Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
AMOKSIKLAV, tablete, suspensie orala, flacoane injectabile

Compozitie:
Tablete a 625 mg continand 500 mg amoxicilina (sub forma de trihidrat) si 125 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); tablete a 1 000 mg continand 875 mg amoxicilina (sub forma de trihidrat) si 125 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); suspensie orala forte continand la 5 ml (o lingurita) 250 mg amoxicilina (sub forma de trihidrat) si 62,5 mg acid clavulanic (sub form de sare de potasiu); suspensie orala continand la 5 ml 125 mg amoxicilina (sub forma de trihidrat) si 31,25 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); flacoane injectabile 1,2 g continand 1 000 mg amoxicilina (sub forma de sare de sodiu) si 200 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); flacoane injectabile 0,6 g continand 500 mg amoxicilina (sub forma de sare de sodiu) si 100 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu).

Actiune:
Amoksiklav este o combinatie de amoxicilina si acid clavulanic. Acidul clavulanic este obtinut din Streptomyces clavuligerus. Acidul clavulanic are o activitate antibacteriana slaba, dar actioneaza ca inhibitor ireversibil competitiv al ß-lactamazelor cunoscut sub denumirea de "inhibitor sinucigas” (tipurile II, III, IV si V). Impreuna cu acestea produce complexe stabile, inactive si protejeaza amoxicilina contra degradarii.
Amoksiklav poseda un spectru larg de activitate, si anume: germeni grampozitivi - Staphilococcus aureus, Staphilococcus epidermidis, Staphilococcus saprophiticus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus faecalis; germeni gramnegativi - Escherichia coli, Klebsiella spp., Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Proteus indol pozitiv, Salmonella spp., Shigella spp., Acinetobacter spp., Haemophilus influenzae, Branhamella catarrhalis; germeni anaerobi - Bacteroides spp., Clostridium spp., Peptococcus, Peptostreptococcus, Propionibacterium acnes. De asemena, Amoksiklav este eficient pe Treponema pallidum. Amoksiklav nu actioneaza pe Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter spp., Serratia spp. Ambele componente ale Amoksiklavului sunt bine absorbite dupa administrarea orala, iar hrana nu influenteaza gradul de absorbtie. Proprietatile farmacocinetice de baza ale amoxicilinei si acidului clavulanic sunt similare. Concentratia maxima in ser este atinsa la aproximativ o ora dupa administrare. Timpul de injumatatire al amoxicilinei este de 78 minute, iar al acidului clavulanic de 60 minute. La pacientii cu insuficienta renala eliminarea Amoksiklav-ului din corp este incetinita, acumularea in sange fiind proportionala cu gradul insuficientei renale.

Indicatii:
Infectii provocate de microorganisme sensibile la Amoksiklav: infectii ale tractului respirator superior si inferior, infectii ale tractului urinar, infectii ginecologice, infectii ale pielii si tesuturilor moi; infectii gastrointestinale, profilaxia si tratamentul infectiilor chirurgicale.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la penicilina, mononucleoza infectioasa, leucemie limfatica.

Precautii:
Amoksiklav se va utiliza cu prudenta la pacientii cu antecedente alergice. Nu s-a stabilit siguranta utilizarii Amoksiklav-ului in timpul sarcinii, totusi studiile pe animale nu au relevat efecte teratogene. La pacientii cu insuficienta hepatica sau renala severa dozarea va fi redusa adecvat sau intervalele dintre prize vor fi prelungite.

Efecte secundare:
Reactiile adverse sunt de obicei moderate. Cele mai frecvente sunt tulburarile digestive (greata, voma, diaree). Aceste reactii pot fi minimizate daca medicamentul este luat in timpul meselor. Pot aparea reactii cutanate. Daca apar eruptii (rash), se va intrerupe administrarea Amoksiklavului. Rareori poate aparea o crestere a enzimelor hepatice.

