Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
THYROZOL 5, 10, 20, tablete

Compozitie:
Grupa de substante/Indicatii: Antitiroidiene de sinteza. Substanta activa: Tablete filmate ce contin 5 mg, 10 mg si 20 mg tiamazol.

Indicatii:
Tratamentul conservator al hipertiroidiei (boala Graves sau gusa hipertiroidizata). Tratamentul preoperator al hipertiroidiei. Tratamentul hipertiroidiei anterior terapiei cu iod radioactiv. Tratamentul hipertiroidiei in perioada dintre terapia cu iod radioactiv si instalarea efectului. Tratamentul antitiroidian de intretinere al hipertiroidiei, acolo unde masurile terapeutice definitive nu pot fi aplicate. Tratamentul profilactic al hipertiroidiei latente, al gusei hipertiroidizate sau in cazurile cu hipertiroidie in antecedente, inainte de expunerea la iod (de ex. substante de contrast ce contin iod).

Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta la tiamazol sau la tionamide. Afectari in antecedente ale maduvei osoase dupa carbimazol sau tiamazol - constituie o contraindicatie absoluta. Reactiile alergice cutanate precoce la tionamide constituie o contraindicatie relativa. Gusile voluminoase care determina compresiuni asupra traheei se trateaza cu tiamazol doar pe o durata scurta (in combinatie cu levotiroxina).

Efecte secundare:
Alergiile cutanate (prurit, exantem, urticarie) sunt observate rar. Rar, febra medicamentoasa, hipogeuzie, agranulocitoza. Acestea pot aparea chiar la saptamani sau luni de la inceperea tratamentului si pot conduce la necesitatea intreruperii administrarii medicamentului. In cazuri izolate mai pot aparea urmatoarele: artrita, icter (colestatic) sau hepatita toxica, limfadenopatie generalizata, edem acut al glandelor salivare, trombocitopenie, neurita, polineuropatii, lupus eritematos medicamentos. Pacientii trebuie informati inainte de inceperea tratamentului asupra manifestarilor agranulocitozei (stomatita, faringita, febra). In caz de aparitie a acestor manifestari, tratamentul trebuie oprit imediat si trebuie efectuata imediat hemograma. Supradozajul poate induce un hipotiroidism clinic sau subclinic si o marire a gusei datorita cresterii nivelului de TSH. In consecinta, este indicata reducerea dozelor, dupa ce pacientul devine eutiroidian. Se poate administra aditional levotiroxina. Cand secretia de TSH este suprimata, marirea de volum a gusei in timpul tratamentului cu tiamazol este o consecinta a bolii de baza si nu poate fi prevenita prin administrarea de levotiroxina. Prezenta sau agravarea unei oftalmopatii este independenta de evolutia bolii tiroidiene si nu poate fi privita ca efect secundar al tratamentului cu tiamazol condus corect. Rar, poate aparea o hipotiroidie tardiva dupa tratamentul cu antitiroidiene de sinteza. Aceasta poate fi privita ca o consecinta a procesului inflamator si degenerativ al parenchimului tiroidian, proces ce apare in cadrul bolii de baza.

Interactiuni medicamentoase:
Deficitul de iod va creste raspunsul la tiamazol, excesul de iod il va scadea. Nu dispunem de nici o informatie asupra altor medicamente care ar putea influenta farmacocinetica si farmacodinamica tiamazolului.

Incompatibilitati:
Nu se cunosc pana in momentul de fata.

