Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
CEXYL, capsule, pulbere suspendabila

Compozitie:
Cexyl 250; Cexyl Forte 500 - capsule continand cantitatea echivalenta de monohidrat de cefadroxil corespunzatoare la 250, respectiv 500 mg cefadroxil anhidru. Cexyl 125; Cexyl 250; Cexyl 500 - pulbere suspendabila pentru prepararea a 60 ml suspensie orala, continand 1,5 g, 3 g, respectiv 6 g cefadroxil anhidru sub forma de monohidrat si excipienti pana la 20 g. O lingurita dozatoare (5 ml suspensie) contine 125 mg, 250 mg, respectiv 600 mg cefadroxil anhidra sub forma de monohidrat. Suspensia reconstituita are gust dulce aromat.

Proprietati farmacologice:
Cefadroxil face parte din clasa cefalosoprinelor de prima generatie. Este un antibiotic sintetic, derivat de cefalosporina C. Are actiune bactericida. Ca si celelalte cefalosporine actioneaza asupra unor receptori specifici - PBP - provocand impiedicarea formarii legaturilor transversale la nivelul polimerului peptidoglicanic din structura peretelui bacterial si activarea autolizinelor acestuia. Spectrul de activitate cuprinde microorganismele sensibile la cefadroxil, si in special, streptococii beta-hemolitici. Alte microorganisme sensibile la cefadroxil: stafilococi coagulazo-pozitivi si coagulazo-negativi, stafilococi producatori de penicilinaze, pneumococi, bacili difterici, clostridii, Neisseria sp. Microorganisme mai putin sensibile: E. coli si alte bacterii coliforme, Klebsiella, Proteus mirabilis, Salmonella, Shigella, Moraxella catarrhalis, Bacteroides sp. Microorganismele sunt inconstant sensibile: Haemophylus influenzae, Citrobacter, Streptococ D, Listeria. Urmatoarele migroorganisme sunt rezistente: stafilococ meticilino-rezistent, Enterobacter, Proteus indol pozitiv, Pseudomonas, Acinetobacter, Serratia, Providencia. Absorbtia cefadroxilului nu este influentata de administrarea simultana cu alimentele. La administrare p.o. se absoarbe in proportie de 85 - 90 % in segmentul superior al intestinului subtire. Concentratiile maxime sanguine sunt atinse in 1-2 ore, concentratiile terapeutice se mentin 6 ore, iar valori masurabile au fost detectate si dupa 12 ore de la administrare. La administrarea unei doze de 1 g se atinge o concentratie serica de 26 - 33 g/ml in 90 de minute. Timpul de injumatatire este de 80 - 90 minute. Legarea de proteinele plasmatice este de 15 - 20%. Difuzeaza rapid in tesuturile si organele moi realizand concentratii terapeutice la nivelul amigdalelor, tesuturilor si secretiilor tractului respirator, secretiilor urechii medii, la nivel cutanat, ocular, la nivelul tesuturilor musculare, a ficatului si a bilei, oaselor si articulatiilor, precum si in urina, la nivelul prostatei si a organelor genitale feminine. Concentratii de cefadroxil atinse in sangele fetal si in fluidul amniotic sunt aproximativ o treime din concentratiile serice materne. Se regaseste si in laptele matern, dar in concentratii mai scazute. Ritmul de epurare este mult mai lent comparativ cu celelalte cefalosporine, astfel incat se poate prelungi intrevalul dintre doua administrari pana la 12 - 24 de ore. Se elimina preponderent renal, 90% nemodificat in 24 de ore. Concentratiile realizate in urina sunt de 1 000 mg/ml la 6 ore dupa administrarea unei doze unice de 500 mg cefadroxil. Persoanele cu insuficienta renala avansata prezinta o eliminare intarziata necesitand modificarea dozelor si a intervalelor de administrare.

