Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
DUOMOX tablete (solubile)

Denumirea produsului:
Duomox Tablete (Solubile) 125, 250, 500, 750 si 1 000 mg.

Compozitia calitativa si cantitativa:
Duomox Tablete (Solubile) contin amoxicilina ca ingredient activ, un derivat sintetic al acidului 6-aminopenicilanic. Fiecare tableta contine trihidrat de amoxicilina echivalenta a 125, 250, 500, 750 si 1 000 mg amoxicilina anhidra.

Prezentare farmaceutica:
Tablete solubile.

Particularitati clinice:
Indicatii terapeutice: Infectii cauzate de microorganisme sensibile la amoxicilina, ca de exemplu: infectiile tractului respirator; infectii urogenitale; infectii gastrointestinale; infectii ale pielii si tesuturilor moi.

Nota:
In infectiile generalizate ca sepsisul, meningita, endocardita si peritonita, tratamentul pe cale parenterala este preferat.

Posologie:
In infectiile usoare si moderate va fi folosita urmatoarea schema: Pentru adulti si copiii de peste 10 ani: 2 500 - 750 mg sau 3 375 - 500 mg zilnic. Pentru copiii intre 3 - 10 ani*: 2 375 mg sau 3 250 mg zilnic. Pentru copiii intre 1 - 3 ani*: 2 250 mg sau 3 125 mg zilnic. Pentru infectiile greu accesibile, ca de ex.: otita medie acuta bacteriana, se prefera o dozare de trei ori pe zi. In infectiile cronice, recurente si severe, dozajul sus mentionat poate fi marit la 3 750 mg - 1 g zilnic, si in cazul copiilor pana la 60 mg/kg zilnic. Durata tratamentului: In infectiile usoare si moderate durata tratamentului este de 5 - 7 zile. Infectiile streptococice trebuie tratate pe o perioada de minimum 10 zile. Durata tratamentului pentru infectiile cronice si grave si pentru infectiile pentru zonele in care concentratia de antibiotic este redusa, depinde de tabloul clinic. In general, tratamentul trebuie continuat inca 48 de ore de la disparitia simptomelor. Gonoree (acuta, fara complicatii): 3 g se administreaza intr-o singura doza in combinatie cu 1 g de probenecid. Pacientii cu insuficienta renala: se va reduce doza (cu 15-50%) doar la pacientii al caror clearance de creatinina scade sub 10 ml/min. Pacientii cu insuficienta hepatica: Insuficienta hepatica nu influenteaza timpul de injumatatire al produsului.

Mod de administrare:
Duomox Tablete (Solubile) poate fi administrat inainte, in timpul, sau dupa mese. Duomox Tablete (Solubile) poate fi inghitit intreg cu apa, sau dizolvat in cel putin 20 ml (jumatate de pahar) de apa si amestecat usor inainte de inghitire. Suspensia rezultata are un usor gust de fructe.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la amoxicilina sau la orice alta b-lactamaza (peniciline sau cefalosporine). Hipersensibilitate la orice alt ingredient al produsului.

Precautii si indicatii speciale pentru utilizare:
Pacientii cu mononucleoza infectioasa sau leucemie limfatica pot avea frecvent (60 - 100% din cazuri) ca reactie adversa exanteme, a caror cauza nu o reprezinta hipersensibilitatea caracteristica la penicilina. Aceasta forma de eritrodermie existenta in trecutul pacientilor nu constituie o contraindicatie pentru utilizarea penicilinei. Cazuri serioase si incidental fatale de hipersensibilitate (reactii anafilactice) au fost raportate la pacientii sub terapie cu penicilina. Aceste reactii apar mai des in cazurile persoanelor alergice. Tratamentul cu Duomox trebuie in acest caz intrerupt imediat si inlocuit cu o alta terapie. S-au mai consemnat rezistenta incrucisata, ca si hipersensibilitate incrucisata cu alte peniciline, si uneori cu cefalosporine. Ca si in cazul altor peniciline cu spectru larg, pot aparea suprainfectii. In cazul aparitiei unei diarei severe, se va lua in considerare ca diagnostic colita pseudomembranoasa. In acest caz se vor lua masurile necesare. Se vor lua de asemenea masurile necesare in cazul aparitiei colitei hemoragice sau reactiilor de hipersensibilitate.

