Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
TAZOCIN injectabil, pudra sterila, liofilizata

Tazocin 2,25 g injectabil pentru uz intravenos 2 g piperacilina/0,25 g tazobactam.

Tazocin 4,5 g injectabil pentru uz intravenos 4 g piperacilina/0,5 g tazobactam.

Compozitie:
Fiecare flacon de Tazocin 2,25 g contine 2,085 g piperacilina sodica echivalenta cu 2 g piperacilina si 0,2683 g tazobactam sodic echivalent cu 250 mg tazobactam. Continutul in sodiu/flacon este de 4,69 mEq (108,0 mg) de sodiu.
Fiecare flacon de Tazocin 4,5 g contine 4,170 g piperacilina sodica echivalenta cu 4 g piperacilina si 0,5366 g tazobactam sodic echivalent cu 500 mg tazobactam. Continutul in sodiu/flacon este de 9,39 mEq (216,0 mg) de sodiu.

Forma farmaceutica:
Tazocin contine piperacilina sodica si tazobactam sodic sub forma de pudra de culoare alba sau aproape alba, sterila, liofilizata, ambalata intr-un flacon de sticla de doza unica.

Indicatii:
Tazocin este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene locale sau sistemice in care se suspecteaza sau s-au determinat microorganisme sensibile: Infectii ale tractului respirator inferior: determinate de microorganisme aerobe gramnegative, in special de Enterobacteriacee, Pseudomonas, Xanthomonas, Acinetobacter, sau de oricare din microorganismele susceptibile (vezi Microbiologie) grampozitive aerobe sau/si anaerobe. Tratamentul prezumtiv in infectiile nosocomiale ale tractului respirator inferior ar trebui sa includa si aminoglicozide datorita posibilitatii implicarii Pseudomonas aeruginosa multirezistenta.

Infectii ale tractului urinar (complicate si necomplicate):
determinate de bacterii gramnegative aerobe, in special Enterobacteriacee, Pseudomonas, Xanthomonas, Acinetobacter, dar si oricare din microorganismele susceptibile (vezi Microbiologie) grampozitive aerobe sau/si anaerobe.

Infectii intraabdominale:
determinate de microorganisme aerobe gramnegative, in special Enterobacteriaceae, Pseudomonas, Xanthomonas, Acinetobacter, Bacteroides, Enterococcus, dar si microorganismele susceptibile (vezi Microbiologie) grampozitive aerobe sau/si anaerobe.

Infectii ale pielii si ale structurilor pielii:
determinate de microorganisme aerobe gramnegative si grampozitive, in special Staphylococcus aureus, sensibile la meticilina, Streptococcus, Enterobacteriaceae, Pseudomonas, Enterococcus, dar si microorganismele anaerobe susceptibile (vezi Microbiologie).

Septicemii bacteriene:
determinate de microorganisme aerobe gramnegative, in special Enterobacteriacee, Pseudomonas, Xanthomonas, Acinetobacter, ca si microorganismele grampozitive aerobe sau/si anaerobe susceptibile (vezi Microbiologie).

Infectii ginecologice:
determinate de microorganisme aerobe gramnegative, in special Enterobacteriacee, Pseudomonas, Xanthomonas, Acinetobacter, Bacteroides, Enterococcus, dar si microorganismele grampozitive aerobe sau/si anaerobe susceptibile (vezi Microbiologie).

Infectii bacteriene la pacienti neutropenici:
determinate de bacterii aerobe gramnegative, in special de Enterobacteriacee, Pseudomonas, Xanthomonas, Acinetobacter, sau microorganismele grampozitive aerobe sau/si anaerobe susceptibile (vezi Microbiologie). Tratamentul prezumtiv in infectiile nosocomiale ale tractului respirator inferior ar trebui sa includa si aminoglicozide datorita posibilitatii existentei Pseudomonas aeruginosa multirezistenta.

In tratamentul pacientilor neutropenici trebuie folosita doza terapeutica maxima de Tazocin si un aminoglicozid. La pacientii cu rezerve scazute de potasiu trebuie avuta in vedere posibilitatea hipokaliemiei si de aceea la acesti pacienti trebuie facute determinari electrolitice periodice.

Infectii osteo-articulare:
Determinate de microorganisme aerobe gramnegative, in special Enterobacteriacee, Pseudomonas, Xanthomonas, Acinetobacter, dar si microorganismele grampozitive aerobe sau/si anaerobe susceptibile (vezi Microbiologie).

