Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
TENOKTIL, capsule

Compozitie:
Fiecare capsula contine 20 mg de tenoxicam.

Proprietati generale:
Tenoktil (tenoxicam) este un nou agent nesteroidian analgezic si antiinflamator din clasa oxicami. Are un T 1/2 lung, ceea ce conduce la administrarea zilnica a unei singure capsule. Studiile clinice efectuate la pacienti cu: artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, guta, reumatism non-articular, demonstreaza ca administrarea zilnica de 20 mg de tenoxicam produce efecte analgezice si antiflogistice, fiind un medicament bine tolerat.

Proprietati farmacodinamice:
In testele standard de inflamatie, Tenoktil a fost la fel de potent ca piroxicam, indometacin, diclofenac si mai potent decat acidul acetilsalicilic, acidul mefenamic si naproxen. In inflamatia indusa de caolin, Tenoktil a produs o crestere de 3 ori a pragului durerii. Indicele terapeutic la Tenoktil (determinat ca raport intre dozele ulcerogene si dozele antiinflamatoare medii) a fost superior fata de piroxicam, acid mefenamic, diclofenac, carprofen si acid acetilsalicilic. Tenoktil, la fel ca si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene este un inhibitor al sintezei prostaglandinelor. De asemenea, Tenoktil isi manifesta efectul antiinflamator prin inhibitia producerii de anioni superoxid si a migrarii leucocitelor spre focarul inflamator.

Proprietati farmacocinetice:
Dupa administrarea orala, peak-ul plasmatic este atins intre 0,5-2 ore. Biodisponibilitatea Tenoktil este aproape 100%. Concentratiile plasmatice maxime, cu valori intre 2 si 4 g/ml sunt atinse dupa administrarea dozelor orale unice de 20 si 40 mg Tenoktil. Cu toate ca alimentele si antiacidele intarzie absorbtia si reduc valorile peak-ului plasmatic, ele nu influenteaza marimea totala a absorbtiei. Concentratiile plasmatice de echilibru de aproximativ 11 g/ml sunt atinse in 10-12 zile, dupa administrarea zilnica de 20 mg de Tenoktil. Volumul aparent de distributie (Vd) este de 0,15 l/kg la subiectii sanatosi; T 1/2 de eliminare mediu este de 60-70 ore iar clearance-ul plasmatic este de 0,1-0,25 l/ora. Tenoktil difuzeaza usor in lichidul sinovial la pacientii cu osteoartrita sau artrita reumatoida. Aproximativ 2/3 din doza de Tenoktil se elimina prin urina si 1/3 prin fecale.

Indicatii:
Tenoktil este indicat in: artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, guta, reumatism non-articular (tendinita, bursita, sciatica, lombalgii).

Contraindicatii:
Tenoktil nu trebuie administrat la pacientii cu ulcer peptic activ, tulburari hepatice active, tulburari renale sau hepatice severe si la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la medicament.

Reactii adverse si precautii:
La regimul obisnuit de dozare utilizat in tratament, Tenoktil este bine tolerat. Apar efecte secundare gastrointestinale la 7% dintre pacienti (dureri epigastrice, greata, indigestie), urmate mai putin frecvent de efecte secundare la nivelul sistemului nervos central (cefalee, vertij). Tratamentul trebuie intrerupt daca apar sangerari intestinale. Tenoktil poate inhiba agregarea trombocitelor si poate prelungi timpul de sangerare. Aceste efecte trebuie luate in considerare la pacientii care vor suporta operatii chirurgicale. In cazul aparitiei unor efecte neasteptate consultati medicul.

Sarcina si alaptare:
Administrarea de Tenoktil nu este recomandata la femei in perioada de sarcina si alaptare.

Interactiuni medicamentoase:
Tenoktil poate creste efectul anticoagulant al cumarinelor. Tenoktil nu interactioneaza farmacocinetic cu medicamente antiacide, cimetidina si hipoglicemiante orale (glibornurid sau glibenclamid). Cu toate acestea se recomanda monitorizarea efectelor anticoagulantelor si hipoglicemiantelor orale, in special la inceputul tratamentului cu Tenoktil. Utilizarea concomitenta de probenecid creste viteza de eliminare a Tenoktil.

Supradozare:
In caz de supradozare se instituie o terapie simptomatica de suport.

Dozare si mod de administrare:
Adulti: regimul de dozare uzual recomandat este de 20 mg (o capsula) pe zi. Pentru tratamentul artritei gutoase, regimul de dozare recomandat este de 40 mg zilnic, timp de 2 zile, urmat de 20 mg zilnic pentru urmatoarele 5 zile. Copii: nu a fost stabilita siguranta medicamentului la copii.

Forma de prezentare:
Cutii cu 10 capsule: fiecare capsula contine 20 mg tenoxicam.

Atentie! A nu se lasa la indemana copiilor!

Producator: Eczacibasi

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007