Interactiuni medicamentoase sau alte forme de interactiune:
Probenecid, fenilbutazona, oxifenbutazona si in mai mica masura acidul acetil salicilic, indometacina si sulfintirazona inhiba secretia tubulara a penicilinelor crescand timpul de injumatatire plasmatic si nivelul plasmatic. Amoxicilina este de asemenea utilizata terapeutic in combinatie cu probenecidul. La utilizarea concomitenta a amoxicilinei cu contraceptive orale s-au observat sangerari intre menstre si posibilitatea scaderii actiunii contraceptivelor orale. In cazul alopurinolului nu a fost raportata cresterea riscului reactiilor alergice cutanate, asa cum se intampla in cazul ampicilinei. Efectul bactericid poate fi neutralizat de unii agenti bacteriostatici, cum ar fi tetraciclina, macrolide si cloramfenicol. Utilizarea concomitenta a aminoglicozidelor este posibila (are un efect sinergic).

Sarcina si alaptare:
Din datele existente, amoxicilina poate fi folosita in timpul sarcinii, fara a dauna fatului. Amoxicilina este excretata in cantitati mici in laptele matern. Riscul asupra fatului este neglijabil, exceptand posibilitatea sensibilizarii.

Efecte asupra capacitatii de a conduce sau de a utiliza masini:
Duomox Tablete (solubile) nu influenteaza abilitatea de a conduce vehicule sau de a utiliza masini.

Reactii adverse:
Tract gastrointestinal: tulburari gastrointestinale, in special diareea si pruritul anal. Rar, apar colitele pseudomembranoase sau hemoragice. Piele: Reactii alergice ale pielii apar mai des decat in cazul altor peniciline, dar mult mai rar decat in cazul ampicilinei si in general au un caracter maculopapular specific, diferit de aspectul de urticarie care apare in cazul altor peniciline. Rar apar eritem multiform sau sindrom Stevens-Johnson. Tract urinar: Nefrita interstitiala a fost ocazional observata. Sange: In rare cazuri s-au consemnat anormalitati (agranulocitoza, anemie hemolitica, trombocitopenie). Altele: S-au mai consemnat soc anafilactic si edeme angioneurotice.

Supradozare:
Dupa o supradoza pot aparea simptome gastrointestinale precum greata, voma si diaree care pot afecta balanta hidroelectrolitica. In caz de supradozare se va induce voma sau se va efectua lavaj gastric urmat de administrare de carbune activ si un laxativ osmotic activ (sulfat de sodiu). Se va restabili balanta hidroelectrolitica.

Proprietati farmacologice:
Proprietati farmaco-dinamice: Grupul farmaco-terapeutic: Amoxicilina este un antibiotic bactericid cu larg spectru de actiune. Apartine grupului penicilinelor. Microbiologic: Urmatorul tabel cuprinde sensibilitatea in vitro la amoxicilina a catorva microorganisme importante din punct de vedere clinic.

Activitatea in vitro Concentratia medie inhibitorica (MIC)

0,01 - 0,1 mg/ml 0,1 - 1 mg/ml 1 - 10 mg/ml
Microorganisme grampozitive Str. b haemolyticusStr. a haemolyticusStr. pneumoniaeCl. tetaniCl. Welchii Staph. aureus(penicillinase negative)B. anthracisB. subtilisListeria monocytogenes Str. faecalis
Microorganisme gramnegative N. gonorrhoeaeN. meningitidis H. influenzaeBordetella pertussis E. coliP. mirabilisS. typhiSh. SonneiV. cholerae

Amoxicilina nu este activa impotriva microorganismelor producatoare de penicilinaze, pseudomonas, klebsiella, proteus indol-pozitiv si tulpini de enterobacter. Rata rezistentei microorganismelor in mod natural sensibile poate varia de la caz la caz, prin dobandirea de R-plasmide.

