Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Expression #5 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'emed_emedonline.l.tag_modid' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
FENTANYL, fiole

Compozitia:
Fiecare mililitru contine 50 g fentanyl.

Forma farmaceutica:
Fentanyl este o solutie apoasa izotona sterila, fara conservanti, pentru administrare intravenoasa.

Indicatii:
Fentanyl este indicat: ca analgezic narcotic adjuvant in anestezia generala sau locala; ca premedicatie anestezica pentru inducerea anesteziei, in administrare cu un neuroleptic precum dro-peridol, si ca adjuvant in mentinerea anesteziei locale si generale; ca agent anestezic asociat cu oxigen, la pacienti cu risc sporit, in interventii chirurgicale majore.

Posologie si mod de administrare:
Doza de Fentanyl trebuie individualizata in functie de varsta, greutate corporala, stare fizica, conditia patologica existenta, administrarea altor medicamente, tipul anesteziei si al interventiei chirurgicale. Doza initiala trebuie redusa la varstnici si la pacientii debilitati. La determinarea dozelor suplimentare trebuie luat in calcul efectul dozei initiale. Pentru a evita bradicardia, se recomanda administrarea unei mici doze intravenoase de anticolinergic, chiar inainte de inductia anestezica. Pentru a preveni greata si varsaturile poate fi administrat droperidol. Folosirea ca analgezic adjuvant in anestezia generala: Doza scazuta: 2 g/kg. In doze mici, Fentanyl este util in interventiile chirurgicale minore, dar dureroase. Doza moderata: 2-20 g/kg. Atunci cand interventia chirurgicala este mai complicata, este necesara o doza mai mare. Durata activitatii este dependenta de doza. Doza mare: 20-50 g/kg. In timpul interventiilor chirurgicale majore, de lunga durata, si in care raspunsul la stres ar fi in detrimentul starii pacien-tului, doze de 20-50 g/kg de Fentanyl cu acid nitric/oxigen au demonstrat a avea un efect atenuant. Cand astfel de doze au fost folosite in timpul interventiilor chirurgicale, ventilatia post-operatorie si supravegherea pacientului sunt esentiale, avand in vedere posibili-tatea aparitiei depresiei respiratorii post-operatorii extinse. Dozele suplimentare de 25-250 g (0,5-5 ml) trebuie adaptate la necesitatile pacientului si la durata anticipata a interventiei. Folosirea ca agent anestezic: Cand atenuarea raspunsului la stresul chirurgical este foarte importanta, dozele de 50-100 g/kg pot fi administrate cu oxigen si cu un relaxant muscular. Aceasta tehnica asigura anestezia fara necesitatea folosirii unui agent anestezic aditional. In anumite cazuri, pot fi necesare doze de pana la 150 g/kg pentru a produce acest efect anestezic. Fentanyl a fost folosit in acest fel in operatii pe cord deschis si alte proceduri chirurgicale majore la pacienti pentru care protectia miocardului fata de nevoia excesiva de oxigen era indicata in mod special. Folosirea la varstnici: Ca si alte opioide, doza trebuie redusa la pacientii varstnici sau debilitati. Folosirea la copii: Pentru inductie si mentinere la copii intre 2-12 ani, se recomanda reducerea dozei la 2-3 g/kg.

Contraindicatii:
Intoleranta cunoscuta la oricare dintre componente sau la alte morfinomimetice.

Precautii:
Ca si in cazul tuturor opioidelor potente: Depresia respiratorie este legata de doza si poate fi contracarata de un antagonist narcotic specific precum naloxone, insa datorita posibilitatii prelungirii duratei depresiei respiratorii peste durata de actiune a antagonistului opioid, poate fi necesara suplimentarea dozelor de naloxone. Analgezia profunda este insotita de depresie respiratorie marcata, care poate persista sau reapare in perioada postoperatorie. De aceea, pacientii trebuie sa ramana sub supraveghere adecvata. Echipamentul de resuscitare si antagonistii narcotici trebuie sa fie usor disponibili. Hiperventilatia in timpul anesteziei poate altera raspunsul pacientului la CO2, ceea ce afecteaza respiratia post-operator. Inducerea rigiditatii musculare, care poate implica si musculatura toracica, poate fi evitata prin urmatoarele masuri: adminis-trare intravenoasa lenta (de obicei suficienta pentru doze scazute), premedicatie cu benzodiazepine si folosirea de miorelaxanti. Pot sa apara miscari non-epileptice (mio)clonice. In cazul in care pacientul a primit o cantitate insuficienta de anticolinergice, sau daca Fentanyl este combinat cu un miorelaxant non-vagolitic, poate aparea bradicardie si posibil asistolie. Bradicardia poate fi tratata cu atropina. Opioidele pot induce hipotensiune, in special la pacientii hipo-volemici. Se indica aplicarea unor masuri adecvate pentru stabili-zarea tensiunii arteriale. La pacientii cu complianta intracerebrala compromisa, administrarea injectabila rapida trebuie evitata; la acesti pacienti scaderea tranzitorie a tensiunii arteriale medii a fost acompaniata ocazional de o reducere de scurta durata a presiunii perfuziei cerebrale. Pacientii aflati in tratament cronic cu opioide sau avand in antecedente folosirea excesiva a acestora, pot necesita doze mai mari. La pacientii varstnici si la cei debilitati se recomanda reducerea dozei. Opioidele trebuie titrate cu precautie la pacienti aflati in oricare din urmatoarele conditii: hipotiroidism necontrolat, afectiuni pulmonare, rezerva respiratorie scazuta; alcoolism; functia hepatica si renala alterata. La acesti pacienti se recomanda prelungirea postoperatorie a monitorizarii. Daca Fentanyl este administrat cu droperidol, este necesara cunoasterea proprietatilor speciale ale fiecarui medicament, si in special diferenta ca durata de actiune. Cand se foloseste o asemenea combinatie, exista o incidenta marita a hipotensiunii arteriale. Droperidol poate induce simptome extra-piramidale care pot fi controlate cu agenti antiparkinsonieni.