Infectii polimicrobiene:
Tazocin este indicat in infectiile polimicrobiene inclusiv cele in care se suspecteaza prezenta bacteriilor aerobe si anaerobe (infectii intraabdominale, infectii ale pielii si structurilor pielii, infectii ale tractului respirator inferior si superior, infectii ginecologice).
Cu toate ca Tazocin este indicat numai in situatiile mentionate mai sus, si infectiile cu microorganisme sensibile la piperacilina pot fi controlate de Tazocin datorita continutului sau in piperacilina. De aceea, tratamentul infectiilor mixte determinate de bacterii sensibile la piperacilina sau de microorganisme ce produc -lactamaze sensibile la piperacilina/tazobactam nu necesita adaugarea unui alt antibiotic la tratament.

Culturile si testele de sensibilitate trebuie facute inainte de tratament pentru a identifica bacteriile care determina infectia si pentru a determina sensibilitatea acestora la piperacilina/tazobactam. Datorita spectrului larg de activitate impotriva bacteriilor gramnegative si grampozitive aerobe si anaerobe (vezi Microbiologie), Tazocin este util in mod special in tratamentul infectiilor mixte precum si in tratamentul inceput inainte de a avea rezultatele antibiogramelor. Rezultatele testelor de sensibilitate sau lipsa raspunsului clinic pot impune modificarea tratamentului.

Deci, in infectiile severe, tratamentul cu Tazocin poate fi inceput inainte de a avea rezultatele testelor de sensibilitate.
Tazocin actioneaza sinergic cu aminoglicozidele impotriva anumitor tulpini de Pseudomonas aeruginosa. Terapia combinata s-a dovedit a fi foarte eficienta, in special in cazul pacientilor cu afectarea apararii imunitare. Ambele antibiotice trebuie folosite in doza terapeutica maxima. Terapia antimicrobiana trebuie ajustata deindata ce rezultatele culturilor si ale testelor de sensibilitate sunt disponibile.

Posologie si mod de administrare:
Tazocin poate fi administrat injectabil intravenos lent sau in perfuzie (timp de 20 pana la 30 de minute). Adulti si copii peste 12 ani: Doza obisnuita pentru adulti si copii peste 12 ani cu functie renala normala este de 4,5 g Tazocin la fiecare opt ore. Doza totala zilnica depinde de localizarea si severitatea infectiei si poate varia de la 2,25 g pana la 4,5 g Tazocin administrat la fiecare sase, opt sau douasprezece ore. Copii sub 12 ani: Pana cand experienta va furniza date suplimentare, Tazocin nu trebuie folosit la copii sub 12 ani. Pacienti cu insuficienta renala: La pacientii cu insuficienta renala, doza administrata intravenos trebuie ajustata in functie de gradul actual de afectare a functiei renale. Dozele zilnice posibile sunt dupa cum urmeaza:

Schema dozelor pentru administrare intravenoasa a Tazocin la adulti cu functia renala afectata

Clearance de creatinina(ml/min) Doza recomandata de piperacilina/tazobactam
>40 Nu este necesara ajustarea dozei
20 - 40 12 g/1,5 g/ziDivizarea dozelor4 g/500 mg la 8 ore
<20 8 g/1 g/ziDivizarea dozelor4 g/500 mg la 12 ore

La pacientii cu hemodializa, doza zilnica maxima este de 8 g/1 g piperacilina/tazobactam. De asemenea, pentru ca hemodializa elimina 30% - 50% din piperacilina in 4 ore, este necesara administrarea unei doze suplimentare de 2 g/250 mg piperacilina/tazobactam dupa fiecare dializa. La pacientii cu insuficienta hepatica si renala determinarea nivelului seric piperacilina/tazobactam poate furniza date suplimentare pentru ajustarea dozei.

Durata tratamentului:
In infectiile acute, tratamentul cu Tazocin trebuie sa dureze cel putin cinci zile si se continua inca 48 de ore dupa rezolutia simptomelor sau a febrei.

Contraindicatii:
Administrarea Tazocin este contraindicata la pacientii avand un istoric cu reactii alergice la orice penicilina sau/si cefalosporine sau inhibitori de
-lactamaza.