Indicatii:
Cefadroxilul este indicat in infectiile cauzate de tulpini sensibile ce pot fi localizate la urmatoarele nivele: tractul respirator superior: otita medie acuta si cronica, sinuzita, faringita, amigdalita, laringita; tract respirator inferior: bronsita acuta si cronica, bronhopneumonie, pneumonie bacteriana; tract urinar: cistita, pielonefrita, anexite, salpingite, uretrita, prostatita; piele si tesut moale: abcese, furuncule, piodermie, impetigo, erizipel, limfadenita, infectii ale ranilor; sistemul osteo-articular: osteomielita, artrite septice. Cefadroxilul este utilizat in sterilizarea purtatorilor de streptococ beta-hemolitic din zona orofaringiana si in episoadele acute ale afectiunilor cu acest microorganism. Pentru profilaxia reumatismului infectios se prefera penicilinele i.m. Cefadroxilul nu se utilizeaza in infectii sistemice severe, in care alte produse sunt mult mai active.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la cefalosporine; hipersensibilitate la peniciline; atentie la persoanele cu insuficienta renala.

Precautii:
Precautii la persoanele alergice si cu astm. Nu sunt disponibile studii care sa recomande utilizarea cefadroxilului in perioada de sarcina si alaptare. Studiile efectuate pe mai multe specii de animale nu au aratat actiuni teratogene sau embrio-toxice. Se recomanda aruncarea laptelui matern pe tot parcursul tratamentului si doua zile dupa aceea.

Reactii adverse:
Este bine tolerat, reactii adverse aparand la 6% din pacienti. Cele mai frecvente sunt: tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi, dureri abdominale); reactii dermatologice (prurit, eritem, urticarie). In cazuri foarte rare apar: simptome neurologice (vertij, nervozitate, somnolenta); soc anafilactic; dismicrobisme bacteriene; modificari hematologice (eozinofilia, trombocitopenia, leucopenia).

Interactiuni medicamentoase:
Cefadroxilul nu se asociaza cu alte antibiotice sau chimioterapice bacteriostatice: tetraciclina, eritromicina, sulfamide, cloramfenicol, deoarece sunt posibile efecte antagoniste. Probenecidul administrat concomitent influenteaza eliminarea, necesitand scaderea dozelor de cefadroxil. Creste nefrotoxicitatea aminoglicozidelor, polimixinei B, colistinului. Scade eficienta contraceptivelor orale. Scade efectul anticoagulantelor orale. Influentarea datelor de laborator: Pozitivarea tranzitorie a testului Coombs direct si a celui efectuat la nou-nascuti a caror mama a urmat un tratament cu cefadroxil. Obtinerea de date false la determinarea prin metode reducatoare a glucozei din urina.

Mod de administrare:
Copii cu functie renala normala: 25 - 50 mg/kg corp/zi, administrat in doza unica sau la 12 ore. Doza poate fi crescuta la 100 mg/kg corp/zi in cazuri grave. Adulti cu functie renala normala: 1 - 2 g/zi odata sau fractionat in doua doze. In faringita sau amigdalita cu streptococ beta-hemolitic durata corecta a tratamentului este de 10 zile, iar pentru infectii ale tractului urinar de 7 - 10 zile.

Conditii de pastrare:
Capsulele si suspensia se pastreaza la 20 - 25C si la loc ferit de lumina.

Instructiuni de folosire:
Pentru a reface suspensia se adauga putina apa fiarta si racita in flacon, se agita pentru omogenizare si se completeaza cu apa fiarta si racita pana la semn. Se recomanda agitarea flaconului inainte de prelevarea fiecarei doze. Suspensia astfel refacuta este valabila 10 zile daca se pastreaza la frigider (2 - 8C) la intuneric sau 7 zile la temperatura camerei (20 (5C) si lumina.

Forma de prezentare:
Cexyl 250 - cutii a 10 capsule. Cexyl Forte 500 - cutii a 10 capsule. Cexyl 125, 250, 500 - flacoane de 60 ml continand 20 g pulbere suspendabila.

Producator: PharmaTech

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007