Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
XATRAL 2,5, comprimate filmate 2,5 mg

Compozitie:
Clorhidrat de alfuzosin 2,5 mg. Excipienti q.s. ad 1 comprimat.

Proprietati:
Farmacodinamice: alfuzosin este un antagonist selectiv al receptorilor a1 adrenergici postsinaptici. Studiile in vitro au confirmat specificitatea alfuzosinului pentru receptorii a1 situati la nivelul trigonului vezical, al uretrei si al prostatei. In vivo la animal, alfuzosinul diminueaza presiunile uretrale si, deci, rezistenta la fluxurile mictionale. Clinic, in hipertrofia benigna de prostata, aparitia si intensitatea manifestarilor functionale urinare nu sunt legate numai de volumul prostatei, ci si de tonusul nervos simpatic care, prin stimularea receptorilor a1 adrenergici postjonctionali, antreneaza o crestere a tensiunii fibrelor musculare netede ale cailor urinare inferioare in general, si in special, a tensiunii fibrelor musculare din tesutul stromal prostatic. Farmacocinetice: Concentratia plasmatica maxima este obtinuta in aproximativ 1-2 ore dupa administrare. Semiviata plasmatica aparenta de eliminare este 4 - 6 ore. Alfuzosin este legat de proteinele plasmatice in proportie de 90%. Este foarte bine metabolizat si eliminat in special prin fecale. Nici unul dintre metaboliti nu are activitate farmacodinamica. La subiectii in varsta, absorbtia este mai rapida, iar concentratiile maxime mai mari. La acesti pacienti, biodisponibilitatea poate fi marita, dar semiviata de eliminare ramane neschimbata. La pacientii cu insuficienta renala, cu sau fara dializa, volumul de distributie si clearance-ul alfuzosinului se maresc datorita unei cresteri a fractiei libere. Insuficienta renala, chiar severa, nu este agravata de catre alfuzosin. In cazul unei insuficiente cardiace cronice, farmacocinetica alfuzosinului nu este modificata.

Indicatii:
Tratament in anumite manifestari ale hipertrofiei benigne de prostata, mai cu seama: in cazul in care interventia chirurgicala, dintr-un motiv sau altul, trebuie intarziata; in cursul cresterilor evolutive ale prostatei, cind simptomatologia este mai ampla, cu atat mai mult cu cat pacientul este mai in varsta.

Posologie:
Comprimatul trebuie inghitit fara a fi sfaramat. Posologia uzuala este 1 comprimat de 3 ori pe zi. Ca precautie sistematica, la pacientul varstnic (peste 65 de ani), tratamentul trebuie sa inceapa cu 1 comprimat dimineata si seara, dupa care sa se creasca posologia, in functie de toleranta si de raspunsul clinic, fara a depasi, insa, doza maxima de 4 comprimate (10 mg) pe zi.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la produs, antecedente de hipotensiune ortostatica, asociere cu alte 1-blocante.

Precautii:
Atentionari: la unii subiecti, printre care cei cu tensiune arteriala crescuta, tratati cu medicamente antihipertensive (antagonisti de calciu), poate interveni o hipotensiune ortostatica in orele care succed administrarii medicamentului. In acest caz, bolnavul trebuie asezat in pozitie culcata, pana la disparitia completa a simptomelor. Aceste fenomene sunt trecatoare si nu impiedica, in general, continuarea tratamentului, daca se adapteaza posologia. Precautii la administrare: la bolnavul care prezinta o hipersensibilitate la 1-blocante; se impune o anumita prudenta la subiectii tratati cu antihipertensive, alfuzosin posedand o activitate antihipertensiva. Xatral nu va fi prescris singur la coronarieni: tratamentul specific al insuficientei coronariene va fi continuat. In cazul reaparitiei sau agravarii unui angor, tratamentul cu Xatral va fi intrerupt. La pacientii peste 65 de ani, este recomandat sa nu se depaseasca doza de 10 mg pe zi.

Interactiuni medicamentoase:
Asocieri nerecomandate: alte 1-blocante (vezi Contraindicatii); inhibitori de calciu: riscuri de hipotensiune majora sau de hipotensiune ortostatica severa (vezi Atentionari si precautii). Asocieri de luat in considerare: anestezice generale - anestezia generala la un subiect tratat cu alfuzosin risca sa antreneze o instabilitate a tensiunii arteriale. Asocieri posibile: la pacientul sanatos, care a participat voluntar la teste, nu s-a observat nici o interactiune farmacocinetica sau farmacodinamica intre alfuzosin si warfarina, digoxina, hidroclorotiazida, atenolol.

Efecte secundare:
Efectele nedorite cel mai des observate la bolnavii tratati cu alfuzosin sunt urmatoarele: tulburari digestive, tendinte lipotimice. Mult mai rar, au fost semnalate: senzatie de uscaciune a gurii, tahicardie, dureri toracice (vezi Atentionari si precautii), astenie, somnolenta, eruptii cutanate, prurit, inrosirea pielii. La bolnavii cu hipertensiune tratati cu alfuzosin s-au observat uneori: palpitatii, hipotensiune ortostatica, edeme.

Supradozare:
In caz de supradozare, bolnavul va fi spitalizat. Un tratament clasic al hipotensiunii va fi instituit. Antidotul cel mai indicat pare a fi un vasoconstrictor cu actiune directa asupra fibrei musculare vasculare. Datorita legarii in proportii mari de proteinele plasmatice, alfuzosin este greu dializabil.

Forma de prezentare:
Cutie cu 30 de comprimate filmate a 2,5 mg alfuzosin. Se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

Conservare:
Nu utilizati dupa data limita inscriptionata pe ambalaj. Se pastreaza la temperatura camerei (15-25C).

Producator: Sanofi A Synthelabo

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007