Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ZILISTEN, flacon injectabil

Compozitie:
Flacoane injectabile continand 250 mg, 750 mg, 1,5 g cefuroxim (sub forma de pulbere de cefuroxim sodica). Zilisten contine aproximativ 54,2 mg (2,4 mEq) de sodiu pe gram de cefuroxima activa.

Descriere:
In forma de pudra alba usor spre galben, reconstituita in solutie cu aspect galben spre maro. Reconstituita in solutie este instabila la lumina si oxigen.

Actiune si farmacologie:
Cefuroxim are un spectru larg cu actiune bactericida activ la microorganisme grampozitive si gramnegative. Activitatea sa bactericida se bazeaza pe inhibitia sintezei celulare. Este foarte stabila in fata actiunii betalactamazei secretata de anumite bacterii gramnegative. Concentratia maxima de cefuroxime se atinge la 45 min de la injectare intramusculara. Concentratia terapeutica de aproximativ 2 g/ml se mentine pentru mai mult de 5 ore respectiv 8 ore. Timpul de injumatatire este de aproximativ 80 de minute indiferent de modul de administrare, intramuscular sau intravenos. Cefuroxime este in special excretat prin rinichi, crescandu-i concentratia in urina atat in urma administrarii intramusculare, cat si in urma celei intravenoase. Probenicidul administrat concomitent determina niveluri plasmatice mai mari si prelungeste timpul de eliminare renala. Se elimina aproape in intregime nemetabolizat pe cale renala, in 24 de ore de la administrare. Se obtin concentratii ce depasesc nivelurile minime inhibitorii pentru germenii patogeni comuni la nivelul oaselor, lichidului sinovial, uneori apoase. Traverseaza bariera hemato-encefalica in inflamatii ale meningelor.

Indicatii:
Zilistenul este indicat in tratamentul infectiilor cand nu se cunoaste inca rezultatul antibiogramei si in infectii cu germeni sensibili la acest produs. Se pot trata: infectii ale tractului respirator, infectii ale tractului urinar, infectii ale pielii, septicemii, meningite, gonoree, infectii osteoarticulare.

Contraindicatii:
Cefuroxime este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la cefalosporine. Atentie! Se administreaza cu precautie la pacientii hipersensibili la penicilina sau la alte medicamente. Daca apare o reactie alergica la Zilisten se intrerupe medicatia imediat. Sunt posibile reactii acute grave la hipersensibili, care necesita un tratament cu adrenalina si alte masuri de urgenta. Tratamentul cu un spectru larg de antibiotice poate modifica flora normala a colonului, stimuland o crestere exagerata de clostridia. Au fost raportate colite pseudomembranoase.

Precautii:
Folosirea la femei in perioada de sarcina si lactatie a Zilistenului se face numai la prescriptia medicului, datorita faptului ca produsul se excreta prin lapte. Nu se administreaza la copii sub 3 luni. In cazul administrarii la nou-nascuti, datorita faptului ca perioada de injumatatire este indelungata, este de preferat sa se aleaga o alta cefalosporina.

Interactiuni cu testele de laborator:
interfereaza cu unele tehnici de determinare a glucozei (Clinitest, Benedict, Fehling).

Reactii adverse:
Sunt rare, usoare si tranzitorii. S-au descris reactii de hipersensibilitate - eruptii maculo-papulare si urticariene, stari febrile si rare reactii anafilactice. Folosirea indelungata este insotita de candidoze, tulburari gastrointestinale (diaree, colita pseudomembranoasa); uneori scaderi ale concentratiei de hemoglobina, eozinofilie, leucopenie, neutropenie, test Coombs(+), cresteri pasagere ale enzimelor hepatice sau ale bilirubinei.

Mod de administrare:
Doza uzuala pentru adulti este de la 750 mg la 1,5 g la fiecare 8 ore timp de 5 pana la 10 zile tratament. Dozajul se stabileste in functie de severitatea infectiei. In infectiile osteoarticulare este recomandat profilactic, inaintea interventiei chirurgicale in doza de 1,5 g la 8 ore. Dupa incetarea tratamentului cu cefalosporina parenteral se continua terapia cu antibiotice pe cale orala. In meningite doza nu trebuie sa depaseasca 3 g in 8 ore. In gonoree doza unica de 1,5 g intramuscular trebuie administrata concomitent cu probenecid de 1g. Doza pentru copii de 3 luni sau mai mari este de 50-100 mg/kg/zi divizate la 6-8 ore. In menigitele bacteriene Zilistenul se foloseste in doze de pana la 240 mg/kg/zi intravenos divizat la 6-8 ore.

Conditii de pastrare:
Se pastreaza la temperatura camerei (15 la 30C). A se feri de lumina.Termen de valabilitate 2,5 ani

Forma de prezentare:
Zilistenul se prezinta in flacoane colorate in urmatoarele doze: 750 mg; 1,5 g.

Producator: Demo

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007