Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
AMPICILINA; EPHICILIN, capsule

Forma de prezentare:
Ampicilina : Cutii pliante de carton cu 2 blistere a cate 10 capsule.
Ephicilin: Cutii pliante de carton cu 2 blistere a cate 6 capsule.

Compozitie:
Ampicilina - Capsule continand ampicilina trihidrat echivalent cu 250 mg ampicilina anhidra.
Ephicilin - Capsule continand ampicilina trihidrat echivalent cu 500 mg ampicilina anhidra.

Proprietati:
Ampicilina este un antibiotic cu spectru larg, din grupa aminopenicilinelor. Actiune antibacteriana: Actioneaza bactericid (prin inhibarea sintezei peretelui celular) asupra a numerosi germeni grampozitivi (streptococi, stafilococi sensibili la penicilina, clostridii) si gramnegativi (E. coli, Haemophilus influenzae, Neisseria, Proteus mirabilis, Salmonella, Shigella)

Valorile medii pentru concentratiile minime inhibitorii (CMI) - in vitro

0,01 - 0,1 mg / l 0,1 - 1 mg / l 1 - 10 mg / l
grampozitivi
Clostridium tetani Listeria monocytogenes Streptococcus faecalis
Clostridium welchii Staphylococcus aureus (enterococ)
Corynebacterium diphtheriae Streptococcus viridans spp.
Streptococcus - grup B
Streptococcus pyogenes
(grup A)
gramnegativi
Neisseria gonorrhoeae* Bordetella pertussis Bacteroides melaninogenicus*
Neisseria meningitidis Haemophilus influenzae* Escherichia coli*
Pasteurella multocida Proteus mirabilis*
Salmonella spp*
Shigella flexneri*
Shigella sonnei spp*
Vibrio cholerae
* - tulpini nesecretoare de penicilinaze.

Streptococii de grup A -hemolitici sunt mai putin sensibili la aminopeniciline decat la penicilinele G si V. Un procent variabil din tulpinile de Haemophilus, in special tipul B - agentul cauzal al meningitei neonatale, cat si numeroase tulpini de E. coli sunt rezistente la ampicilina. In cazul unei infectii gastrointestinale se va tine cont de faptul ca un numar important din tulpinile de Shigella sonnei pot fi rezistente. Procentul poate varia de la o regiune la alta. Urmatoarele microorganisme nu sunt sensibile la ampicilina: Acinetobacter, Citrobacter, Enterobacter, Proteus indol pozitiv, Providentia, Pseudomonas, Serratia, Staphylococcus aureus-tulpini producatoare de penicilinaza, Klebsiella, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia.

Farmacocinetica:
Absorbtie: Administrarea orala jeun a 250 sau 500 mg ampicilina duc la obtinerea unor picuri serice de 2 respectiv 4 g dupa un interval de 2 ore. Biodisponibilitatea variaza intre 30 - 40 %. Absorbtia poate fi diminuata prin ingerarea concomitenta de alimente. Distributie: Legarea de proteinele plasmatice este de aprox. 20 %. Timpul de injumatatire biologica este cuprins intre 1 h si 1 1/2 h. Ampicilina difuzeaza in majoritatea tesuturilor si lichidelor biologice, mai putin lichidul cefalorahidian unde poate atinge concentratii terapeutice doar in cazul meningelui inflamat si la doze ridicate sau prin administrare parenterala. Trece bariera placentara; se regaseste in cantitate mica si in laptele matern. Metabolizare si excretie: Se elimina in principal pe cale urinara. Aproximativ 30 % din doza administrata per os si mai mult de 60 % din cea administrata parenteral este eliminata sub forma activa prin urina in decursul primelor 24 de ore. Un procent scazut este excretat prin bila unde se regaseste in concentratii ridicate. Excretia poate fi retardata in caz de insuficienta renala in functie de gravitatea acesteia.

Indicatii:
Tratamentul infectiilor bacteriene cauzate de microorganisme sensibile la ampicilina. Infectii ale tractului respirator superior: sinuzite, otite, faringite bacteriene. Penicilina G sau V ramane tratamentul de electie in caz de amigdalita streptococica. Daca se foloseste ampicilina, durata tratamentului in infectiile streptococice trebuie sa fie de minim 10 zile. Infectii ale tractului respirator inferior: bronsita acuta sau exacerbari acute ale bronsitei cronice. Infectii ale cailor urinare: cistite, pielonefrite. Infectii digestive: enterite cauzate de Salmonella typhi si paratyphi, Shigella. Se recomanda identificarea, prin antibiograma, a germenului patogen si studiul sensibilitatii acestuia inaintea inceperii tratamentului cu Ampicilina sau Ephicilin.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la -lactamine; leucemia limfoida acuta si mononucleoza infectioasa.