Interactiuni medicamentoase sau alte forme de interactiune:
Medicamente ca barbituricele, benzodiazepinele, neurolepticele, halogenii in stare gazoasa si altele, depresivele non-selective SNC (ex. alcoolul) pot potenta depresia respiratorie a narcoticelor. Cand pacientii au primit astfel de medicamente, doza necesara de Fentanyl va fi mai mica decat cea uzuala. De asemenea, dupa administrarea de Fentanyl, doza altor depresive SNC trebuie redusa. Fentanyl, me-dicament cu clearance inalt, este rapid si extensiv metabolizat in principal de CYP3A4. Itraconazol (inhibitor puternic al CYP3A4 ) la 200 mg/zi, oral, timp de 4 zile, nu a avut nici un efect semnificativ asupra farmacokineticii IV Fentanyl. Ritonavir oral (unul din cei mai puternici inhibitori ai CYP3A4), reduce clearance-ul IV Fentanyl cu doua treimi; totusi varful concentratiei plasmatice dupa o doza unica de IV Fentanyl nu a fost afectat. Cand Fentanyl este utilizat in doza unica, administrarea concomitenta a unui inhibitor puternic al CYP3A4, ca si ritonavir, necesita observarea si ingrijirea speciala a pacientului. In cazul tratamentului continuu, poate fi necesara reducerea dozei de Fentanyl pentru a evita acumularea acestuia, acumulare care poate creste riscul prelungirii sau amanarii depresiei respi-ratorii. In mod obisnuit, se recomanda intreruperea inhibitorilor MAO cu 2 saptamani inaintea oricarei proceduri chirurgicale sau anestezice. Totusi, cateva raportari descriu administrarea de Fentanyl fara evenimente, in timpul unor proceduri chirurgicale sau anestezice la pacienti tratati cu inhibitori MAO.

Sarcina si alaptare:
Cu toate ca in experimentele pe animale nu au fost observate efecte teratogenice sau embriotoxice acute, nu exista suficiente date pentru a evalua efectele daunatoare la om. Prin urmare, trebuie luate in considerare riscurile si potentialele beneficii inaintea administrarii la femeile insarcinate. Administrarea (i.m. sau i.v.) in timpul nasterii (incluzand sectiunea cezariana) nu este recomandata, pentru ca Fentanyl traverseaza placenta, iar centrul respirator fetal este, in mod particular, sensibil la opiacee. Daca Fentanyl este totusi administrat, trebuie sa existe la indemana un antidot pentru copil. Fentanyl poate fi excretat in laptele matern. De aceea, alaptarea nu este recomandata timp de 24 de ore dupa administrarea sa.

Efecte asupra abilitatii de a conduce sau de a manevra masini:
Pacientii ar trebui sa conduca sau sa opereze masini doar daca a trecut suficient timp de la administrarea de Fentanyl.

Reactii adverse:
Reactiile adverse sunt cele asociate opioidelor intravenoase, ex. depresie respiratorie, apnee, rigiditate musculara (care poate implica de asemenea si musculatura toracica), miscari mioclonice, bradicardie, hipotensiune (tranzitorie), greata, varsaturi si ameteala. Alte reactii adverse mai putin frecvente sunt: laringo-spasm; reactii alergice (cum ar fi anafilaxia, bronhospasmul, pruritul, urticaria) si asistolie; de vreme ce in timpul anesteziei au fost coadministrate si alte medicamente, nu este clara o relatie de cauzalitate cu Fentanyl. In cazuri rare, a fost observata depresie respira-torie secundara, de rebound, dupa interventia chirurgicala. Vezi de asemenea Precautii. Daca la administrarea de Fentanyl se asociaza un neuroleptic precum droperidol, pot fi observate urmatoarele reactii adverse: frisoane, neliniste, episoade de halucinatie postoperatorie si simptome extrapiramidale.

