administreaza in perioada de sarcina, daca se presupune prezenta unei sarcini sau in perioada de alaptare.

Interactiuni medicamentoase:
Cercetarile experimentale au aratat ca interactiunile se manifesta in special in cazul medicamentelor care sunt metabolizate in ficat. Totusi nu este exclusa posibilitatea unei interactiuni cu medicamente de uz comun.

Dozare si mod de administrare:
In cazul in care nu se prescrie altfel, este valabila urmatoarea schema de tratament. Urmariti instructiunile de utilizare, altfel Cetrotide 3 mg nu va avea efectul dorit. Continutul unei fiole (3 mg cetrorelix) se administreaza in ziua a 7-a a stimularii ovariene (aproximativ la 132 pana la 144 ore dupa inceperea stimularii ovariene), cu gonadotropine urinare sau recombinate. O singura doza de Cetrotide 3 mg are o durata de actiune de cel putin 4 zile. Daca dupa administrarea de Cetrotide 3 mg, cresterea foliculara nu permite inducerea ovulatiei in ziua a 5-a dupa injectare, trebuie administrata o doza aditionala de cetrorelix 0,25 mg (Cetrotide 0,25 mg) o data pe zi, la 96 de ore de la administrarea de Cetrotide 3 mg, pana la inducerea ovulatiei.

Dupa o instruire prealabila facuta de medic, va puteti administra si singura Cetrotide 3 mg. Cetrotide 3 mg se injecteaza subcutan la nivelul peretelui abdominal inferior, preferabil periombilical. Dizolvati pulberea de Cetrotide 3 mg numai cu apa continuta in seringa pre-umpluta. Nu utilizati solutia de Cetrotide 3 mg daca aceasta contine particule sau daca nu este limpede. Inainte de a va administra Cetrotide 3 mg, cititi cu atentie urmatoarele instructiuni: Spalati-va pe maini. Este important ca mainile Dumneavoastra ca si toate lucrurile folosite sa fie cat mai curate posibil. Pregatiti pe o suprafata curata tot ce aveti nevoie (1 flacon, o seringa pre-umpluta, un ac de seringa marcat cu galben si altul marcat cu cenusiu si 2 tampoane cu alcool). Indepartati capacul de plastic al flaconului. Štergeti dopul de cauciuc si inelul de aluminiu cu unul din tampoanele cu alcool. Luati acul marcat cu galben si indepartati ambalajul sau. De la seringa pre-umpluta indepartati capacul. Atasati acul la seringa si apoi inlaturati invelisul protector al acului. Treceti acul prin dopul de cauciuc al flaconului. Injectati apa in flacon, impingand incet pistonul. Lasati seringa atasata de flacon. Agitati usor pana solutia devine limpede si fara depozit. Aveti grija ca solutia sa nu aiba bule de aer. Trageti tot continutul flaconului in seringa. Daca mai ramane solutie in flacon, intoarceti flaconul cu dopul de cauciuc in jos si trageti varful acului pana la nivelul fetei interne a dopului si aspirati si restul de solutie. Daca priviti din lateral la dop, puteti controla miscarea acului si a lichidului. Detasati acul de seringa si puneti jos seringa. Luati acul marcat cu cenusiu si indepartati ambalajul acestuia. Atasati acul la seringa si apoi inlaturati invelisul protector al acestuia. Tineti seringa cu varful in sus si apasati pistonul pana cand se elimina toate bulele de aer. Nu atingeti acul si aveti grija ca el sa nu atinga alte suprafete. Alegeti un loc pentru injectare la nivelul abdomenului inferior, preferabil periombilical. Luati al doilea tampon cu alcool si curatati pielea la locul injectarii. Tineti seringa cu o mana. Cu cealalta mana ciupiti usor pielea din jurul locului ales si strangeti ferm. Tineti seringa ca si cum ati tine un creion si introduceti acul complet in piele sub un unghi de 45°. Odata acul introdus complet, eliberati pielea din stransoare. Trageti usor de pistonul seringii. Daca apare sange, continuati conform indicatiilor de mai jos. Daca nu apare sange, injectati usor solutia, trageti acul incet, apasand usor cu tamponul cu alcool pe piele la locul injectarii. Retrageti acul sub acelasi unghi sub care a fost introdus. Daca apare sange, retrageti acul cu seringa si apasati usor locul intepaturii. Nu reutilizati solutia, aruncati solutia la chiuveta. Reluati de la inceput. Utilizati seringa si acele o singura data. Indepartati acele si seringa imediat dupa utilizare (acoperiti acele cu invelisul protector pentru a evita ranirea).

Recomandari speciale:
Supradozarea cu Cetrotide 3 mg poate fi urmarea unei administrari prelungite in timp, dar putin probabil sa produca efecte toxice acute. De aceea nu sunt necesare masuri specifice in caz de supradozare. Daca ati omis intr-o zi sa administrati o doza de Cetrotide 3 mg, luati imediat legatura cu medicul Dumneavoastra.

Efecte secundare:
Se pot manifesta reactii usoare si tranzitorii la locul de injectare cum ar fi eritem, prurit si edem. Ocazional s-au semnalat efecte secundare sistemice, cum ar fi greata si cefalee. Intr-un singur caz s-a semnalat o reactie severa de hipersensibilitate asociata cu tuse, rash si hipotensiune dupa 7 luni de tratament al cancerului ovarian cu cetrorelix (10 mg/zi). Pacienta si-a revenit complet dupa 20 minute. Nu a fost exclusa o relatie cauzala. Ocazional, stimularea ovarelor cu gonadotropine (hormoni care induc maturarea oualor) poate sa duca la asa-numitul sindrom de hiperstimulare ovariana (SHSO). Simptome ca durerea abdominala, tensiune, greata, varsaturi, diaree si dispnee pot sugera un SHSO. Informati imediat medicul la aparitia unor astfel de simptome. Daca observati la Dumneavoastra efecte secundare care nu sunt semnalate in prospect, adresati-va medicului sau farmacistului.

Conditii de pastrare:
Solutia se utilizeaza imediat dupa preparare. A nu se pastra la indemana copiilor. Nu se depoziteaza la temperaturi mai mari de 25°C. Pastrati flaconul in ambalajul de carton, protejat de lumina.

Producator: ASTA Medica

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007