Reactii adverse:
Eritemul numit "din a 5-a zi" se intalneste la 2 % din pacientii tratati cu aminopeniciline. Incidenta lui este mai ridicata la cei ce sufera de mononucleoza infectioasa sau leucemie limfoida. Reactiile imuno-alergice adevarate manifestate prin rash cutanat si urticarie apar mai putin frecvent si necesita oprirea imediata a tratamentului si evitarea oricarei administrari ulterioare a -lactaminelor. In mod exceptional pot aparea reactii alergice acute de tipul socului anafilactic. Ca si in cazul celorlaltor peniciline sunt posibile urmatoarele manifestari: greturi, varsaturi, diaree, dispepsii, dureri abdominale, aparitia unei glosite sau stomatite. Acestea nu necesita intreruperea tratamentului. Pot surveni suprainfectii cu germeni rezistenti; s-a semnalat si cresterea tranzitorie si moderata a transaminazelor.

Mod de administrare:

Infectii Adulti sau copii cu greutatea > 40 kg Copii cu greutatea < 40 kg Durata medie a tratamentului
Ale cailor respiratorii, ale pielii si tesuturilor moi 1 - 4 g/zi 25-75 mg/kg corp/zi 1 saptamana
Ale cailor genitourinale, - cazuri obisnuite - cazuri rebele sau recidive 1 - 2 g/zi3 - 4 g/zi 25 -75 mg/kg/zi75 -100 mg/kg/zi 2-3 saptamani, pana la max. 5 saptamani.
Ale tractului digestiv 2 - 3 g/zi 75 -100 mg/kg/zi 1-2 saptamani sau mai mult
Ale cailor biliare 2 - 3 g/zi 75 -100 mg/kg/zi
Infectii cu streptococ. Dupa localizare Min. 10 zile
Doza zilnica se administreaza in 3 - 4 prize (la 6 - 8 ore) cu o jumatate de ora sau o ora inainte de masa. Tratamentul trebuie continuat cel putin 2-3 zile dupa disparitia simptomelor clinice si/sau pana la obtinerea rezultatului uroculturii sau coproculturii.

In caz de insuficienta renala dozele vor fi reduse in functie de clearance-ul creatininei:

Clearance Posologie
creatininic( ml/min) Doza initiala Doza de intretinere
30 - 10 Doza normala 1/2 din doza normala in 2 prize
< 10 Doza normala 1/4 din doza normala in 2 prize

La pacientii hemodializati, se va administra o doza suplimentara de 500 mg.

Precautii:
Alergia la -lactamine trebuie depistata printr-o prealabila anamneza. Alergia incrucisata cu cefalosporinele este frecventa: 10 - 15 % din cazuri. Prudenta se impune pe durata perioadei neonatale si in general cand se administreaza la copii. Se recomanda controlul functiei hepatice, renale si hematologice pe intreaga durata a tratamentului cu ampicilina. In caz de gonoree sau uretrite provocate de gonococi, daca se constata existenta unor leziuni suspectate de a fi provocate de Treponema pallidum, examenul ultramicroscopic este obligatoriu inainte de inceperea tratamentului. In continuare se vor efectua lunar testele serologice specifice pentru sifilis timp de cel putin 4 luni.

Sarcina si alaptare:
Dupa datele actuale, administrarea ampicilinei pe parcursul sarcinii nu produce efecte teratogene. Totusi, administrarea oricarui medicament, ca atare si a ampicilinei se va face cu cea mai mare prudenta. Aceasta se impune si pe durata alaptarii. Se va lua in considerare si posibilitatea aparitiei unei reactii alergice la sugarii hipersensibili la peniciline.

Interactiuni medicamentoase:
Nu se va asocia ampicilina cu chimioterapice bacteriostatice. Probenecidul inhiba excretia renala a ampicilinei, crescand valoarea timpului de injumatatire. Exista un risc crescut de exantema daca se asociaza cu alopurinol. S-a semnalat si o posibila diminuare a eficacitatii contraceptivelor orale in cazul administrarii lor simultane cu antibiotice cu spectru larg. Examene de laborator: La doze mari ampicilina poate influenta rezultatele unor examene de laborator: dozarea glicemiei, dozarea proteinelor totale din ser prin reactii de culoare (ninhidrina, reactia Ehrlich), determinarea glicozuriei prin metoda semicantitativa colorimetrica, dozarea estriolului la femeia insarcinata.

Supradozare:
In cazul unei reactii alergice acute de tipul socului anafilactic, se administreaza adrenalina 1 % (0,5 ml i.m si 0,5 ml subcutanat) impreuna cu un glucocorticoid i.v. In caz de supradozare pe cale orala pot aparea varsaturi, diaree. Se administreaza carbon activ cu un aport important de lichide.

Conservare:
La temperatura ambianta, ferit de umiditate.

Producator: Europharm

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007