Supradozare:
Simptome: Supradozarea cu Fentanyl se manifesta ca o prelungire a actiunilor sale farmacologice. Depinzand de sensibilitatea individuala, tabloul clinic este determinat in principal de gradul de depresie respiratorie, care variaza de la bradipnee la apnee. Tratament: In prezenta hipoventilatiei sau a apneei, ar trebui administrat de oxigen, iar respiratia trebuie asistata sau controlata, dupa indicatie. Pentru controlul depresiei respiratorii se indica folo-sirea unui antagonist narcotic specific, precum naloxone. Aceasta nu exclude si folosirea altor contramasuri imediate. Depresia respira-torie poate sa dureze mai mult decat efectul antagonistului; in acest caz este necesara suplimentarea dozelor de antagonist. Daca depresia respiratorie e insotita de rigiditate musculara, se recomanda adminis-trarea intravenoasa a unui agent blocant neuromuscular, pentru a facilita respiratia asistata sau controlata. Pacientul trebuie supra-vegheat cu atentie; este necesara mentinerea caldurii corporale si aportul adecvat de fluide. In cazul in care hipotensiunea este severa sau persistenta, trebuie luata in considerare hipovolemia, si daca aceasta este prezenta, trebuie controlata prin administrare parenterala de fluide.

Proprietati farmacodinamice:
Fentanyl este un analgezic narcotic potent. Fentanyl poate fi administrat ca analgezic adjuvant in anestezia generala sau ca unic anestezic. La doze crescute, Fentanyl protejeaza stabilitatea cardiaca si atenueaza modificarile hormonale legate de stres. O doza de 100 mg (2,0 ml) este echivalenta ca activitate analgezica cu aproximativ 10 mg de morfina. Efectul se instaleaza rapid. Totusi, efectul maxim analgezic si depresiv respirator poate sa nu fie observat cateva minute. Durata uzuala de actiune a efectului analgezic este de aproximativ 30 de minute dupa o singura doza i.v. de pana la 100 mg. Intensitatea analgeziei este legata de doza si poate fi ajustata la nivelul de durere al procedurii chirurgicale. Fentanyl are o marja de siguranta larga. La sobolani raportul LD50/ED50 pentru cel mai scazut nivel de analgezie este 277, comparativ cu 69,5 pentru morfina si 4,6 pentru pethidina. Ca si in cazul celorlalte analgezice narcotice, Fentanyl poate cauza, in functie de doza si de viteza de administrare, rigiditate musculara, euforie, miosis si bradicardie. Probele la histamina si testele de reactie cutanata la oameni, precum si testele in vivo la caini, au indicat ca eliberarea de histamina, semnificativa din punct de vedere clinic, este rara la Fentanyl. Toate actiunile Fentanyl sunt rapid si complet reversibile prin administrarea unui antagonist narcotic specific, precum naloxone.

Proprietati farmacologice:
Dupa administrarea intravenoasa, con-centratiile plasmatice de Fentanyl scad rapid, timpul de injumatatire al distributiei secventiale fiind intre 1 min si 18 min si cel al eliminarii terminale fiind de 475 min. Fentanyl are un volum de distributie al compartimentului central de 13 l, si un volum de distributie la nivelul de echilibru de 399 l. Legarea fentanylului de proteinele plasmatice este in proportie de 84%.
Fentanyl este rapid metabolizat, in special la nivel hepatic. Clearance-ul sau este de 574 ml/min. Aproximativ 75% din doza administrata este excretata in 24 de ore si doar 10% din doza este eliminata in forma nemodificata.

Date preclinice de siguranta:
Fara particularitati.

Excipienti:
Ingredientii inactivi ai solutiei injectabile sunt clorura de sodiu si apa pentru injectii.

Incompatibilitati:
Solutia injectabila nu trebuie amestecata cu alte produse. Daca se doreste, Fentanyl poate fi amestecat cu clorura de sodiu sau glucoza, in perfuzie intravenoasa. Aceste dilutii sunt compatibile cu seturile de plastic pentru perfuzie. Acestea trebuie utili-zate in termen de 24 de ore de la preparare.

Termen de valabilitate: 5 ani.

Conditii de depozitare:
A se proteja de lumina. A se pastra la tem-peraturi de 15-30C.

Forma de prezentare:
Fentanyl este disponibil sub forma de fiole de 2 ml si 10 ml.

Instructiuni de folosire/manipulare:
Tineti fiola intre police si index, lasand varful fiolei liber. Cu cealalta mana, tineti varful fiolei punand indexul in spatele gatului fiolei, iar policele pe punctul colorat, in paralel cu inelul colorat de identificare. Tinand policele pe punctul colorat, rupeti varful fiolei, in timp ce tineti ferm cealalta parte a fiolei in mana.

Producator: Janssen Pharmaceutica

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007