Precautii:
Precautii generale: La pacientii tratati cu peniciline s-au raportat reactii de hipersensibilitate serioase si ocazional fatale (soc anafilactic). Este mult mai probabil ca aceste reactii sa apara la persoane avand in antecedente reactii de hipersensibilitate la alergeni multipli.

S-au raportat de asemenea cazuri in care pacienti avand in antecedente reactii de hipersensibilitate la penicilina, au prezentat reactii severe de hipersensibilitate cand au fost tratati cu cefalosporine. De aceea, inainte de a incepe tratamentul cu Tazocin trebuie facuta o anamneza atenta, completa, privitor la reactii de hipersensibilitate la penicilina, cefalosporine si alti alergeni. Daca in timpul tratamentului cu Tazocin apare o reactie alergica, antibioticul trebuie intrerupt. Reactiile de hipersensibilitate severe pot cere tratament cu adrenalina, precum si alte masuri de urgenta.

In caz de diaree persistenta, severa, trebuie luata in considerare si posibilitatea unei colite pseudomembranoase potential fatale indusa de antibiotice. De aceea, in aceste cazuri Tazocin trebuie intrerupt imediat si initiat un tratament adecvat (de ex. teicoplanin sau vancomicin p.o.). Preparatele care inhiba peristaltismul intestinal sunt contraindicate.

Teste de laborator:
determinari periodice ale functiei hematopoetice, in special in caz de tratament prelungit (> 21 zile).

Recomandari speciale:
Cu toate ca piperacilina/tazobactam prezinta toxicitate scazuta, caracteristica grupului de antibiotice al penicilinelor, in timpul tratamentului prelungit se indica evaluarea periodica a functiilor sistemice, incluzand functiile renala, hepatica si hematopoietica. La unii pacienti tratati cu antibiotice inhibitoare de -lactamaza au aparut manifestari hemoragice. Aceste reactii au fost uneori asociate cu anomalii ale testelor de coagulare cum ar fi timpul de coagulare, agregarea plachetara si timpul de protrombina si apar mai mult la pacientii cu insuficienta renala. Daca apar manifestari hemoragice se intrerupe antibioticul si se instituie tratamentul adecvat. Trebuie avuta in vedere si posibilitatea dezvoltarii de microorganisme rezistente care ar putea determina suprainfectii, in special in cazul tratamentelor prelungite. In aceste situatii trebuie luate masuri adecvate.

Ca si in cazul altor peniciline, daca se administreaza intravenos doze mai mari decat cele recomandate, pacientii pot prezenta excitabilitate neuromusculara sau convulsii.

Acest lucru trebuie retinut cand sunt tratati pacientii ce necesita un aport scazut de sare. La pacientii cu rezerve scazute de potasiu se recomanda determinarea electrolitilor periodic. Nu trebuie uitat riscul hipokaliemiei la pacientii cu posibile rezerve de potasiu scazute, carora li se administreaza terapie citotoxica sau diuretice.

Antimicrobienele folosite in doze mari pe perioade scurte de timp pentru tratamentul gonoreei pot masca sau intarzia aparitia simptomelor sifilisului latent. De aceea, inainte de inceperea tratamentului, pacientii cu gonoree trebuie controlati si pentru sifilis. Examinarea in camp intunecat se face la probele prelevate de la pacientii cu suspiciune de leziune primara, iar testele serologice trebuie efectuate cel putin 4 luni.

Interactiuni medicamentoase:
Administrarea concomitenta de probenecid si piperacilina/tazobactam determina cresterea timpului de injumatatire si scaderea clearance-ului renal pentru piperacilina si tazobactam, desi peak-ul concentratiei plasmatice pentru ambele medicamente ramane neschimbat. Nu s-a demonstrat nici o interactiune intre piperacilina/tazobactam si vancomicina.

Cand se administreaza piperacilina/tazobactam impreuna cu tobramicina, aria de sub curba, clearance-ul renal si reabsorbtia urinara a tobramicinei scad cu 11%, 32% si respectiv 38%. Alterarea farmacocineticii tobramicinei cand este administrata concomitent cu piperacilina/tazobactam poate fi determinata de inactivarea in vitro si in vivo a tobramicinei in prezenta piperacilina/tazobactam. S-a demonstrat inactivarea aminoglicozidelor in prezenta clasei penicilinelor. S-a presupus ca se formeaza complexe peniciline-aminoglicozide; aceste complexe sunt inactive microbiologic, cu efecte toxice necunoscute. La pacientii cu afectiuni renale severe (de ex. pacienti cu hemodializa cr.), farmacocinetica tobramicinei este semnificativ alterata cand este administrata in combinatie cu piperacilina. Alterarea farmacocineticii tobramicinei si potentialul toxic al complexelor peniciline-aminoglicozide la pacientii cu disfunctie renala usoara si medie care sunt tratati cu aminoglicozide in combinatie cu piperacilina/tazobactam sunt necunoscute.

