Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ASAprin 160, 500, T 500, comprimate

Compozitie:
Comprimate ce contin 160 mg, respectiv 500 mg acid acetilsalicilic, excipienti q.s.; comprimate tamponate ce contin 500 mg acid acetilsalicilic, 150 mg carbonat de calciu, excipienti q.s.

Proprietati farmacoterapeutice:
Analgezic, antipiretic, antiinflamator, antiagregant plachetar, ce actioneaza prin mecanisme complexe, in principal prin inhibarea sintezei prostaglandinelor (acetilarea ciclooxigenazei).

Proprietati farmacocinetice:
Dupa administrarea orala absorbtia este rapida, dependenta de doza si formularea farmaceutica. Este desacetilat in intestin si ficat cu eliberarea acidului salicilic, activ farmacologic, care este apoi metabolizat si eliminat ca atare si sub forma de metaboliti, pe cale renala. Efectele analgezice si antipiretice apar la concentratii plasmatice de salicilat <100 mg/l; numai aspirina exercita efecte antiplachetare. T1/2 pentru aspirina este de 15-20 minute; pentru acidul salicilic este de 3,5-4,5 ore, la doze <3 g, putand sa creasca cu cresterea dozei.

Indicatii:
Tratamentul simptomatic al afectiunilor insotite de dureri si/sau febra; reumatismul acut si cronic; profilaxia trombozelor arteriale la nivelul coronarelor si vaselor cerebrale, combaterea tulburarii provocate de agregarea plachetara in trombocitemie.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la salicilati, alti AINS; ulcer gastroduodenal inactiv; diateza hemoragica (hipoprotrombinemie, hemofilie); sarcina, in special primul trimestru si ultima luna; copii sub 1 an.

Reactii adverse:
In general este bine tolerat daca posologia este corecta si se au in vedere: Contraindicatii, Precautii, Interactiuni medicamentoase. Cele mai comune RA semnalate, sunt: reactii gastrointestinale: gastralgii, greturi, varsaturi, microhemoragii digestive, uneori cu anemie, rareori cu hematemeza sau melena; in doze mari la mame care alapteaza pot produce fenomene hemoragice la copii; reactii alergice: eruptii cutanate (urticarie, edem angioneurotic), bronhospasm (in special la astmatici); rar: reactii anafilactice; intoxicatie cronica cu salicilat sau "salicism": ameteli, cefalee, transpiratii, tinnitus, stare confuzionala, tahicardie, tahipnee. Alte reactii: poate prelungi travaliul, intarzia nasterea si favoriza hemoragia postpartum.

Precautii:
Se administreaza cu prudenta in urmatoarele cazuri: pacientilor cu antecedente gastrointestinale si hemoragii digestive, celor cu insuficienta renala, astm bronsic, afectiuni bronhoconstrictoare cronice, manifestari alergice la salicilati, alti AINS; copii si adolescenti cu stari febrile, numai la recomandarea medicului (risc de sindrom Reye); in timpul alaptarii, in cazul tratamentelor regulate, cu doze ridicate; la administrarea in acelasi timp cu alte medicamente (a se vedea Interactiuni medicamentoase).

Interactiuni medicamentoase:
Administrarea concomitenta cu: anticoagulante orale, AINS, sulfoniluree, metotrexat, digoxina, barbiturice, litiu, sulfamide, triiodtiroxina - conduce la cresterea efectelor acestora si risc crescut de RA; corticosteroizii - conduc la risc crescut de microhemoragii gastrointestinale; antihipertensive, uricozurice, antagonisti aldosteronici si diuretice de ansa - conduce la scaderea efectelor acestora; alcool - risc crescut de RA; chiar la doze mici, aspirina reduce excretia acidului uric putand declansa guta la pacientii care au deja o excretie redusa de acid uric.

Posologie si mod de administrare:
Adulti: 1,5-3 g/zi ca antipiretic sau analgezic, in doze divizate; 4-6 g/zi ca antiinflamator, in doze divizate; 0,08-0,3 g/zi ca antiagregant plachetar. Copii: doza uzuala: 50 mg/kg corp/zi, in doze divizate, la intervale de 4-6 ore; ca antiinflamator: 120-140 mg/kg corp/zi, in doze divizate, in primele 2-3 zile apoi 100 mg/kg corp/zi sau chiar mai mici.

Forma de prezentare:
Pentru ASAprin 160 si pentru ASAprin T 500: cutie cu 2 blistere 10 comprimate sau cutie cu flacon 20 comprimate; pentru ASAprin 500: cutie cu 3 blistere 10 comprimate sau cutie cu flacon 30 comprimate.

Conditii de pastrare:
In ambalajul original, ferit de umiditate, lumina si caldura.

Termen de valabilitate:
3 ani. A nu se lasa la indemana copiilor!

Producator: AC Helcor

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007