Mod de administrare (in doze unice si zilnice):
In functie de gravitatea hipertiroidiei - doza initiala este de 4-8 tablete Thyrozol 5/zi (20-40 mg tiamazol/zi), timp de 3-6 saptamani. Doza poate fi redusa apoi la o doza de intretinere de 4-2-1 tablete Thyrozol 5/zi (20-10-5 mg tiamazol/zi). Incepand cu aceste doze se recomanda in asociere cu hormoni tiroidieni (de ex. 1 tableta de Euthyrox 100/zi). Alternative: Monoterapia cu 1/2-2 tablete Thyrozol 5/zi (2,5-10 mg tiamazol/zi). In sarcina: Tiamazol se va administra intr-o doza minima - de ex. 1/2-2 tablete Thyrozol 5/zi (2,5-10 mg tiamazol/zi), fara a se asocia cu hormoni tiroidieni. Administrarea preoperatorie: 4-8 tablete Thyrozol 5/zi (20-40 mg tiamazol/zi) - pana se va remite hipertiroidia. Pentru a se scurta perioada dinainte de interventia chirurgicala, se va administra Thyrozol 5 in asociere cu un -blocant sau cu un preparat cu iod. Inainte de terapia cu iod radioactiv, se vor administra: 4-8 tablete Thyrozol 5/zi (20-40 mg tiamazol/zi). Dupa terapia cu iod radioactiv 4-2-1 tablete Thyrozol 5/zi (20-10 la 5 mg/zi), in functie de simptomatologie, pana la instalarea efectului iodului radioactiv. Tratament antitiroidian de intretinere: 1/2-2 tablete de Thyrozol 5/zi (2,5-10 mg tiamazol/zi) cu sau fara o doza mica de levotiroxina. Tratamentul profilactic al hipertiroidiei latente inainte de expunerea la iod: 4-8 tablete de Thyrozol 5/zi (20-40 mg tiamazol/zi) in asociere cu levotiroxina. Modul si perioada cat se va administra medicamentul: Tabletele se vor lua nemestecate, cu putin lichid, dupa masa. Doza zilnica poate fi impartita in 2-3 doze sau poate fi administrata intr-o doza unica. Tratamentul va dura in general intre 6 luni si 2 ani. In perioada de pregatire preoperatorie Thyrozol 5 va fi administrat pana in ziua operatiei. Cand se administreaza ca pregatire pentru terapia cu iod radioactiv - Thyrozol 5 se va opri cu 7 zile inainte de administrarea de iod si se va relua dupa 10 zile de la terapia cu iod radioactiv pe o perioada de 2-4 luni - pana la instalarea efectului. In tratamentul profilactic, inainte de expunerea la iod, durata administrarii depinde de timpul de eliminare din organism a substantei ce contine iod. Masuri de urgenta, simptome si antidoturi: Supradozarea determina marirea gusei si hipotiroidie. Acestea au ca urmare necesitatea reducerii imediate a dozei de tiamazol si administrarea de levotiroxina.

Proprietati farmacologice:
Tiamazol interfera in functie de doza cu incorporarea iodului in tirozina si cu sinteza de hormoni tiroidieni. Acest lucru permite tratamentul simptomatic al hipertiroidiei indiferent de cauza. Eliberarea hormonilor tiroidieni sintetizati anterior nu este afectata.

Proprietati toxicologice:
S-au efectuat investigatii privind toxicitatea acuta si subacuta cat si numeroase studii ale toxicitatii cronice si ale mutatiilor posibile. La acestea se adauga o experienta acumulata in peste 4 decenii in ceea ce priveste utilizarea tiocarbamidelor la oameni. De remarcat este faptul ca efectele secundare considerate a fi cele mai importante sunt cele semnalate de experienta clinica - respectiv, cresterea in volum a tiroidei si hipotiroidia, datorate efectului antitiroidian, precum si deprimarea maduvei osoase - ambele fiind verificate in experiente pe animale.

Farmacocinetica:
Tiamazolul se absoarbe complet dupa administrarea orala. Concentratia serica maxima se atinge in 0,4-1,2 ore de la ingestie. Timpul de injumatire este de aproximativ 3 ore. Acesta poate fi mai mare in caz de insuficienta hepatica. Tiamazolul se acumuleaza in tiroida unde este metabolizat lent. Aceasta conduce la un timp de actiune de aproximativ 24 de ore pentru o singura doza. Astfel nivelele serice ale tiamazolului nu reflecta eficacitatea lui. Farmacocinetica tiamazolului nu este influentata vizibil de tulburarile functiei tiroidiene. Tiamazolul se elimina pe cale urinara si biliara; 7-12% este excretat sub forma nemodificata, restul se va elimina sub forma de metaboliti.

Biodisponibilitate:
Tiamazolul este absorbit rapid si complet fara a necesita prezenta unei proteine de transport. Concentratiile serice maxime se ating la 0,4-1,2 ore de la administrare. Alte observatii: Clearance-ul plasmatic al tiamazolului este redus in insuficienta hepatica. In acest caz doza aleasa trebuie sa fie cat mai mica.

Sarcina si alaptare:
In sarcina, Thyrozol-ul trebuie administrat intr-o doza cat mai mica posibil, fara a se asocia cu levotiroxina, dintre cele doua numai tiamazolul traversand bariera placentara si nu levotiroxina. Nu s-au semnalat efecte teratogene induse de tiamazol. Dozele mari pot determina aparitia gusei si hipotiroidiei la fat. Tiamazolul trece in laptele de mama. Prin urmare administrarea in perioada de lactatie trebuie sa se faca in doze minime (pana la 10 mg tiamazol/zi).

Stabilitate: 3 ani.

Forma de prezentare:
Cutii a 100 tablete filmate Thyrozol 5. Cutii a 50 tablete filmate Thyrozol 10. Cutii a 50 tablete filmate Thyrozol 20.

Producator: Merck KGaA

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007