Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Expression #5 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'emed_emedonline.l.tag_modid' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
PETINIMID, capsule, sirop 50 ml/ml, flacoane a 250 ml

Compozitie:
Capsule cu 250 mg Ethosuximida.

Caracteristici:
Substanta activa este un derivat de succinimida care inhiba neuronii talamici si totodata pare sa actioneze asupra circuitelor de excitare talamo-corticale. Deoarece Petinimid actioneaza specific impotriva epilepsiei petit mal, in anumite situatii devine necesara folosirea altor preparate farmaceutice in tratamentul epilepsiei grand mal. Ethosuximida se absoarbe rapid si complet. Concentratiile sangvine maxime sunt atinse la 1-4 ore dupa administrare. Timpul de injumatatire plasmatica a ethosuximidei este de 48-60 ore la adulti si 16-58 ore la copii. Concentratiile din lichidul cefalorahidian si din saliva sunt corelate cu cele serice.

Indicatii:
Epilepsie petit mal.

Mod de administrare:
Capsulele se administreaza intregi, cu putin lichid, in timpul mesei.

Posologie:
Dozele din tabelul de mai jos sunt orientative; posologia exacta trebuie adaptata de medic in functie de necesitatile individuale ale pacientului.

Numar de capsule pe zi:

Saptamana 1 Saptamana 2 Saptamana 3 Saptamana 4
Copil mic 1 2 3 3
Scolar 1 2 4 4 (-6)
Adult 2 4 6 6 (-8)

Doza zilnica admisa:
Trebuie acordata o atentie deosebita dozelor de peste 750-1000 mg la copii si 1500 mg la adulti. Imediat ce convulsiile au incetat, dozele pot fi reduse. Doza de intretinere se stabileste individual. In general, ea este de pana la 20 mg/kg la copii si pana la 15 mg/kg la adulti. Sunt considerate terapeutice concentratiile serice de 40-100 mg/l (280-700 mM/l). Doza zilnica este divizata, de obicei, in doua prize. Posologia in cazul insuficientei renale severe: pentru un clearance al creatininei mai mic de 10 mg/min este indicata reducerea dozelor.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la ethosuximida sau alte succinimide. Este indicata prudenta la pacienti care sufera de tulburari hepatice sau renale.

Sarcina si alaptare:
Ethosuximida traverseaza bariera placentara. Concentratia sa din laptele matern este similara celei serice. Pe timpul sarcinii, mai ales in primele trei luni, orice medicament administrat prezinta un risc potential. Abandonarea terapiei anti-convulsivante poate prezenta insa un risc mai mare, atat pentru mama cat si pentru copil. De aceea este necesara evaluarea atenta a efectului terapeutic si a riscurilor pe parcursul sarcinii. Dozele sunt mentinute cat mai reduse posibil, mai ales pana in a 40-a zi de sarcina. In general, pentru a mari siguranta administrarii, trebuie evitate asocierile cu alte medicamente.

Reactii adverse:
Pot aparea trecator, mai ales la inceputul tratamentului, greata, varsaturi, anorexie, dureri gastrice, scadere in greutate, diaree, oboseala, dureri de cap, ameteli, ataxie si fotofobie. Rareori se pot manifesta tulburari de somn, scaderea puterii de concentrare, sughit, albuminurie, urticarie, eruptii, sindrom Stevens-Johnson, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, hirsutism, reactii de tip parkinsonian, iritabilitate, agresivitate, excitatie, inertie, miopie, hemoragii vaginale, inflamarea limbii si a valului palatin, cresterea valorilor GOT si a urobilinogenului, leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, eozinofilie, anemie aplastica si pancitopenie.

Interactiuni medicamentoase:
Efectul de sedare poate fi potentat de administrarea concomitenta a ethosuximidei si a alcoolului sau altor medicamente cu efect sedativ asupra SNC. Trebuie evitata administrarea concomitenta a agentilor spasmogenici. Eficienta contraceptivelor orale poate fi redusa.

Precautii:
Se recomanda efectuarea regulata a hemogramei si a testelor de urina, initial la intervale de 4 saptamani, marite mai tarziu la 8-12 saptamani. Se recomanda de asemenea controlul periodic al functiilor hepatice. Tratamentul cu ethosuximida nu trebuie intrerupt brusc deoarece aceasta poate declansa crize de petit mal. In general, pentru a evita convulsiile ce insotesc picnolepsia (si totodata aparitia crizelor de grand mal sau a simptomelor EEG corespunzatoare), ethosuximida poate fi asociata cu alte anticonvulsivante cu actiune sinergica.

Informatii pentru pacient:
Tratamentul cu Petinimid va fi inceput sau oprit numai sub control medical. La aparitia primelor reactii adverse, mai ales a eruptiilor cutanate, consultati imediat medicul. O atentie deosebita trebuie acordata activitatilor care necesita concentrare, cum ar fi conducerea auto, deoarece Petinimid poate reduce capacitatea de reactie. Trebuie evitat consumul de alcool in timpul tratamentului cu Petinimid. Prezenta sarcinii trebuie adusa fara intarziere la cunostinta medicului care va trateaza. In timpul tratamentului cu Petinimid, inaintea administrarii altor medicamente, trebuie sa consultati medicul. Deoarece Petinimid poate reduce eficienta anticonceptionalelor hormonale, se recomanda folosirea altor metode contraceptive.

Supradozare:
Supradozarea poate produce fatigabilitate, iritabilitate, ca si stari de depresie sau excitatie. Nu se cunoaste un antidot specific. Tratamentul este simptomatic.

Forma de prezentare:
Cutii cu 100 capsule. A nu se lasa la indemana copiilor!

Producator: Gerot Pharmazeutika

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007