Proprietati farmacocinetice:
Absorbtia: Amoxicilina este rapid si complet absorbita (85-90%) in urma administrarii orale a Duomox Tablete (solubile). Absorbtia amoxicilinei nu este influentata de ingestia de alimente. Concentratia plasmatica maxima este atinsa dupa 1-2 ore. In urma administrarii unei doze de 375 mg s-au gasit valori plasmatice de aproximativ 6 mg/ml. Jumatate de doza sau doza dubla produc injumatatiri, respectiv dublari ale nivelului plasmatic. Distributia: Legarea de proteinele plasmatice a amoxicilinei este de 20%. Substanta ramane extracelular. Concentratia tisulara depinde de circulatia locala si de cantitatea fluidului extracelular. Amoxicilina difuzeaza in sputa, mucus, tesut osos si umoarea apoasa a ochiului in cantitati suficiente pentru a produce nivele terapeutic utile. Concentratia in bila este de la 2 pana la 4 ori mai mare, sau chiar mai mare decat cea din sange. In lichidul amniotic si in sangele cordonului ombilical se atinge 25-30% din nivelul existent in sangele matern. Amoxicilina difuzeaza slab in lichidul cerebrospinal al pacientilor cu meninge normal. In cazul inflamatiei meningeale se ating valori de 20% din cele sanguine. Biotransformarea: Amoxicilina este partial metabolizata; produsul principal de degradare este acidul peniciloic care este inactiv microbiologic, dar are proprietati alergenice. Eliminarea: Amoxicilina este eliminata primar pe cale renala. Cca 80% prin excretie tubulara, iar restul de 20% prin filtrare glomerulara. In cazul functiei renale normale, timpul de injumatatire plasmatic al amoxicilinei este de 1-1,5 ore, iar in cazul copiilor nascuti prematur, nou-nascutilor si copiilor pana la 6 luni, este de 3-4 ore. In caz de insuficienta renala (clearance al creatininei mai mic sau egal cu 15 ml/min) timpul de injumatatire poate creste, iar in anurie poate ajunge la 8,5 ore. Alterarea functiei hepatice nu influenteaza timpul de injumatatire plasmatic.

Date de siguranta preclinice:
Fara mentiuni deosebite.

Particularitati farmaceutice:
Lista excipientilor: Celuloza dispersibila, celuloza microcristalina, crospovidona, vanilie, aroma de mandarine, aroma de lamaie, zaharina, stearat de magneziu.

Incompatibilitati:
Amestecul in vitro cu aminoglicozide trebuie evitat, avand in vedere o posibila inactivare a aminoglicozidelor de catre amoxicilina.

Valabilitate:
Duomox tablete (solubile) poate fi folosit pana la data mentionata pe pachet. Valabilitatea este de 3 ani.

Precautii speciale pentru stocare:
Fara mentiuni speciale.

Forma de prezentare:
Duomox tablete (solubile) este impachetat in PVC/blistere de aluminiu continand cate 5 tablete. Duomox tablete (solubile) 125: 20 (SDV) tablete/cutie. Duomox tablete (solubile) 250: 20 (SDV) tablete/cutie. Duomox tablete (solubile) 500: 20 (SDV) tablete/cutie. Duomox tablete (solubile) 750: 20 (SDV) tablete/cutie. Duomox tablete (solubile) 1 000: 20 tablete/cutie.

Instructiuni de folosire:
Vezi "Mod de administrare".

-------------
*in general se administreaza 30 mg/kg zilnic in 2 - 3 doze.

Producator: Yamanouchi Europe BV

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007