Dozare si mod de administrare:
Adulti si copii peste 12 ani: doza uzuala este de 1 tableta a 625 mg de 2 ori/zi; in infectii severe 1 tableta a 625 mg de 2 ori/zi. Copii de la 7 la 14 ani: 1 lingurita (5 ml) de suspensie forte sau 2 lingurite de suspensie la 8 ore. Copii de la 1 la 7 ani: 1/2 lingurita (2,5 ml) de suspensie forte sau o lingurita (5 ml) de suspensie la 8 ore. Copii de la 3 luni la 1 an: 1/2 lingurita (2,5 ml) de suspensie sau 1,25 ml de picaturi la fiecare 8 ore.

Dozarea exacta la copii se face dupa greutatea corporala. In functie de severitatea infectiei, doza uzuala zilnica este de 20-40 mg/kg corp/zi (bazata pe componenta amoxicilina), divizata in 3 prize egale. In insuficienta renala severa (un clearance al creatininei de 10-30 ml/min), doza va fi redusa sau intervalul de administrare se va prelungi la 12 sau la 8 ore, iar in caz de anurie, la 48 ore sau mai mult. Tratamentul cu Amoksiklav nu trebuie sa depaseasca 14 zile fara reexaminare de catre medic. Administrarea parenterala se face exclusiv intravenos: Adulti si copii peste 12 ani: 1,2 g la fiecare 8 ore;

Copii 3 luni - 12 ani: 0,6 g la fiecare 8 ore; doza exacta este de 30 mg/kg corp/zi divizata in 3 prize. Injectia intravenoasa se administreaza lent, in 3-4 min. Perfuzia se administreaza in 30-40 min in solutie de apa distilata, ser fiziologic, solutie Ringer etc. In profilaxia chirurgicala, pentru interventii de 1-2 ore, adultilor li se va administra un flacon de 1,2 g in timpul inducerii anesteziei. Pentru interventii mai indelungate se pot administra pana la 4 doze de 1,2 g in 24 ore. In cazul unor semne clare de infectie in timpul operatiei, Amoksiklav trebuie administrat parenteral sau oral ca tratament postoperator. In cazul copiilor, doza va fi redusa in mod corespunzator.

Mod de preparare:
Suspensie forte: Se adauga 85 ml de apa in doua prize, agitand puternic. Suspensie: Se aduga 85 ml de apa in doua prize agitand puternic. Picaturi: Se adauga 18 ml de apa agitand puternic. Inainte de fiecare utilizare, agitati energic! Picaturile si suspensia preparate se pastreaza in frigider, urmand a fi folosite in termen de maxim 7 zile. Injectii: Continutul unui flacon injectabil de 600 mg se va dizolva in 10 ml apa distilata.
Continutul unui flacon injectabil de 1,2 g se va dizolva in 20 ml apa distilata. Culoarea initiala este roz deschis, iar ulterior va fi galben deschis. Injectarea intravenoasa va fi facuta in 20 min de la dizolvare. Perfuzii: La un flacon injectabil de 600 mg se vor adauga 50 ml solutie. La un flacon injectabil de 1,2 g se vor adauga 100 ml solutie.

Solutia perfuzabila de Amoksiklav este stabila la 25°C dupa cum urmeaza:
4 ore in apa distilata, ser fiziologic, 3 ore in solutie Ringer, solutie de clorura de potasiu si sodiu. Amoksiklav este mai putin stabil in perfuzii care contin glucoza, dextran sau hidrocarbonati. Nu este permisa amestecarea sau administrarea Amoksiklav impreuna cu alte medicamente.

Forma de prezentare:
Flacon cu 14 tablete a 625 mg, flacon cu 14 tablete a 1 000 mg, flacon cu pudra pentru 100 ml suspensie forte, flacon cu pudra pentru 100 ml suspensie, cutii cu 5 flacoane injectabile a 1,2 g, cutii cu 5 flacoane injectabile a 0,6 g.

Producator: Lek

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007