Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
OXACILINA 500 mg, capsule operculate

Compozitie:
O capsula contine oxacilina sodica echivalent cu 500 mg oxacilina.

Grupa farmaco-terapeutica:
Antiinfectioase de uz sistemic; Peniciline rezistente la beta-lactamaza.

Actiune farmaco-terapeutica:
Oxacilina este o penicilina semisintetica, rezistenta la actiunea penicilinazei. Este eficace in infectiile provocate de majoritatea stafilococilor. Spectrul antibacterian al oxacilinei este asemanator celui al penicilinei G, dar sensibilitatea germenilor este mai mica.

Indicatii terapeutice:
Oxacilina este utilizata in tratamentul infectiilor stafilococice; infectii ale pielii si tesuturilor moi (dermatite, furunculoze, antrax, flegmoane, limfadenite, mastite, plagi si arsuri infectate); infectii ORL (otite externe); abcese dentare; infectii ale tractului urogenital datorate stafilococilor penicilinazo-secretori (pielonefrite, pielocistite, endometrite). Alte infectii: osteomielite, artrite purulente, enterocolite cu stafilococ. In cazul endocarditelor sau al septicemiilor stafilococice se va recurge la tratament parenteral.

Contraindicatii:
Alergie la peniciline sau cefalosporine (se investigheaza sensibilitatea). In infectiile cu germeni sensibili la penicilina G sau insensibili la oxacilina.

Precautii privind administrarea produsului:
Se impune prudenta la bolnavii cu antecedente de astm sau diateza alergica. Se evita administrarea per os la bolnavii cu infectii severe sau cu tulburari gastro-intestinale. Poate sa apara o suprainfectie cu microorganisme rezistente, in care caz se intrerupe administrarea oxacilinei. In cazurile grave in care se suspecteaza o infectie cu stafilococi secretori de penicilinaza, tratamentul cu oxacilina trebuie sa inceapa inainte de a obtine rezultatul examenului microbiologic. Se vor supraveghea functiile: renala, hepatica si hematopoietica in cursul unei terapii indelungate cu oxacilina. Se vor urmari numarul de hematii, leucocite, nivelul ureei si al creatininei serice; dozele vor fi adaptate in functie de evolutia acestor valori. Se va urmari periodic si nivelul seric al transaminazelor, pentru a depista o posibila aparitie a unor anomalii ale functiei hepatice.

Interactiuni medicamentoase:
Cu antiacide per os si carbune activat: scade absorbtia digestiva, cu scaderea efectului antibioticului. Trebuie respectat un interval de minim 2 ore intre priza celor doua medicamente. Cu macrolide, cloramfenicol, tetraciclina, sulfamide antiinfectioase: exista un antagonism intre actiunea bacteriostatica a primelor care opreste diviziunea bacteriana si cea bactericida a oxacilinei, care actioneaza bactericid doar asupra germenilor in diviziune. Aceasta asociere trebuie evitata.

Sarcina si alaptare:
Oxacilina traverseaza bariera placentara. Se va administra cu prudenta si doar in caz de stricta necesitate la femeia insarcinata, desi studiile de reproducere la animale nu au demonstrat risc fetal sau teratogenic. Oxacilina trece in secretia lactata si se va lua in considerare posibilitatea aparitiei unei sensibilizari la peniciline a sugarului.

Dozare si mod de administrare:
Durata tratamentului depinde de tipul si gravitatea infectiei, de raspunsul clinic al bolnavului la medicatie. In infectiile stafilococice severe, tratamentul va dura minimum 14 zile. Acesta trebuie continuat cel putin 48 de ore de la disparitia febrei si a simptomelor bolii. In cazul endocarditei si a osteomielitei, durata terapiei cu oxacilina poate fi mai lunga. Adulti: doza uzuala este de 500 mg - 1 g oral la fiecare 6 ore. Doza maxima este de 6 g zilnic, pentru infectii severe se continua cu tratament parenteral. Copii (cu greutatea < 40 kg): pentru infectii usoare doza uzuala este 50 mg/kg corp/zi fractionat in prize egale la fiecare 6 ore; pentru infectii severe doza este de 100 mg/kg corp/zi, continuare cu tratament parenteral. Se recomanda ca oxacilina sa fie administrata cu 1-2 ore inaintea meselor, resorbtia fiind influentata nefavorabil de prezenta alimentelor in stomac.

Supradozare:
Deoarece nu exista un antidot specific, tratamentul pentru supradoza va fi simptomatic si de sustinere, efectuat de catre persoane specializate. In caz de intoxicare orala dupa supradoza se declanseaza vomismente si/sau se efectueaza lavaj stomacal pentru eliminarea medicamentului. Pentru a diminua resorbtia medicamentului se poate administra carbune activ.

Reactii adverse:
Manifestari alergice: febra, urticarie, eozinofilie, edem Quincke; exceptional - soc anafilactic. Tulburari digestive: greturi, varsaturi, diaree. Cresterea rara si moderata a transaminazelor, cazuri de hepatotoxicitate. Este posibila aparitia unor nefrite interstitiale acute imunoalergice. Reactii hematologice reversibile: anemii, trombopenii, leucopenii. Poate favoriza aparitia candidozei sau a colitei pseudomembranoase.

Forma de prezentare:
Produsul Oxacilina 500 mg - capsule operculate este conditionat in blistere a 10 capsule; cate un blister este introdus in pliant individual, insotit de prospect.

Conditii de pastrare:
A se feri de caldura, umiditate si lumina. A nu se lasa la indemana copiilor.

Termen de valabilitate: 3 ani.


Producator: Antibiotice-Iasi

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007