Piperacilina administrata in acelasi timp cu vecuronium determina prelungirea efectului vecuronium (bloc neuromuscular). Tazocin (piperacilina/tazobactam) poate produce acelasi fenomen daca este administrat concomitent cu vecuronium. Datorita mecanismului similar de actiune, se presupune ca blocul neuromuscular produs de oricare din relaxantele musculare nedepolarizante poate fi prelungit de prezenta piperacilinei.
Cand Tazocin este folosit concomitent cu un alt antibiotic, in special cu aminoglicozide, medicamentele nu trebuie amestecate in solutia intravenoasa sau administrate concomitent datorita incompatibilitatii fizice.

Daca se administreaza in acelasi timp doze mari de heparina, anticoagulante orale si alte medicamente care pot afecta sistemul de coagulare sau/si functia plachetara, parametrii coagularii trebuie determinati mai frecvent si monitorizati regulat.

Teste de laborator:
Ca si in cazul altor peniciline, administrarea Tazocin poate determina o reactie fals-pozitiva de glucoza in urina daca se foloseste metoda de reducere cu cupru (Clinitest). Se recomanda folosirea testelor de glucoza bazate pe reactiile enzimatice cu oxidaza (Diastix sau Tes-Tape).

Sarcina si alaptare:
Studii clinice adecvate privitor la administrarea Tazocin in timpul sarcinii si alaptarii nu sunt inca disponibile. In studiile efectuate pe sobolani Tazocin nu a afectat fertilitatea si nu a determinat nici efecte teratogenice pe sobolani si soareci. Pana cand vor fi disponibile date suplimentare, femeile gravide si cele care alapteaza vor fi tratate numai daca beneficiile terapeutice depasesc riscurile asupra pacientei si a fatului.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto si de a actiona utilaje:
Nu se cunosc.

Efecte secundare:
In timpul investigatiilor clinice din cadrul unor studii in faza 3 au fost tratati cu Tazocin 2 621 de pacienti. Tratamentul cu Tazocin a fost intrerupt la 3,2% dintre pacientii luati in studiu din cauza reactiilor adverse. Acestea au afectat in primul rand pielea (1,3%) incluzand prurit si rash; aparatul digestiv (0,9%) incluzand diaree, greata si voma; reactii alergice (0,5%).
S-au observat si reactii adverse locale, fara a avea insa legatura cu tratamentul cu Tazocin. Acestea au inclus flebita (1,3%), reactii la locul injectiei (0,5%), durere (0,2%), inflamatie (0,2%), tromboflebita (0,2%) si edem (0,1%).

