Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
TRIXILEM, comprimate

Descriere:
Metotrexatul este un agent antineoplazic care actioneaza ca un antimetabolit al acidului folic. Metotrexatul inhiba competitiv enzima dihidrofolatreductaza, prevenind formarea tetrahidrofolatilor, care sunt necesari pentru sinteza purinelor si pirimidinelor si, implicit, pentru formarea ADN-ului si ARN-ului. Are, de asemenea, si proprietati imunosupresive.

Indicatii:
Metotrexatul este folosit atat singur cat si in diverse combinatii, in leucemia limfatica acuta la copii. Este de asemenea eficient in coriocarcinom sau alte tumori de origine trofoblastica si este folosit frecvent in asociatie cu alte citostatice in diverse tipuri de malignitati, cum ar fi limfosarcomul, limfomul Burkitt, Mycosis fungoides, sarcomul osteogenic, tumori ale vezicii biliare, ale creierului, sanului, cervixului uterin, cap si gat, ovar si testicul. Metotrexatul este util si in formele severe de psoriazis si, pentru efectul imunosupresor, a fost folosit si in multe afectiuni non oncologice.

Contraindicatii:
Sarcina, disfunctii hepatice sau renale grave, leucopenie, trombocitopenie, anemie.

Precautii si avertismente:
In timpul tratamentului cu metotrexat pacientii necesita supraveghere atenta si examene de laborator repetate. Medicamentul s-a dovedit a avea efect abortiv, deci el nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Datorita posibilelor efecte teratogene, se recomanda sa existe o perioada de 6 luni intre sfarsitul tratamentului si o eventuala conceptie, atat pentru femeie cat si pentru barbat. Metotrexatul poate fi desfacut de albumina plasmatica, de catre sulfonamide, salicilati, tetracicline, cloramfenicol si fenitoin. In plus, salicilatii si probenecidul pot intra in competitie cu metotrexatul, pentru eliminare prin secretie tubulara renala. Trebuie avuta grija in cazul in care aceste medicamente se administreaza simultan.

Reactii adverse:
Leucopenie, trombocitopenie, anemie, ulceratii ale mucoasei bucale si efecte gastrointestinale. Pot sa apara depresie medulara si anemie megaloblastica. In cazul administrarii de doze mai mari, pot sa apara cresteri reversibile ale enzimelor hepatice. Au fost raportate, de asemenea, afectare renala, osteoporoza, afectarea parului si unghiilor, reactii pulmonare, chiar pneumonie interstitiala.

Supradozare:
Acidul folinic neutralizeaza efectul toxic asupra maduvei osoase al metotrexatului, numai daca se administreaza in primele 42 de ore. Hidratarea adecvata si alcalinizarea urinei (folosind bicarbonat de sodiu si acetazolamida) cresc eliminarea metotrexatului.

Dozare si mod de administrare:
Metotrexatul se poate administra pe cale orala, cat si pe cale parenterala (intramuscular sau intravenos, intraarterial sau intratecal). Dozele si schemele terapeutice sunt foarte variate si trebuie ajustate in functie de toxicitatea medulara si alte efecte toxice. Pentru doze mai mari de 70 mg/m2 suprafata corporala, trebuie utilizata protectia cu acid folinic.

Producator: Lemery

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007