Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ETAMBUTOL 400 mg, comprimate

Compozitie:
Un comprimat contine: 400 mg etambutol, amidon de porumb, lactoza, polivinilpirolidona, carboximetilceluloza sodica, talc, stearat de magneziu, aerosil.

Grupa farmaco-terapeutica:
Antiinfectioase de uz sistemic; Antimicobacteriacee; Alte tuberculostatice.

Actiune terapeutica:
Chimioterapic antituberculos major cu actiune bacteriostatica asupra M. tuberculosis si M. kansasii. Etambutolul se absoarbe bine din intestin, in 2 4 ore, cu o biodisponibilitate de 77%, fara a fi interferat de alimente. Circula in sange legat de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 20 30% si este metabolizat in ficat in proportie de aproximativ 22% dupa administrarea orala. Se elimina predominant urinar (aproximativ 50% din doza administrata oral se elimina in forma neschimbata) si numai 25% prin scaun. Timpul de injumatatire plasmatic este de 3,1 ore. Nu trece in lichidul cefalorahidian decat in meningita.

Indicatii:
Tuberculoza pulmonara, tuberculoza miliara, pleurezia tuberculoasa, peritonita tuberculoasa, meningita tuberculoasa, tuberculoza genito-urinara, tuberculoza osteoarticulara si ganglionara. Se va asocia obligatoriu cu alte chimioterapice si antibiotice antituberculoase (administrat singur germenii dezvolta rezistenta).

Contraindicatii:
Este contraindicat pacientilor ce prezinta hipersensibilitate la etambutol, nevrita optica si insuficienta renala.

Interactiuni medicamentoase:
Antiacidele gastrice cu aluminiu in compozitie diminueaza absorbtia intestinala a etambutolului.

Atentionari speciale:
Se recomanda prudenta la copii sub 13 ani, la batrani, la cei cu acuitate vizuala redusa, cu cataracta sau retinopatie diabetica, insuficienta renala, la alcoolici si la marii fumatori. Bolnavii tratati concomitent cu antiinflamatorii nesteroidiene, disulfiram sau antimalarice de sinteza trebuie urmariti cu atentie existand riscul nevritei optice. Aparitia tulburarilor de vedere in timpul tratamentului impune oprirea acestuia. Preventiv, se va face controlul oftalmologic inainte de inceperea tratamentului.

Dozare si mod de administrare:
Adulti: oral 15 mg/kg corp/zi, priza unica, pe stomacul gol, zilnic sau 40 50 mg/kg corp/zi, bisaptamanal asociat cu alt tuberculostatic (isoniazida, rifampicina, streptomicina). In insuficienta renala: 10 mg/kg corp/zi, pentru un clearance al creatininei de 70 ml/min. Copii: oral, 25 mg/kg corp/zi.

Supradozare:
Nu se cunosc simptomele sau antidotul specific supradozajului. In cazul unei intoxicatii se recomanda efectuarea dializei.

Reactii adverse:
Nevrita optica cu pierderea partiala a vederii (reversibila in cateva luni daca se suprima tratamentul imediat), febra, artralgii, eruptii cutanate alergice, prurit, cefalee, greturi, varsaturi, dureri abdominale, parestezii, stari confuzive, rareori nevrite periferice sau alterari pasagere ale functiei hepatice, hiperuricemie.

Forma de prezentare:
Pliante cu cate doua blistere a 10 comprimate continand 400 mg etambutol.

Conditii de pastrare:
A se feri de caldura, umiditate si lumina. A nu se lasa la indemana copiilor.

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Antibiotice-Iasi

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007