In studiile clinice cele mai importante incluzind 830 de pacienti, 90% din reactiile adverse raportate au fost usoare pana la moderate si temporare.
Pe un numar de 1 063 pacienti inclusi in studiile clinice, reactiile cu cea mai mare incidenta fara a avea legatura cu tratamentul cu Tazocin au fost diaree (11,3%); cefalee (7,7%); constipatie (7,7%); greata (6,9%); insomnie (6,6%); rash (4,2%) inclusiv maculopapular, bulos urticarian si eczematoid; voma (3,3%); dispepsie (3,3%); prurit (3,1%); modificari ale scaunului (2,4%); febra (2,4%); agitatie (2,1%); durere (1,7%); candidoze (1,6%); hipertensiune (1,6%); ameteala (1,4%); dureri abdominale (1,3%); dureri toracice (1,3%); edem (1,2%); anxietate (1,2%); rinita (1,2%); dispnee (1,1%). Mai putin de 1% dintre pacienti au prezentat reactii adverse sistemice clinice, reactii prezentate mai jos. Sistemul nervos vegetativ: hipotensiune, ileus, sincope. Manifestari generale: dureri de spate, indispozitie, contractura. Aparatul cardiovascular: tahicardie ventriculara si supraventriculara; bradicardie; aritmii, inclusiv fibrilatie atriala, fibrilatie ventriculara, stop cardiac, insuficienta cardiaca, insuficienta circulatorie, infarct miocardic. Hematologic: scaderea hemoglobinei si hematocritului, trombocitopenie, cresterea nr. trombocitelor, eozinofilie, leucopenie, neutropenie. Leucopenia/neutropenia asociata cu administrarea Tazocin este reversibila si cel mai frecvent asociata cu tratamentul prelungit, de ex. > 21 de zile. Acestor pacienti li s-a intrerupt tratamentul; unii dintre ei au prezentat si simptome generale (febra, contractura, frisoane). Coagulare: test Coombs direct pozitiv, prelungirea timpului de protrombina, prelungirea timpului partial de tromboplastina . Hepatic: cresteri temporare ale transaminazelor hepatice (GOT, GPT), fosfatazei alcaline, bilirubinei. Renal: cresterea creatininei si ureei serice Urinar: proteinurie, hematurie, piurie. Alte analize de laborator reflecta tulburari ale electrolitilor (de ex. cresterea sau scaderea sodiului, potasiului si calciului), hiperglicemie, scaderea proteinelor totale sau a albuminelor. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in cazul tratamentului cu Pipril (piperacilina sodica sterila): Piele si anexe: eritem multiform si sindrom Stevens-Johnson, rar raportat. Gastrointestinal: hepatita colestatica. Renal: nefrita interstitiala, rar. Muscular: relaxare musculara prelungita.

Supradozare:
Nu sunt disponibile informatii despre supradozare. Tratamentul intoxicatiei: Nu se cunoaste un antidot specific. In caz de urgenta, sunt indicate toate masurile de terapie intensiva ca si in cazul piperacilinei. In caz de excitabilitate motorie sau convulsii, se indica agenti anticonvulsivanti (de ex. diazepam sau barbiturice). In caz de reactii hiperergice severe (anafilactice), se iau masurile uzuale (antihistaminice, corticosteroizi, simpatomimetice si daca este nevoie oxigen sau resuscitare respiratorie).

Microbiologie, proprietati farmacologice si farmacocinetice:
Tazocin este o combinatie antibacteriana injectabila, formata dintr-un antibiotic semisintetic piperacilina-sodica si un inhibitor de -lactamaze-tazobactam sodic, de uz intravenos.

Microbiologie:
Piperacilina/tazobactam este foarte activ impotriva microorganismelor sensibile la piperacilina precum si impotriva microorganismelor rezistente la piperacilina prin producere de -lactamaze.

Bacterii gramnegative:
tulpini producatoare si neproducatoare de -lactamaze din Escherichia Coli, Citrobacter spp. (inclusiv C. freundii, C. diversus), Klebsiella spp. (inclusiv K. oxytoca, K. pneumoniae), Enterobacter spp. (inclusiv E. cloacae, E. aerogenes), Proteus vulgaris, Proteus mirabilis, Providencia rettgeri, Providencia stuartii, Plesiomonas shigelloides, Morganella morganii, Serratia spp. (inclusiv S. marcescens, S. liquifaciens), Salmonella spp., Shigella spp., Pseudomonas aeruginosa si alte Pseudomonas spp. (inclusiv P. cepacia, P. fluorescens), Xanthomonas maltophilia, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Moraxella spp. (inclusiv Branhamella catarrhalis), Acinetobacter spp., Haemophilus influenzae, H. parainfluenzae, Pasteurella multocida, Yersinia spp., Campylobacter spp., Gardnerella vaginalis.

Studii in vitro au demonstrat activitate sinergica intre piperacilina/tazobactam si aminoglicozide impotriva Pseudomonas aeruginosa multirezistent.

Bacterii grampozitive:
tulpini de streptococi producatoare si neproducatoare de -lactamaze (S. pneumoniae, S. pyogenes, S. bovis, S. agalactiae, S. viridans, grup C, grup G), enterococi (E. faecalis, E. faecium), Staphylococcus aureus (nu si S. aureus rezistent la meticilina), S. saprophyticus, S. epidermidis (stafilococi coagulazo-negativi), Corynebacterium, Listeria monocytogenes, Nocardia spp.

