Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
INDOMETACIN, capsule

Compozitie:
O capsula contine 25 mg indometacin.

Actiune terapeutica:
Indometacin este un compus nesteroidic cu proprietati antiinflamatoare, analgezice si antipiretice, actionand prin inhibarea prostaglandin-sintetazei.

Farmacocinetica:
Administrat oral, Indometacin se absoarbe bine, biodisponibilitatea este de 98%. Se leaga de proteine plasmatice in proportie de 90%. In lichidul sinovial realizeaza o concentratie de 25% fata de cea plasmatica. Trece prin bariera feto-placentara, dar trece in laptele matern numai in cantitate mica. Este metabolizata in ficat si este eliminata prin bila si urina.

Indicatii:
Artrita reumatoida cronica si pusee acute; spondilartrita anchilopoietica; artroza degenerativa (in special coxartroza); disfunctii musculo-scheletale acute; dureri cu localizare lombo-sacrala; guta - puseu acut; periartrita, tendinita, tenosinovita, bursita, capsulita; dismenoree primara; inflamatii, dureri si edeme in afectiuni si dupa interventii chirurgicale ORL, stomatologie, ortopedie.

Dozare si mod de administrare:
Doza de indometacin trebuie stabilita in functie de starea pacientului. Se va administra in timpul meselor, cu lapte sau un antiacid, pentru a reduce riscul de aparitie a tulburarilor gastrointestinale. Afectiuni cronice: 50-200 mg/zi, in 2-3 prize. Tratamentul se incepe cu doze mici, care se cresc treptat pana la obtinerea efectului dorit; administrarea se continua pe o perioada adecvata (in unele cazuri, o luna). Afectiuni acute: 150-200 mg/zi, in 2-3 prize. Dismenoree: 50-75 mg/zi.

Contraindicatii:
Ulcer peptic activ, leziuni gastrointestinale recurente in antecedente, alergie la indometacin, aspirina sau alti agenti antiinflamatori nesteroidieni (AINS); hemofilie sau alte tulburari hemoragice; insuficienta renala si hepatica severa; copii sub 14 ani.

Precautii:
Indometacin trebuie administrat cu grija in cazul persoanelor in varsta (cu predispozitie sporita pentru reactii adverse), pacientilor cu tulburari de coagulare sau celor care se afla sub tratament cu anticoagulante (Indometacin inhiba agregarea plachetara), cu tulburari psihiatrice, parkinsonism, epilepsie, insuficienta cardiaca, hipertensiune, disfunctii hepatice sau renale. Asemeni altor alti agenti antiinflamatori, analgezici si antipiretici, Indometacin poate masca semnele si simptomele unei infectii. Tratamentul trebuie intrerupt in cazul aparitiei unei hemoragii gastrointestinale.

Reactii adverse:
Dureri de cap, insomnie, ameteala, somnolenta, senzatie "de plutire", stari de confuzie, tinitus si alte reactii ale SNC, fenomene gastrointestinale (greata, varsaturi, dispepsie, ulceratie si hemoragie gastrointestinala), retentie de fluide, edem periferic, hipertensiune, palpitatii, tahicardie, aritmie, disfunctii renale si hepatice (rar, icter), oboseala, tulburari de vedere, discrazie sanguina, hiperglicemie, glicozurie, hematurie, cresteri sau descresteri in greutate, manifestari respiratorii acute (dispnee, astm), reactii alergice si anafilactice la pacientii hipersensibili.

Sarcina si alaptare:
Nu se va administra in sarcina si alaptare.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Pacientii trebuie atentionati sa nu manevreze masini sau sa conduca autovehicule daca pe durata tratamentului prezinta simptome de ameteala sau senzatie "de plutire".

Interactiuni medicamentoase:
Administrarea concomitenta cu ticlopidina, aspirina si alti salicilati sau AINS, anticoagulante orale si heparina (pe cale parenterala) poate creste riscul hemoragic prin inhibarea functiei plachetare si agresarea mucoasei gastroduodenale. Indometacin nu trebuie administrat impreuna cu triamteren (risc de insuficienta renala). Tratamentul concomitent cu diflunisal sau probenecid poate creste nivelul plasmatic al indometacinului si riscul de hemoragie gastrointestinala fatala. Indometacin poate determina o crestere relevanta a litiului si potasiului plasmatic, poate reduce efectul antihipertensiv al b-blocantelor. La unii pacienti, Indometacin reduce efectul diuretic si antihipertensiv al diureticelor tiazidice si al celor economisitoare de potasiu. Indometacin creste toxicitatea hematologica a metotrexatului.

Supradozare:
Simptome: greata, varsaturi, durere intensa de cap, ameteala, stare de confuzie, dezorientare sau letargie, parestezie si convulsii. Tratament: simptomatic si suportiv. Daca ingestia este recenta si varsaturile nu s-au produs instantaneu, se va proceda la evacuare gastrica, lavaj gastric si apoi se administreaza 25 sau 50 g de carbune activ. Pacientul va fi tinut sub observatie timp de cateva zile datorita riscului de ulceratie gastrointestinala si hemoragie (administrarea de antiacizi poate fi benefica).

Forma de prezentare:
Cutii cu 2 blistere a cate 10 capsule.

Conditii de pastrare:
Se pastreaza in locuri uscate, 15-25C, ferit de lumina, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor!

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Terapia

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007