Bacterii anaerobe:
tulpini anaerobe producatoare sau neproducatoare de -lactamaze cum ar fi Bacteroides spp. (inclusiv B. bivius, B. disiens, B. capillosus, B. melaninogenicus, B. oralis), grupul Bacteroides fragilis (inclusiv B. fragilis, B. vulgatus, B. distasonis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron, B. uniformis, B. asaccharolyticus), precum si Peptostreptococcus spp., Fusobacterium spp., grupul Eubacterium, Clostridium spp. (inclusiv C. difficile, C. perfringens), Veillonella spp. si Actinomyces spp.

Proprietati farmacologice:
Piperacilina este o penicilina semisintetica cu spectru larg, activa impotriva multor bacterii aerobe si anaerobe grampozitive si gramnegative, exercitand o activitate bactericida prin inhibitia sintezei septului si peretelui celular. Tazobactam, o sulfona a acidului penicilanic, este un inhibitor puternic al multor -lactamaze, inclusiv al enzimelor mediate cromozomial si prin plasmide, care de obicei determina rezistenta la peniciline si cefalosporine, inclusiv la cele de generatia a treia.

Prezenta tazobactamului in formula Tazocin mareste spectrul antibiotic al piperacilinei prin includerea mai multor bacterii producatoare de -lactamaze care in mod normal sunt rezistente la piperacilina precum si la alte antibiotice -lactamice. Deci Tazocin combina proprietatile unui antibiotic cu spectru larg cu cele ale unui inhibitor de -lactamaze.

Farmacocinetica:
Distributie si nivel plasmatic: Concentratia plasmatica medie a piperacilinei si a tazobactamului dupa administrarea Tazocin si atingerea steady-state (platou) apare in tabelele 1-2. Concentratiile plasmatice maxime de piperacilina si tazobactam sunt atinse imediat dupa terminarea perfuziei intravenoase sau dupa injectie. Cand este administrata impreuna cu tazobactam, piperacilina atinge concentratii plasmatice similare cu cele atinse dupa administrarea numai de piperacilina in doze echivalente.

Nivelul plasmatic la adulti dupa cinci minute de perfuzie intravenoasa cu piperacilina/tazobactam - steady- state (platou)
Concentratia plasmatica de piperacilina (g/ml)

Piperacilina/tazobactam 5** min 30 min 1 h 2 h 3 h 4 h
2 g/250 mg 237 76 38 13 6 3
4 g/500 mg 364 165 92 37 16 7
Concentratia plasmatica de tazobactam (g/ml)

Piperacilina/tazobactam 5** min 30 min 1 h 2 h 3 h 4 h
2 g/250 mg 23,4 8,0 4,5 1,7 0,9 0,7
4 g/500 mg 34,3 17,9 10,8 4,8 2,0 0,9
** la sfarsitul perfuziei intravenoase de 5 minute

Nivelul plasmatic la adulti dupa treizeci de minute de perfuzie intravenoasa de piperacilina/tazobactam - steady-state (platou)
Concentratia plasmatica de piperacilina (g/ml)

Piperacilina/tazobactam 30** min 1 h 1,5 h 2 h 3 h 4 h
2 g/250 mg 134 57 29 17 5 2
4 g/500 mg 298 141 87 47 16 7
Concentratia plasmatica de tazobactam (g/ml)

Piperacilina/tazobactam 30** min 1 h 1,5 h 2 h 3 h 4 h
2 g/250 mg 14,8 7,2 4,2 2,6 1,1 0,7
4 g/500 mg 33,8 17,3 11,7 6,8 2,8 1,3
** la sfarsitul perfuziei intravenoase de 30 de minute

Exista o crestere a nivelului plasmatic de piperacilina si tazobactam mai mult decat proportionala (aproximativ 28%), la o crestere a dozei peste limitele de 2 g piperacilina/250 mg tazobactam la una de 4 g piperacilina/500 mg tazobactam.
La subiectii sanatosi, timpul de injumatatire plasmatic variaza de la 0,7 la 1,2 ore dupa una sau mai multe doze. Timpul de injumatatire nu este afectat de doza sau de durata perfuziei.
Piperacilina si tazobactamul in concentratii pana la 100 mg/ml se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 21% si respectiv 23%.

Piperacilina/tazobactam sunt distribuite in tesuturi si fluide, inclusiv in mucoasa intestinala, vezica biliara, plamani si bila.

Metabolizare:
Piperacilina nu este metabolizata in organism. Tazobactamul este transformat intr-un singur metabolit care este microbiologic inactiv.

Excretie:
Piperacilina si tazobactamul sunt eliminate renal prin filtrare glomerulara si secretie activa. Piperacilina este excretata rapid sub forma neschimbata prin urina 69% si prin bila. Tazobactamul este eliminat primar prin excretie renala, 80% neschimbat si restul sub forma de metabolit.

Afectarea functiei renale:
Timpul de injumatatire al piperacilinei si tazobactamului creste cu scaderea clearance-ului de creatinina. Cresterea este de doua ori pentru piperacilina si patru ori pentru tazobactam la un clearance de creatinina sub 20 ml/min comparativ cu un pacient cu functie renala normala. Cand clearance-ul de creatinina scade sub 40 ml/min este recomandata ajustarea dozei (vezi Doze si mod de administrare). In timpul hemodializei se elimina din organism 31% din doza de piperacilina si 39% din cea de tazobactam, aceste proportii regasindu-se in lichidul de dializa. Prin dializa peritoneala sunt eliminate din organism 5% si respectiv 12% din doza de piperacilina si tazobactam, proportii regasite in lichidul de dializa. Recomandarile pentru ajustarea dozelor in caz de hemodializa se gasesc in capitolul Doze si mod de administrare.

Afectarea functiei hepatice:
Timpul de injumatatire la pacientii cu afectarea functiei hepatice este crescut. Cu toate acestea, nu este necesara ajustarea dozei.

Incompatibilitati:
Tazocin nu trebuie amestecat cu alte medicamente in seringa sau in flaconul de perfuzie deoarece nu a fost stabilita compatibilitatea. Daca Tazocin este administrat in acelasi timp cu un alt antibiotic, ele trebuie administrate separat.
Din cauza instabilitatii chimice, Tazocin nu se foloseste cu solutii continand numai bicarbonat de sodiu. Tazocin nu trebuie adaugat la produse de sange sau hidrolizate albuminice.

Timp de valabilitate:
Trei ani la temperatura camerei (15C - 30C).

Precautii la folosire:
Nu folositi produsul dupa data de expirare de pe ambalaj. Tazocin solutie trebuie folosit in 24 de ore de la reconstituire daca este tinut la temperatura camerei, sau in 48 de ore daca este tinut la frigider (2C - 8C). Solutia nefolosita se arunca. Tazocin nu este compatibil cu solutia Ringer lactat daca este pastrat in conditiile de mai sus. Cand solutia Ringer lactat este folosita ca diluant pentru injectii intravenoase, reconstituiti Tazocin cu clorura de sodiu 0,9%. Administrati solutia diluata in 2 ore.

Forma de prezentare:
Recipientul Tazocinului de 2,25 g este un flacon de sticla cu dop gri de butil-cauciuc si un sigiliu gri de aluminiu/plastic.
Recipientul Tazocinului de 4,5 g este un flacon de sticla cu dop gri de butil-cauciuc si un sigiliu roz de aluminiu/plastic.

Instructiuni de folosire:
Pentru uz intravenos: Reconstituiti fiecare flacon cu volumul de diluant indicat in tabelul de mai jos, folosind unul din diluantii compatibili enumerati in lista de mai jos. Agitati pana se dizolva.

Marimea flaconului (piperacilina/tazobactam) Cantitatea de diluant necesara
2,25 g(2 g/0,25 g) 10 ml
4,5 g(4 g/0,5 g) 20 ml
Diluanti compatibili pentru reconstituire: Clorura de sodiu 0,9% pentru injectii, apa distilata pentru injectii *.
Solutia reconstituita va fi extrasa din flacon cu seringa. Daca solutia a fost reconstituita conform instructiunilor, lichidul scos din flacon va contine cantitatea de piperacilina si tazobactam de pe eticheta.
Solutia reconstituita poate fi diluata pana la volumul dorit (de exemplu, 50 ml pana la 150 ml) cu ajutorul unuia din diluantii compatibili pentru uz intravenos de pe lista de mai jos.

Diluanti compatibili pentru uz intravenos: Clorura de sodiu 0,9%, apa distilata sterila *, Dextroza 5%, Dextran 6% in solutie salina, Dextroza 5% si clorura de sodiu 0,9%, Solutie Ringer lactat **
______________________________________________
* volumul maxim de apa distilata sterila recomandat pentru injectii pe doza este 50 ml.
** reconstituiti cu clorura de sodiu 0,9% pentru injectie. Solutia diluata trebuie administrata in 2 ore.

Producator: Wyeth Laboratories

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007